32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialVoronin la Moscova

Voronin la Moscova

Presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau moldovean Vladimir Voronin vor discuta luni, la Moscova, despre alegerile anticipate din Republica Moldova, care au fost fixate pentru 29 iulie, si conflictul transnistrean, a declarat o sursa de la Kremlin pentru RIA Novosti, monitorizata de NewsIn.

"In cadrul intrevederii lui Medvedev si Voronin vor fi abordate o serie de probleme  prioritare in vederea consolidarii parteneriatului ruso-moldovean, precum si relatiile integrationiste in cadrul CSI. Astfel, va fi discutata situatia din Republica Moldova avand in vedere demararea campaniei electorale pentru alegerile anticipate care vor avea loc in 29 iulie", a spus o sursa de la Kremlin.

Presedintele moldovean in exercitiu Vladimir Voronin a semnat in 15 iunie decretul de dizolvare a Parlamentului format in urma alegerilor din 5 aprilie, si a stabilit alegerile anticipate pentru 29 iulie, dupa ce a esuat a doua tentativa de alegere a presedintelui.
"Pe agenda este prezenta si tema reglementarii transnistrene", a adaugat sursa de la Kremlin. Potrivit acestui oficial, Medvedev si Voronin vor discuta perspectiva si caile de reluare a procesului de reglementare a conflictului moldo-transnistrean avand in vedere intalnirea din 18 martie, care a avut loc la initiativa presedintelui rus si la care au participat presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov.

De asemenea, va fi discutata perspectiva dezvoltarii relatiilor economico-comerciale, Rusia fiind unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova, a mai spus sursa de la Kremlin. In acest sens, a adaugat el, presedintii vor discuta problema diversificarii operatiunilor comerciale, stimularea legaturilor regionale, posibilitatea de a da o noua forma si calitate relatiilor prin realizarea unor proiecte investitionale.

Cei doi sefi de stat vor discuta si despre cooperarea in cadrul CSI, avand in vedere ca Republica Moldova in acest an detine presedintia organizatiei regionale, formata din fostele republici sovietice cu exceptia statelor baltice, iar in 2010 aceasta functie va fi detinuta de Rusia.

Voronin se va intalni si cu premierul Vladimir Putin, cu care ar putea discuta, potrivit presei ruse si moldovene, despre un posibil imprumut. Ministrul economiei Igor Dodon mentiona saptamana trecuta Rusia drept una dintre posibilele tari de la care ar putea fi solicitat un imprumut, iar premierul Republicii Moldova, Zinaida Greceanii, a discutat vineri la Chisinau cu vicepremierul rus Igor Suvalov despre posibilitatea acordarii unui ajutor financiar pentru derularea unor proiecte investitionale in domeniul infrastructurii.

Si agentia rusa RIA Novosti apreciaza ca adevaratul motiv al vizitei lui Voronin La Moscova este posiblitatea obtinerii unui credit. Agentia il citeaza pe Suvalov, potrivit caruia, in cadrul discutiilor purtate la Chisinau cu Greceanii a fost votba despre situatia financiara a Moldovei.

Vizita lui Voronin intervine la o data simbolica. In 22 iunie 1941, Germania nazista si aliatii acesteia au atacat Uniunea Sovietica, iar Rusia comemoreaza in aceasta zi victimelor razboiului. In dimineata zilei de luni, Voronin si Medvedev urmeaza sa depuna o coroana la mormantul soldatului necunoscut.

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor lansează pe 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație

Ministerul Finanțelor lansează marți, 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație. „Recurența cu care investitorii revin către emisiunile de...

Federația Moldovenească de Fotbal jignește în stil „sovietic” România: Urăm succes vecinilor noștri, România și Ucraina, la EURO 2024

La debutul la EURO 2024 al României, Federația Moldovenească de Fotbal a adoptat o așa zisă poziție „neutră” și de „politețe” care a reușit...

Kremlinul califică remarca șefului NATO privind armele nucleare drept o escaladare a tensiunii

Kremlinul a declarat că o remarcă a șefului NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căreia alianța militară poartă discuții privind desfășurarea mai multor arme nucleare, reprezintă...
Ultima oră
Pe aceeași temă