13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialVor fi şi depistate fraudele electorale ale baronilor locali? Cum funcţionează softul...

Vor fi şi depistate fraudele electorale ale baronilor locali? Cum funcţionează softul care-i descoperă pe votanţii de carieră

Persoanele care au votat de mai multe ori la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu ar putea fi identificate abia în următoarele 60 de zile, graţie unui soft achiziţionat de Autoritatea Electorală Permanentă. Contractul a fost obţinut de o firmă din cercul de influenţă al premierului Victor Ponta.

 

Românii care au votat de mai multe ori la referendumul de duminică pentru demiterea lui Traian Băsescu ar putea fi depistaţi în următoarele 60 de zile cu ajutorul unui sistem informatic achiziţionat de Autoritatea Electorală Permanentă. Firma care va furniza softul este XOR IT Systems, care a cerut cel mai mic preţ, de două milioane de lei, pentru serviciile de arhivare electronică a listelor electorale şi gestionarea acestora după refe­rendumul naţional, potrivit unui comunicat al AEP. Societatea va primi toate listele electorale adunate după scrutinul din 29 iulie, iar întregul proces de arhivare a acestora va fi supravegheat video.  Tabelele folosite în cadrul celor 18.000 de secţii de votare care au fost organizate cu această ocazie vor fi comparate între ele pentru a fi depistate persoanele care sunt înregistrate de mai multe ori ca votanţi. În cazul în care astfel de cazuri sunt descoperite, acestea sunt înaintate către oamenii legi, pentru demararea unor dosare penale, conform Legii 3/2000.  Actul normativ  prevede o pe­deapsă cu închisoare de la şase luni la cinci ani pentru cei prinşi că au votat de mai multe ori.

Intermediari şi intermedieri

XOR IT Systems, care a obţinut contractul cu Autoritatea Electo­rală Permanentă, îl are ca acţionar, prin intermediul unor societăţi înregistrate în Cipru, pe Bogdan Padiu, potrivit Hotnews. El este director general al Team Net International, care face parte din grupul Asesoft. Această din urmă companie este controlată de Sebastian Ghiţă, patron şi la televiziunea România TV şi apropiat al premierului Victor Ponta, arată aceeaşi sursă.  De altfel, Bogdan Padiu deţine şi acţiuni la Team Net Internaţional.

Interesant este că şi această firmă a dorit să obţină contrac­tul cu AEP pentru verificarea voturilor, dar a pierdut. Totuşi, Team Net Internaţional, care face parte din grupul controlat de  Sebastian Ghiţă,  a fost desemnată în aprilie să ofere „servicii de software de aplicaţie, care vor fi folosite la centralizarea voturilor valabil exprimate la alegerile pentru desemnarea autorităţilor administraţiei publice locale din 10 iunie 2012″, potrivit unui comunicat al Autorităţii Electorale Permanente din aprilie anul acesta.

Nu am putut obţine un punct de vedere de la firma XOR IT Systems cu privire la legăturile  de afaceri menţionate mai sus.  

Maşini de vot pentru siguranţa alegerilor

Informatizarea sistemului electoral din România este un deziderat mai vechi al autorităţilor naţionale, dar punerea în practică a acestei decizii se mişcă foarte greu. Anul trecut, fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente anunţa că o companie americană a realizat un studiu de fezabilitate pentru “implementarea unui sistem integrat de management al proceselor electorale”. „Sistemul va scădea numărul de voturi frauduloase sau ilegale, va îmbunătăţi capacitatea tehnică şi administrativă şi va permite monitorizarea în timp real a procesului electoral”, afirma în octombrie 2011 preşedintele AEP, potrivit Agerpres. Reprezentantul firmei care a realizat studiului aprecia că informatizarea s-ar putea realiza în doi ani dacă se vor adopta legile care să permită acest lucru. Costul implementării sistemul a fost estimat la 24 de milioane dolari, dacă s-ar păstra buletinele de hârtie, şi 70 de milioane dolari dacă s-ar introduce maşini automate de vot.

 

Cum funcţionează tehnic softul pentru depistarea voturilor duble la referendum

Autoritatea Electorală Permanentă ne-a explicat, într-o adresă, care sunt “paşii ce vor fi parcurşi” de programul menit să descopere persoanele care au votat de mai multe ori:

Toate listele electorale (permanente şi suplimentare) vor fi preluate de la BEC – preluare fizică a lor, cu pază şi transport securizat (operaţiunile de transport vor fi similare cu cele pentru transport valori) până în locaţia în care se vor desfăşura operaţiunile de arhivare electronică.
– Toate listele electorale sunt pregătite pentru scanare: punere în ordine a foilor, scoaterea altor hârtii care nu sunt liste electorale, scoaterea capselor, sforilor sau a altor materiale care ţin foile împreună, îndreptarea lor.
Toate operaţiunile în care listele electorale sunt manipulate sunt supravegheate de personalul AEP şi suplimentar de un sistem de monitorizate video.
– Toate listele electorale vor fi scanate şi OCR-izate, iar rezultatele procesului de OCR-izare va fi verificat manual – respectiv se vor verifica toate câmpurile pe care se face recunoaştere optică a caracterelor.
Din cele 2 procese de la pasul anterior rezultă câte o imagine pentru fiecare foaie dintr-o listă electorală şi un set de metadate aferente acestora care sunt trimise către o bază de date.
– Listele fizice se vor arhiva în cutii cu indicative care vor putea fi regăsite ulterior din cadrul sistemului de management a arhivei electronice, cu tot cu ceea ce conţine cutia fizică
Imaginile scanate şi datele din baza de date sunt gestionate unitar de un sistem de arhivă electronică şi de flux de documente în care se definesc şi rapoartele de vot multiplu. Depistarea persoanelor care au votat multiplu se va face pe baza datelor personale(CNP, nume, prenume, adresă) şi a semnăturilor din liste.

Pe baza rapoartelor de vot multiplu se vor desfăşura următoarele operaţii:
– Se verifică manual toate indicaţiile de vot multiplu
– Se generează dosarul electronic aferent sesizării de vot multiplu, dosar ce va cuprinde:
– Datele persoanei suspecte de infracţiunea de vot multiplu
– Copii după listele electorale în care au fost regăsite semnăturile şi datele persoanei
– Trimitere către dosarul fizic în care se regăsesc listele electorale( judeţul, localitatea, secţia de votare, numărul dosarului în care lista se regăseşte, numărul paginii pe care a fost găsită semnătura)
Tot ceea ce rămâne ca valid după această verificare se trimite ca sesizare, cu toate probele ataşate către IGPR care continuă cercetările şi decide paşii următori.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă