22.9 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialWikileaks: Generalul Degeratu, afaceri neautorizate cu tehnică militară americană (traducere integrală)

Wikileaks: Generalul Degeratu, afaceri neautorizate cu tehnică militară americană (traducere integrală)

SUBIECT: Lanterna albastră: Verificarea brokerului înregistrat Ştefan Minovici conform principiului bunei credinţe – Cazul nr K-2197

REF: A. SECTION 38(B)(1)(A)(II) OF THE ARMS EXPORT CONTROL B. ACT (AECA)(22 U.S.C. 2778)

Aceasta este o acţiune la cerere. Vezi paragrafele 3-4.

Ambasadele Statelor Unite s-au interesat adesea despre legitimitatea tranzacţiilor cu exporturi de arme care au implicat contractori americani şi parteneri ai ţării-gazdă care sprijină eforturile americane în Irak şi Afganistan sau alte programe ale Guvernului american. Biroul Directoratului pentru Controlul Comerţului cu Produse pentru Apărare (PM/DTCC) doreşte să informeze Ambasada că cetăţenii americani sau străini care sunt implicaţi în acţiuni de intermediere a articolelor sau serviciilor de apărare, sau orice alte articole de apărare sau servicii care sunt în conformitate cu contractele de achiziţii publice americane pentru Irak şi Afganistan sau alte destinaţii aflate sub auspiciile Guvernului Statelor Unite, trebuie să fie înregistrat la PM/DTCC şi să obţină aprobarea Departamentului pentru acţiunile lor de brokeraj.

3. ACŢIUNEA: PM/DTCC cere Ambasadei ajutor în începerea unei inverstigaţii legate de activităţile de brokeraj ale brokerilor înregistraţi în Statele Unite enumeraţi mai jos pentru a le dovedi buna credinţă. Departamentul cere ca Ambasada să facă o vizită la sediul companiei cu scopul de a evalua modul de derulare al afacerilor, securitatea de la faţa locului şi fiabilitatea în calitatea sa de broker/beneficiar al elementelor din lista de Armament a Statelor Unitre (USML). Dacă o vizită la faţa locului nu este posibilă, vă rugăm să informaţi ofiţerul PM/DTCC care se ocupă de caz. Ambasada este solicitată să finalizeze investigaţia în 60 de zile:
STEFAN MINOVICI, PREŞEDINTE MIC & ASSOCIATES GRUP SRL CALEA FLOREASCA 91-111 BUCHAREST, ROMANIA
TEL: 40213181037 FAX: 40213181038

4. Următoarele aspecte sunt oferite ca puncte de reper:
– Să se confirme faptul că această entitate este în domeniul brokerajului de articole de apărare şi servicii de apărare la locaţiile indicate pe numele legale;
– Să se determine dacă această entitate este autorizată să desfăşoare astfel de activităţi în ţara sa, dacă entitatea are antecedente penale sau alte abateri şi dacă Ambasada are alte informaţii despre activităţile sale de brokeraj sau export de arme care ar putea implica entităţi scoase în afara legii cum ar fi ţări care se află sub sancţiunile Statelor Unite sau internaţionale, sau state desemnate ca fiind sponsori ai terorismului;
– Firma va face cormerţ sau va stoca elemente din lista de armament a Statelor Unite (USML) în numele clienţilor săi? Dacă da, are facilităţi sigure şi are proceduri de contabilitate de securitate pentru a manipula elemente sensibile din USML?
– Când a fost compania înfiinţată şi cine sunt directorii? Câţi angajaţi are?
– Care este natura afacerii şi ce alte tipuri de elemenete mai manipulează?
– Ce tip de organizaţii sunt principalii clienţi şi în ce ţări se găsesc?
– Înţelege compania restricţiile legate de elementele care se află pe USML, în special interdicţia în ceea ce priveşte retransferările şi reexporturile neautorizate?
SFÂRŞITUL ACŢIUNII.
————— —

ELEMENTE DE BACKGROUND DESPRE ÎNREGISTRAREA ŞI AUTORIZAREA BROKERILOR

5. PM/DTCC furnizează următoarele informaţii de background despre cerinţele pentru întregistrarea şi obţinerea de aprobări prealabile pentru activităţi de brokeraj: Cerinţele pentru Înregistrarea şi Obţinerea de Aprobări Prealabile pentru Activităţi de Brokeraj sunt fundamentate în Actul privind Controlul Exportului de Arme (AECA). Cerinţele pentru Acţiunile de Brokeraj sunt administrate de PM/DTCC.
Secţiunea 38(b)(1)(A)(II) din AECA solicită înregistrarea oricărei persoane care “se anjazează în activităţi de brokeraj cu privire la manufacturarea, exportul, importul sau transferul oricărui articol de apărare sau serviciu de apărare”.
Potrivit Reglementării Armamentului în Traficul Internaţional (ITAR), Secţiunea 129.2(a), un broker este definit ca fiind:
“oricare agent al altor persoane în negocierea sau stabilirea contractelor, achiziţiile, vânzările sau transferurile articolelor de apărare sau serviciilor de apărare în schimbul unei taxe, comision sau alte consideraţii”.
În plus, Secţiunea 129.2(b) din ITAR afirmă că “activităţile de brokeraj înseamnă să acţionezi ca un broker în sensul definiţiei (de mai sus) şi care include finanţarea, transportarea, expedierea de marfă sau luarea oricărei alte actiuni care facilitează manufacturarea, exportul sau importul unui articol de apărare sau serviciu de apărare, indiferent de originile sale.”

Autorizarea este în mod normal necesară pentru activitatea de brokeraj. Totuşi, câteva activităţi sunt scutite de la aceste cerinţe în funcţie de marfa, de ţările implicate şi de existenţa unor autorizaţii anterioare. Orice întrebări legate de cazuri specifice pot fi direcţionate către acest birou, în atenţia lui Deborah Carroll, Şef, Compliance & Registration. Phone: 202-663-2809; SIPRNET carrolld@state.sgov.gov.
Sfârşitul informaţiilor de background despre înregistrarea şi autorizarea acţiunilor de brokeraj.

6. Vă rugăm să răspundeţi în cel mai scurt timp pentru PM/DTCC şi să includeţi cuvintele “Investigarea Brokerului Lanterna Albastră” şi numărul cazului la Subiect. Persoana de contact este Rachael-Therese S. Joubert-Lin, Telefon: 202-663-2950; Email: JoubertLinRS@state.gov; SIPRNET:JoubertLinRS@state.sgov.gov. Ghidul Lanternei Albastre poate fi găsit sub formă de PDF la adresa http://www.intelink.sgov.gov/wiki/
Utilitatea finală a Programului de monitorizare Lanterna Albastră.
Departamentul este recunoscător pentru ajutorul acordat de Ambasadă în această chestiune.
CLINTON
TAGURI: ETTC, KOMC, RO
SUBIECT: Investigaţia brokerului Lanterna Albastră Ştefan Minovici – Cazul nr K-2197
REF: SECSTATE 00099581

(U) Acest mesaj este un răspuns la solicitarea din telegrama de referinţă pentru verificarea bunei credinţe a brokerului Ştefan Minovici – Cazul nr K-2197.

(SBU) Biroul politic a adus în discuţie subiectul companiei, MIC & ASSOCIATES GRUP SRL, în atenţia autorităţilor române, inclusiv Departamentul pentru Control al Exporturilor (ANCEX) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care este principala instituţie responsabilă de supravegherea guvernamentală pentru acordarea licenţelor în importul şi exportul elementelor USML. Biroul politic l-a intervievat pe principalul responsabil Ştefan Minovici şi pe fosta responsabilă a firmei MIC & ASSOCIATES, Raluca Maftei, în încercarea de a verifica buna credinţă a companiei. Un oficial al ANCEX, Gicu Pop, a indicat că această companie nu este înregistrată să acţioneze ca importator, exportator sau broker al elementelor de apărare în România. Pop a mai transmis faptul că ANCEX nu are nici o solicitare înregistaţă din partea societăţii prin care se cere autorizarea şi licenţierea pentru operaţiuni comerciale cu elemente militare.

(SBU) În timpul interviului telefonic, Minovici a pretins că nu era conştient de necesitatea obţinerii licenţei de la ANCEX, în principal pentru că principalele afaceri întreprinse pe care compania le are în România în numele Raztheon şi ITT Defense nu erau sub autoritatea ANCEX. Compania nu a fost conştientă de cerinţe decât în momentul în care acestea au fost subliniate de către Ambasadă şi, în prezent, compania colaborează cu Ambasada pentru a pregăti şi depune o aplicaţie la ANCEX pentru a se conforma legii. Compania se va asigura că autorizaţia şi licenţele corespunzătoare vor fi în vigoare înainte de a desfăşura alte activităţi în România.

4. (SBU) Următoarele sunt răspunsuri la întrebările puse în telegrama de referinţă: – Se confirmă faptul că acestă entitate este implicată în activităţi de brokeraj cu articole de apărare şi servicii de apărare la locaţia(ile) indicate la numele legale;

RĂSPUNS: Compania are sediul fizic situat în Calea Floreasca, 91-111, Bucureşti, România. Principalul responsabil Ştefan Minovici a confirmat că această companie activează în domeniul brokerajului de articole de apărare şi servicii de apărare la acest sediu sub numele legal. Totuşi, ANCEX nu are nici o înregistrare a vreunei solicitări venite din partea companiei în care să ceară autorizarea şi licenţierea pentru operaţiuni comerciale cu elemente militare.

– Să se determine dacă această entitate este autorizată să desfăşoare astfel de activităţi în ţara sa, dacă entitatea are antecedente penale sau alte abateri şi dacă Ambasada are alte informaţii despre activităţile de brokeraj sau export de arme care ar putea implica entităţi scoase în afara legii cum ar fi ţări care se află sub sancţiunile Statelor Unite sau internaţionale, sau state desemnate ca fiind sponsori ai terorismului; RĂSPUNS: ANCEX nu are nici o înregistrare a vreunei solicitări venite din partea companiei în care se cere autorizarea şi licenţierea pentru operaţiuni comerciale cu elemente militare. Ambasada nu a descoperit nici o dovadă că această companie ar avea antecedente penale sau alte abateri; de asemenea, nu există indicii potrivit cărora această companie a desfăşurat activităţi de brokeraj sau a exportat armament cu entităţi precum state care se află sub sancţiuni internaţionale sau ale Statelor Unite sau state desemnate ca fiind sponsori ai terorismului.

– Firma va face cormerţ sau va stoca elemente din lista de armament a Statelor Unite (USML) în numele clienţilor săi? RĂSPUNS: Nu.

– Când a fost compania înfiinţată şi cine sunt directorii? Câţi angajaţi are? RĂSPUNS: Potrivit site-ului, compania a fost înfiinţată în 1997, totuşi, potrivit documentaţiei furnizată de directorul Ştefan Minovici, compania a fost înregistrată pe 1 octombrie 2005 ca o firmă de Apărare, Securitate Naţională şi Marketing. Compania are trei angajaţi: Ştefan Minovici, Tatiana Tănase şi Constantin Degeratu (începând cu 1 decembrie 2009). Principalii responsabili sunt Minovici şi Degeratu.

– Care este natura afacerii şi ce alte tipuri de elemenete mai manipulează? RĂSPUNS: Compania este în principal centrată pe apărare, securitate naţională, promovarea ţării, marketing şi comerţ. Compania lucrează cu guvernele străine, cel mai recente fiind guvernele Sloveniei, Ucrainei, Moldovei şi Kazahstan pentru a promova imaginea şi comerţul ţării respective.

– Ce tip de organizaţii sunt principalii clienţi şi în ce ţări se găsesc? RĂSPUNS: Potrivit informaţiilor de pe site, există o listă de clienţi atît autohtoni cât şi internaţionali. Clienţii enumeraţi sunt din România, Mexic, Moldova, Ucraina şi Slovenia. Site-ul mai precizează că există că există birouri în Statele Unite, România, Italia şi Ucraina. Directorul Ştefan Minovice a furnizat documentele care atestă relaţiile cu corporaţiile americane Raytheon şi ITT Defense, inclusiv o copie după un cec plătit companiei de către Raytheon pentru servicii de brokeraj.

– Înţelege compania restricţiile legate de elementele care se află pe USML, în special interzicerea în ceea ce priveşte retransferările şi reexporturile neautorizate? RĂSPUNS: Da, dar directorul Ştefan Minovici a arătat că firma nu lucrează în general cu echipamente listate în USML. Directorul a mai precizat că, în cazul în care afacerea va începe să includă material din USML, directorul va căuta îndrumarea ambasadei în orice problemă în care firma este nesigură.

5. (U) Persoana de contact a Lanternei Albastre este ofiţerul politic militar Timothy Peltier. Informaţii de contact: 40 (21) 200-3425; PeltierTE@state.gov (unclass); PeltierTE@state.sgov.gov (class). O altă persoană de contact pentru întrebări legate de raportul de mai sus este ofiţerul politic Mark Oliver. Informaţii de contact: 40 (21) 200-3435; OliverMJ@state.gov (unclass); OliverMJ@state.sgov.gov (class).
GITENSTEIN

Sursa kamikazeonline.ro

Cele mai citite

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...
Ultima oră
Pe aceeași temă