37.1 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialVot la ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord

Vot la ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord

ONU se pregătește să adopte marți o rezoluţie care ar putea obliga Coreea de Nord să răspundă pentru eventuale crime împotriva umanităţii, scrie Mediafax, care citează AFP.

O comisie a Adunării Generale urmează să voteze acest proiect de rezoluţie propus de Uniunea Europeană şi Japonia, susţinut de alte 48 de state. Textul se referă în mare parte la un raport al ONU făcut public în februarie, care constata încălcări ale drepturilor omului "fără egal în lumea contemporană".

Coreea de Nord a încercat să amendeze textul, însă, în pofida ameninţărilor cu represalii din partea diplomaţilor nord-coreeni, proiectul a fost doar puţin modificat.

Noul proiect include o dispoziţie care salută propunerea Phenianului de a coopera cu comisarul ONU pentru drepturile omului, precum şi invitaţia făcută raportorului special al ONU de a vizita această ţară.

Totuşi, documentul menţine îndemnul la adresa Consiliului de Securitate de chema Phenianul în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru a fi judecat.

Rezoluţia ar urma să fie adoptată cu o majoritate clară de 100-120 de voturi din partea celor 193 de ţări reprezentate în această comisie însărcinată cu încălcările drepturilor omului.

Textul va fi examinat ulterior de Adunarea Generală în ansamblul său, în decembrie, urmând să fie stabilit dacă Consiliul de Securitate va accepta rezoluţia şi va denunţa efectiv regimul de la Phenian la CPI. China şi Rusia, membri permanenţi ai Consiliului, se vor opune cel mai probabil unei asemenea posibilităţi, mai arată Mediafax.

Phenianul a calificat acest proiect de rezoluţie drept un complot orchestrat de Statele Unite pentru a discredita regimul.
Însă lideri nord-coreeni au participat luna trecută la prima reuniune din ultimii 10 ani cu raportorul special al ONU şi l-au invitat să efectueze o vizită în Coreea de Nord. Ei s-au oferit, de asemenea, să coopereze cu Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă