29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVladimir Putin spune că Rusia nu are nevoie de arme nucleare pentru...

Vladimir Putin spune că Rusia nu are nevoie de arme nucleare pentru victoria în Ucraina

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a-și asigura victoria în Ucraina, acesta fiind cel mai puternic semnal al Kremlinului de până acum că cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace nu se va transforma într-un război nuclear, notează Reuters.

De când Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, în februarie 2022, el a declarat în mai multe rânduri că Rusia va folosi astfel de arme dacă va fi necesar pentru a se apăra – comentarii despre care Occidentul le consideră drept șantaj.

Întrebat în cadrul sesiunii plenare a Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg de către moderatorul Serghei Karaganov, un influent analist rus, dacă Rusia ar trebui să țină un „pistol nuclear la tâmpla” Occidentului din cauza Ucrainei, Putin a spus că nu vede de ce ar utiliza astfel de arm

„Utilizarea este posibilă într-un caz excepțional – în cazul unei amenințări la adresa suveranității și integrității teritoriale a țării. Nu cred că este cazul. Nu există o astfel de necesitate”,

a declarat Putin.

Moscova consideră Crimeea – pe care a anexat-o în 2014 – și alte patru regiuni ucrainene în prezent ca fiind părți integrante ale propriului teritoriu, ridicând posibilitatea unui atac nuclear dacă Kievul ar părea pregătit să le recucerească.

Ucraina a intensificat atacurile cu drone și rachete asupra țintelor rusești, inclusiv în Crimeea, și a promis că va alunga toate forțele rusești de pe teritoriul său.

Putin a declarat că nu exclude modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, care stabilește condițiile în care ar putea fi folosite astfel de arme.

El a mai spus că, dacă este necesar, Rusia ar putea testa o armă nucleară, deși nu vede necesitatea de a face acest lucru în prezent.

Rusia și Statele Unite dețin aproape 90% din armele nucleare din lume.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă