28.1 C
București
duminică, 7 iulie 2024
AcasăSpecialZiariştii din Cluj ies în stradă

Ziariştii din Cluj ies în stradă

Jurnaliştii clujeni vor ieşi mâine în stradă pentru a protesta faţă de modul în care este aplicată ordonanţa care suprataxează drepturile de autor. Protestul va avea loc între orele 12.00 şi 13.00, pe traseul Teatrul Naţional, Bulevardul Eroilor Eroilor, Piaţa Lucian Blaga, Primărie, Piaţa Unirii şi Prefectura Cluj. La marş vor participa şi reprezentanţii Operei Naţionale Cluj şi ai Uniunii Scriitorilor, afectaţi, de asemenea, de măsura luată de Guvern. Acţiunea  va fi însoţită de un „cor al robilor” cu tobe şi trompete. Preşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa, filiala Cluj, Grigore Pop a afirmat că susţine acest demers. „Ne vom alătura celor care ies  în stradă, atât membrii de sindicat, cât şi conducerea Cartel Alfa. Este o bătaie de joc. E prost găndită (ordonanţa de urgenţă a Guvernului – n.red). Mai simplu ar fi să o reţină la sursă. La Cluj, există peste 500 de artişti, membrii de sindicat, care beneficiază şi de drepturi de autor”, a spus Grigore Pop.

Asociaţia Profesioniştilor de Presă din Cluj (APPC) explică intr-un comunicat de ce vor protesta  ziariştii: „Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj va protesta în stradă faţă de felul în care s-a hotărât impozitarea drepturilor de autor. Nu ne opunem impozitării, ci dublei impozitări şi faptului că lună de lună trebuie să ne prezentăm la ghişeu ca huliganii la secţie în ziua meciului. Ba chiar mai rău, că avem de mers în trei locuri. Noul sistem a fost anunţat foarte târziu şi ne-a fost băgat pe gât fără să existe o dezbatere efectivă pe seama lui”. Totodată, APPC va înainta un memoriu Guvernului României.

Deputatul Giurgiu cere demisiile lui Şeitan şi Vlădescu

Protestul jurnaliştilor va fi sprijinit şi de unul dintre parlamentarii PDL. Este vorba de Mircia Giurgiu, el însuşi fost jurnalist. Mircia Giurgiu a anunţat că va cere demisiile miniştrilor Muncii, Mihai Şeitan, şi Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. Mircia Giurgiu este revoltat din cauza haosului provocat de normele de aplicare ale ordonanţei Guvernului referitoare la drepturile de autor, precum şi de faptul că jurnaliştii au fost puşi să stea la câte trei cozi pentru a plăti bani statului. De asemenea, Mircia Giurgiu a declarat că va cere modificarea normelor de aplicare ale ordonanţei, precum şi modificarea legii referitoare la dreptul de proprietate intelectuală, în aşa fel încât să fie simplificată plata acestor dări.

Cele mai citite

Enterocolita și diareea călătorului strică vacanțele

Specialiștii în boli digestive recomandă suplimente cu probiotice înainte și în timpul călătoriilor Entuziasmul vacanței vine la pachet și cu disconfortul unor situații pe care...

10 trenuri sunt blocate în drumul spre mare

Circulația între București și Constanța este oprită, din cauza unui incendiu de vegetație Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a transmis un comunicat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă