22.8 C
București
sâmbătă, 8 iunie 2024
AcasăSpecialVîntu, eliberat de Curtea de Apel (video)

Vîntu, eliberat de Curtea de Apel (video)

Curtea de Apel Bucureşti a decis joi eliberarea lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a celorlalte două persoane arestate preventiv în dosarul Nicolae Popa. Aceştia nu pot părăsi localitatea de domiciliu timp de o lună, au mai decis judecătorii. Au fost două voturi pentru admiterea recursului şi unul împotrivă.

Vîntu, şoferul său, Alexandru Stoian, şi omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile. Instanţa a considerat că cei trei sunt un pericol pentru ordinea publică, având în vedere că “favorizarea unui infractor condamnat la 15 ani închisoare pentru săvârşirea unor fapte ce au prejudiciat pături largi de populaţie dovedeşte o periculozitate deosebită a celor 3 inculpaţi favorizatori şi justifică o măsură preventivă severă”.

Vîntu, Stoian şi Ţurcan au contestat decizia de arestare preventivă. Recursul s-a judecat miercuri, dar instanţa a amânat verdictul pentru joi. În timpul audierilor, judecătoarea Viorica Costiniu a atras atentia că o parte dintre interceptările anexate la dosar, precum şi alte documente, nu sunt certificate de nimeni ca fiind autentice. Viorica Costiniu este soţia judecătorului Florin Costiniu, de la Curtea Suprema, anchetat şi reţinut pentru câteva zile în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu.

Pe de altă parte, Vîntu a recunoscut veridicitatea interceptărilor şi a documentelor din dosar, dar a spus că greşită este “cheia în care au fost lecturate”. Omul de afaceri a mai spus că procesul său este “strict politic” şi că s-au făcut presiuni asupra lui să-şi vândă trustul de presă.

Vîntu le-a mai spus judecătorilor că avea cunoştinţă încă din timpul derulării anchetei despre monitorizarea la care era supus împreună cu apropiaţii săi de Serviciul Român de Informaţii. „140 de oameni din SRI m-au monitorizat. Spre final, numărul lor s-a redus la 40. A fost închiriată chiar o frecvenţă de satelit pentru a se intercepta microfoanele unor telefoane de-ale mele”, a spus omul de afaceri.

Vîntu, Ţurcan şi Stoian sunt cercetaţi de procurorii Parchetului General pentru favorizarea infractorului, fiind acuzaţi că i-au trimis bani fostului director Gelsor, Nicolae Popa, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, pentru ca acesta să se sustragă executării pedepsei. Nicolae Popa a fost arestat, pe 2 decembrie 2009, în Indonezia. România liberă a publicat integral stenogramele convorbirilor dintre Vîntu, Stoian, Ţurcan, Nicolae Popa şi fratele său, Viorel, în care se vorbeşte despre sumele trimise în Indonezia şi pe baza cărora au fost reţinuţi cei trei.

Cele mai citite

Eton College Symphony Orchestra vine în România

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță turneul Eton College Symphony Orchestra în 3 orașe din țară: București, Brașov și Sibiu. Eton...

Precomandă cartea de memorii a Angelei Merkel: Libertate. Amintiri 1954-2021

Obișnuiești să citești memorii și biografii și vrei să afli cât mai multe detalii despre viața celor mai influenți oameni din ultimul secol? În...

Rusia – Ucraina, ziua 835: Kremlinul spune că Franța e pregătită să intre în conflict

Declaraţiile de ieri ale preşedintelui francez Emmanuel Macron privind un sprijin militar sporit pentru Ucraina arată că Franţa este "pregătită să participe direct la...
Ultima oră
Pe aceeași temă