23.9 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialZăpadă cărată cu ajutorul căruţelor, în Harghita. Omătul a fost adus de...

Zăpadă cărată cu ajutorul căruţelor, în Harghita. Omătul a fost adus de la 1.700 de metri altitudine. Doar aşa a putut fi organizat un concurs specific iernii

Lipsa zăpezii a făcut ca omătul să fie cărat cu ajutorul căruţelor, în judeţul Harghita, cu ocazia unui concurs de atelaje organizat în Snowpark Ciumani, relatează Mediafax. Zăpada a fost adusă de pe munte, de la o altitudine de 1.700 de metri.

Primul concurs al sezonului competiţional de atelaje canine, care se desfăşoară în Snowpark Ciumani, a fost programat încă de anul trecut şi, fiind o competiţie internaţională, la care şi-au anunţat participarea sportivi din Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, alături de concurenţii din mai multe judeţe ale ţării, organizatorii au făcut eforturi pentru a se asigura că traseele vor fi acoperite cu zăpadă.

Astfel, zăpada a fost adusă cu căruţe de pe versanţii nordici ai Munţilor Gurghiu, de la aproximativ 1.700 de metri înălţime.

“Iarna aceasta total neobişnuită ne-a creat mari probleme şi aproape ne-a distrus planurile, întrucât zăpada lipsea de pe traseele de concurs. Împreună cu reprezentanţii composesoratelor din zonă am căutat locurile de unde am putea aduce zăpada, pe care am găsit-o pe versanţii nordici. Peste 50 de căruţe de zăpadă am cărat de la vârf. Avem concurenţi care au venit şi de la o mie de kilometri, din Bulgaria şi ia parte chiar campionul european la concurs”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Kiss Attila, repezentant al organizatorilor, concurent şi preot romano-catolic în Rodna (Bistriţa-Năsăud).

Zăpada a fost bătătorită cu ratracul, un utilaj cu şenile folosit la tasarea omătului pe pârtiile de schi.

Un număr 22 de echipaje din ţară şi din străinătate s-au aliniat la startul primului concurs de atelaje canine din acest sezon, desfăşurat în parcul destinat sporturilor de iarnă în pădurile care aparţin localităţii Ciumani, alergând pe trasee de 8 şi 16 kilometri, în funcţie de numărul câinilor înhămaţi la sanie. Concursul a început sâmbătă şi se încheie duminică.

Printre participanţi s-au numărat actualul campion european Hering Tamas din Ungaria, Constantin Grosu-Rică din Bălan, medaliatul cu bronz la Campionatul European de sprint FISTC 2010 de la Donovaly (Slovacia).

 

 

Cele mai citite

Decizia luată de Comisia Europeană în privința platformei Temu

Comisia Europeană a desemnat Temu drept o platformă online foarte mare. Temu este o piață online cu o medie de peste 45 de milioane...

Reacția lui Marcel Ciolacu, după apariția sondajului în care Geoană este favorit la prezidențiale

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte PSD, a comentat, vineri, la Baia Mare, sondajul de opinie în care Mircea Geoană este plasat pe prima poziţie în...

Programul național de fertilizare in vitro continuă și în 2024

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, majorarea bugetului Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse pe anul 2024 cu suma de 150 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă