21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial"W", o comedie dupa biografia lui George W. Bush

“W”, o comedie dupa biografia lui George W. Bush

» Publicul si presa americana asteapta cu nerabdare premiera celui mai recent film semnat de reputatul regizor Oliver Stone – "W", o biografie in nota comica a presedintelui George W. Bush.

» Filmul va fi lansat in SUA pe 17 octombrie, cu 19 zile inaintea alegerilor prezidentiale din 2008. Lansarea europeana oficiala va avea loc la Gala de film de la The Times BFI London Film Festival, pe 23 octombrie 2008.

»  "Nu este pentru cei 12% care aproba tot ce face presedintele, ci pentru ceilalti 88%. (…) Este portretul unui om, nu o insulta la adresa celor care cred in Bush", spune regizorul.

Dupa ce regizorul oliver stone si-a facut un renume cu filmele despre presedintii americani (JFK si Nixon), nu putea rata "sansa" oferita de cele doua mandate ale lui George W. Bush, unicul presedinte al SUA nevoit sa declare razboi terorismului la numai opt luni de la investirea sa in functie. "W" va fi lansat in America cu 19 zile inaintea alegerilor electorale.
Diferenta fata de primele doua filme o face abordarea, "W" fiind anuntat drept o comedie construita pe biografia lui Bush. Dar si controversa, productia lui Stone fiind analizata si tocata de presa de specialitate, dar si de reprezentantii Casei Albe cu mult timp inaintea lansarii. Potrivit publicatiei "The Guardian", un purtator de cuvant al Administratiei a prezis deja ca filmul va fi plin de inexactitati, iar presedintele Bush este pregatit sa-l ignore.

In timpul filmarilor din vara, o buna parte a scenariului a ajuns la presa, alimentand astfel zvonurile, regizorul apreciind ca un asemenea subiect nu avea cum sa treaca fara sa atraga atentia. De asemenea, distributia peliculei a starnit curiozitate, in special alegerea lui Josh Brolin (40 de ani) pentru interpretarea lui Bush jr, actor remarcat si distins pentru prestatiile sale din "No Country for Old Men" sau "American Gangster". Mai apar James Cromwell in rolul seniorului Bush, Thandie Newton (Condolezza Rice), Scott Glenn (Donald Rumsfeld), Bruce McGill (George Tenet), Jeffrey Wright (Colin Powell), Richard Dreyfuss (Dick Cheney), Elizabeth Bank (Laura Bush) sau Ellen Burstyn (Barbara Bush), precum si Sayed Badreya in rolul lui Saddam Hussein.

Se pare ca filmul incepe cu Bush jr stand in picioare in mijlocul unui teren de baseball, crainicul urland numele celui de-al 43-lea presedinte al SUA. In 1989, George W. Bush s-a asociat cu un grup care a cumparat echipa de baseball Texas Ranger. Oliver Stone a declarat ca "fiecare dintre noi are din cand in cand ganduri de retragere" si ca, probabil, "daca ramanea in baseball, ne-ar fi salvat de o gramada de probleme". Cineastul se intreaba de ce electoratul, care a facut din Bush cel mai nepopular presedinte din istoria americana, ar da bani ca sa vada un film biografic de o ora si ceva. "Nu este pentru cei 12% care aproba tot ce face presedintele, ci pentru ceilalti 88%. (…) Este portretul unui om, nu o insulta la adresa celor care cred in Bush", spune regizorul.

Brolin: "De ce eu?"
In momentul in care Josh Brolin a fost solicitat sa-l interpreteze pe George W. Bush intr-un film biografic, actorul a tresarit, marturiseste el pentru Times Online. "De ce eu? De ce as vrea sa fac acest film? Ce ar aduce el carierei mele?", s-ar fi intrebat actorul. Brolin a trait in ultimele doua decenii adevarate crize depresive cauzate de caderea si insuccesul din cariera.
Pentru acest rol, Brolin spune ca a studiat sute de ore de inregistrari video cu presedintele, a citit o multime de carti si s-a intalnit cu oameni care au lucrat cu George W. Bush. Desi democrat si sustinator al lui Obama, actorul a avut sansa sa se intalneasca cu presedintele la Casa Alba. A incercat sa-l vada pe omul Bush, apreciind in cele din urma unul dintre atuurile sale, si anume ca "este nevoie de forta ca sa poti lua in nume personal unele decizii".

 

Cu toate acestea, Brolin s-a temut de aceasta interpretare, s-a temut sa nu-l copieze si doar atat. "Cele 15 minute din intalnirea cu Bush trebuiau sa portretizeze intreaga lui viata", a mai spus artistul. Intre timp actorul si-a mai schimbat optica, de la parerile negative pe care le avea inainte despre Administratia Bush, acum se intreaba de ce oamenii l-au votat pe Bush.
In film, Bush jr apare ca un om absolut normal, cu betii, jocuri de noroc sau nebunii ale tineretii, un individ cu probleme in familie, vorbind cu nevasta de pe WC, asa cum se vede si in trailler. Rolul il marcheaza in continuare pe Josh Brolin, scapand destul de dificil din pielea presedintelui. "Doar l-am avut in mintea mea atata timp!", spune el cu ironie. si acum i se intampla sa dea un raspuns in stilul lui Bush. si mai e ceva ce nu intelege: de ce dupa 20 de ani de actorie si roluri diferite, precum cel din "Mimic" sau cel din "The Mod Squad", abia acum toata lumea ii pomeneste numele prin oras?!…

Josh Brolin spera ca "W" sa reaminteasca publicului american ca el este cel care are putere asupra presedintelui, si nu invers. Totodata, nu crede ca acest portret al lui Bush ar putea afecta rezultatul alegerilor din SUA.

Stone versus Bush jr
Cu patruzeci si trei de ani in urma, doi barbati erau inscrisi la Universitatea Yale. Unul dintre ei a abandonat un an mai tarziu scoala, oferindu-se voluntar in razboiul din Vietnam, apoi a facut "Platoon", un film despre experientele sale (care ii aduce primul Oscar pentru cel mai bun regizor). Numele lui este Oliver Stone.
Celalalt a devenit al 43-lea presedinte al Statelor Unite. Numele lui este George W. Bush.
Stone este un budist liberal, iar Bush, crestin republican. Ambii sunt faimosi in lume. Varul lui Bush a spus ca presedintele face un adevarat dezmat cand bea bere (Bush a recunoscut ca a abuzat de alcool pana la 40 de ani, dar ca s-a lasat din 1986), in schimb, petrecerile lui Stone au fost comparate cu orgiile romane.

Ambii au fost acuzati, in apogeul carierei lor, de minciuna: Bush in privinta armelor detinute in masa de Saddam Hussein, Stone despre moartea lui John F. Kennedy. Ambii au avut probleme in relatia lor cu tatii.
In timp ce Bush este considerat un paria la Casa Alba, Stone se afla de circa zece ani intr-un declin al creatiei. Regizorul chiar spera ca productia "W", realizata cu un buget de 30 milioane dolari, sa-i revitalizeze cariera. "Nixon" a costat 44 milioane dolari, dar in box office-ul american abia daca s-a recuperat o treime. De data aceasta, Stone ar fi in stare sa parieze pe faptul ca filmul despre esecurile lui Bush ii va garanta propriul lui succes.

Oliver Stone i-a povestit lui Chris Ayres, junalist la Times, ca s-a lucrat sub presiune, in 46 zile de filmare si cu circa 2/3 mai putina pelicula decat in mod obisnuit (filmul are 110 minute), iar postproductia nu a depasit doua luni. Pare o performanta pentru un film care spune trei povesti simultan: Bush vagabond, guvernatorul de Texas si presedintele.
Despre "W" Stone spune ca "este o comedie ce trage spre tragicomedie", adaugand imediat: "Lumea rade de Bush ca este prost ca noaptea, pentru ca e ciudat, dar in acelasi timp el are o incapatanare, o etica à la John Wayne, o furie si o nervozitate care-l fac fascinant. Aveti dreptul sa urati politica lui Wayne, dar foarte bine ar putea sa va bucure imaginea de pe ecran".

Cele mai citite

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă