20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialViktor Orban: Fără Ungaria şi România nu există stabilitate în Europa Centrală

Viktor Orban: Fără Ungaria şi România nu există stabilitate în Europa Centrală

Conducta de gaze Arad-Szeged a fost inaugurată ieri de premieriilor Emil Boc şi Viktor Orban. Boc a declarat că acest poriect este o dovadă a pragmatismului celor două guverne şi că politica energetică a României este în concordanţă cu strategia UE. Prin reţelele de intercornectare, România nu se va conecta doar cu Ungaria ci şi cu Serbia şi Moldova iar de anul viitor se va realiza legătura şi cu Croaţia şi este în curs de derulare studiu de fezabilitate cu Slovacia.

“Sunt bucuros că putem să deschidem împreună această conductă. Ne bucurăm că şi Uniunea Europeană sprijină proiectele propuse de noi. Însă mai avem multe de făcut. Este loc de reţele şi de depozite de gaze. Noi suntem deschişi pentru toate posibilităţile”, a spus Viktor Orban.

Premierul Ungariei a afirmat totodată că, atunci când două ţări au reţelele de gaze separate, sunt mai vulnerabile din punctul de vedere al alimentării cu gaz natural. Altfel, premierul Orban a precizat  că în februarie 2011 Ungaria va organiza o conferinţă europeană privind problemele energetice, având în vedere că “energia este pentru ei foarte importantă”.

În opinia lui Viktor Orban, fără aceste două ţări, Ungaria şi România, nu există stabilitate în Europa Centrală, iar “Europa Centrală este o regiune foarte importantă pentru toată Europa”.

La rândul său, premierul român Emil Boc, prezent la eveniment, a spus că finalizarea conductei de gaze cu Ungaria, Arad-Szeged, reprezintă un prim pas pentru o reţea europeană integrată. “Între priorităţile României se numără şi interconectarea reţelelor de gaze cu Bulgaria (pe relaţia Giurgiu-Ruse), precum şi cu Republica Moldova şi Serbia”, a afirmat Emil Boc.

Conducta Arad-Szeged, cu Ungaria, ce leagă reţeaua românească de gaze naturale de cea europeană, a fost inaugurată joi de premierul român Emil Boc şi omologul său maghiar Viktor Orban, în prezenţa comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger.

Conducta are o lungime totală de 109 km şi un diametru de 700 mm. Pe teritoriul României, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km între punctul de conectare Horia (lângă Arad) şi punctul de frontieră Csanadpalota (Nădlac) de la graniţa de stat dintre România şi Ungaria. Valoarea estimativă a proiectului se ridică la aproape 70 milioane euro, din care 48% reprezintă contribuţia Transgaz.

SNTGN Transgaz SA Mediaş – România şi FGSZ Natural Gas Transmission Ltd.-Ungaria au semnat la 1 iulie 2008 Acordul de dezvoltare şi construire a conductei de interconectare Szeged -Arad.

Cele mai citite

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...
Ultima oră
Pe aceeași temă