22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialWukan, oraşul care se ridică împotriva comunismului chinez

Wukan, oraşul care se ridică împotriva comunismului chinez

„Pentru prima oară în istorie, Partidul Comunist Chinez a pierdut orice control, întreaga populaţie de 20.000 de oameni a orăşelului de pescari aflându-se acum în conflict deschis cu autorităţile”, notează cotidianul britanic The Daily Telegraph, prima publicaţie din Vest care a relatat despre evenimentele din Wukan.

Problemele din localitate mocnesc de multă vreme: încă din anii ’90, cetăţenii au semnalat primele abuzuri ale oficialilor partidului, care au început să vândă terenurile agricole ale oraşului pentru construcţia unor parcuri industriale şi ale unor complexuri de apartamente. Conform cotidianului american New York Times, peste 400 de hectare au fost confiscate şi vândute mai departe dezvoltatorilor imobiliari, fără ca populaţia să aibă vreun beneficiu; câştigul a intrat, de fiecare dată, în buzunarele reprezentanţilor partidului.

În cele din urmă, în septembrie, în urma vânzării fermei de porci populaţia s-au revoltat şi a ieşit în stradă, cerându-şi drepturile. Statul încasase 156 milioane de dolari din tranzacţie, iar locuitorii din Wukan doreau ca oraşul lor să primească o parte rezonabilă din această sumă. De asemenea, ei au cerut înlocuirea, prin alegeri democratice, oficialilor numiţi de partid – inclusiv a secretarului de partid care ocupă această funcţie de la începutul anilor ’80. În primele zile ale protestelor, funcţionarii partidului au fugit din oraş, iar locuitorii acestuia au atacat şi distrus maşinile poliţiei şi au jefuit instituţiile guvernamentale. În cele din urmă, poliţia a intervenit în forţă – excesivă, conform locuitorilor oraşului – şi situaţia a părut să se liniştească. „Oficialii provinciei au promis să investigheze plângerile celor din Wukan, doi lideri ai partidului au fost demişi şi autorităţile au propus să negocieze cu un grup de trimişi ai oraşului, aleşi prin consens popular”, relatează New York Times.

Moartea misterioasă a unui negociator a încins spiritele

Însă acalmia nu a ţinut mult: protestele au reizbucnit duminica trecută, după ce o încercare a poliţiei de a îl aresta pe un locuitor al oraşului a eşuat: sute de oameni înarmaţi cu bâte au înfruntat gazele lacrimogene şi tunurile cu apă ale poliţiei, iar în cele din urmă forţele de ordine s-au retras. În seara aceleiaşi zile, guvernul local a anunţat că Xue Jinbo, un măcelar în vârstă de 43 de ani, ales de locuitorii oraşului să îi reprezinte în negocierile cu autorităţile, a murit în arestul poliţiei, în urma unui stop cardiac. Xue fusese arestat cu câteva zile înainte, sub acuzaţia că ar fi fost unul dintre iniţiatorii protestelor populare, după cum relatează The Daily Telegraph.

Conform versiunii oficiale, publicate de agenţia guvernamentală de ştiri Xinhua, Xue ar fi fost interogat timp de două zile, iar în a treia dimineaţă, vecinul său de celulă l-ar fi descoperit bolnav. Transportat de urgenţă la un spital din Shanwei, Xue a murit 30 de minute mai târziu. Conform unor oficiali, Xue ar fi suferit de astm şi ar fi avut, de asemenea, probleme cu inima – lucru confirmat şi de medicii care au făcut autopsia.

Rudele lui Xue au oferit însă o cu totul altă versiune după ce au văzut cadavrul bărbatului (care este însă în continuare reţinut de autorităţi): conform ginerelui lui Xue, citat de Daily Telegraph, genunchii mortului aveau mai multe răni, nările sale erau pline cu sânge uscat, iar degetele mari de la ambele mâini păreau să fie rupte. Luo Bin, un doctor de la spitalul universitar Zhongsan, a declarat, conform Xinhua, că Xue s-ar fi putut zgâria pe genunchi întâmplător, iar mai multe vânătăi de pe braţele acestuia ar fi putut proveni de la cătuşele care îi fuseseră puse.

Însă nimeni în Wukan nu crede în versiunea oficială – sau în cele ale anchetei morţii, promise de autorităţi. Peste 6.000 de persoane au participat la ceremonia funerară a lui Xue Jinbo – iar mulţi dintre aceştia şi-au exprimat mânia la adresa autorităţilor. „Întregul oraş este întristat şi furios, şi vrem ca reprezentanţii guvernului central să vină la noi şi să facă dreptate”, este citat de către agenţia de ştiri Reuters unul dintre locuitori. Un altul a declarat pentru postul de televiziune Cable TV din Hong Kong că „nu vom fi satisfăcuţi până când nu va avea loc o anchetă corectă şi moartea lui Xue Jinbo nu va fi clarificată”, adăugând că „dacă guvernul provinciei spune că nu a fost omorât în bătaie, atunci de ce nu ne arată cadavrul? Dacă nu are nici o rană pe corp, de ce nu ni-l dau înapoi?”

Baricade de ambele părţi

După retragerea de duminică a poliţiei, aceasta a izolat oraşul printr-un cordon de bariere, iar drept răspuns locuitorii au ridicat şi ei baricade pe toate arterele care duc în Wukan. „Nimeni nu poate să intre şi nimeni nu poate să iasă. Nu vom supravieţui în cazul în care situaţia nu se va schimba, pentru că ni se termină alimentele”, a declarat agenţiei France Press un locuitor. Liderii oraşului sunt însă, conform The Daily Telegraph, încreezători că pe termen scurt alimentele şi medicamentele sunt suficiente, iar oamenii din Wukan nu vor să se dea bătuţi: „nu dormim. O sută dintre noi stau în fiecare noapte de gardă. Nu ştim care va fi următoarea mişcare a guvernului, dar ştim că nu vom mai putea avea încredere în el niciodată”, a declarat un alt locuitor pentru Daily Telegraph.

Cetăţenii sunt îngrijoraţi că şi alţii dintre ei ar putea avea aceeaşi soartă ca Xue Jinbo, după ce autorităţile ţinutului Shanwei, din care face parte şi Wukan, i-au numit pe alţi doi dintre negociatorii aleşi de ei drept conducătorii protestelor. „Din 8 decembrie, Lin Zulian şi Yang Semao au organizat şi instigat cetăţenii la nesupunere civică şi ridicarea baricadelor în jurul oraşului, pentru a preveni autorităţile să intre în localitate, dar şi pentru a îi opri pe autorii protestelor iniţiale să se predea autorităţilor, aşa cum aceştia intenţionează”, a declarat, conform Daily Telegraph, conducătorul provinciei unui cotidian guvernamental. Cei doi numiţi au negat acuzaţiile. Lin Zulian, cunoscut în oraş drept „Unchiul Lin”, este un fost ofiţer de armată cu relaţii bune în Beijing, iar casa sa este păzită de gărzi formate din cetăţeni din Wukan. Yang Semao, la rândul său, nu se teme de autorităţi: „cunosc pericolul, însă interesele oraşului sunt mai importante decât interesele mele personale – şi încerc să stau cât mai mult în centrul oraşului şi în mijlocul mulţimii, pentru că sunt totuşi îngrijorat”, a afirmat acesta pentru reporterii trimişi la faţa locului de Daily Telegraph. „Vom continua să luptăm”, a adăugat Yang.

Strategia guvernului pare să se fi schimbat în ultimele zile, trecând de la confruntare directă la dezbinarea locuitorilor oraşului. Un camion cu alimente, trimis de guvernul provinciei, se află în spatele cordonului poliţiei – însă alimentele sunt oferite cetăţenilor în schimbul semnăturilor acestora pe o petiţie pro-guvernamentală. Numai puţini localnici au profitat, însă, de oferta autorităţilor: „nimeni nu a semnat, în afară de nişte copii de şapte ani care nu ştiau ce fac. Rămânem uniţi”, a declarat Chen Xidong, unul dintre localnici. 

Deşi conflictul cu autorităţile s-ar putea sfârşi prost pentru locuitorii oraşului, mulţi dintre aceştia rămân optimişti: „de când au plecat oficialii partidului, viaţa este mai bună”, a spus reporterilor de la Daily Telegraph Xue Jiandi, un tânăr în vârstă de 19 ani: „am descoperit că ne pricepem la administraţie, acum avem patrule de noapte, şi oraşul este mai sigur. Şi, în plus, am devenit mult mai uniţi”.

Cele mai citite

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă