15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. SUA: Ameninţată cu moartea de islamişti, o caricaturistă se ascunde de...

VIDEO. SUA: Ameninţată cu moartea de islamişti, o caricaturistă se ascunde de patru ani

Molly Norris, o jurnalistă din Statele Unite, se ascunde de mai bine de patru ani şi şi-a schimbat numele după ce a fost ameninţată cu moartea de islamişt pentru că a realizat o caricatură despre Mahomed. Norris a generat această controversă în aprilie 2010, când a realizat o caricatură, publicată online, despre un grup imaginar numit "Cetăţeni împotriva cetăţenilor împotriva umorului" care propunea o zi dedicată libertăţii de exprimare, intitulată "Everybody Draw Mohammed Day", informează CNN.

La câteva zile după aceasta, ea a primit primele ameninţări cu moartea.Una a fost o fatwa (decret religios) ce a venit din partea influentului cleric Anwar al-Awlaki, care a declarat că Norris este "prima ţintă" a execuţiilor din cauza creării unor caricaturi blasfematoare.

Ea a explicat că la momentul respectiv a fost inspirată de furoarea creată de un episod din South Park care îl prezenta pe Mohamed îmbrăcat într-un costum de urs. Comedy Central, care difuzează South Park, a prezent o versiune editată a episodului după ce creatorul desenelor animate a primit ameninţări.

Caricatura ei i-a inspirat însă pe alţii să lanseze o campanie de realizare de imagini cu Profetul Mahomed pe Internet. Peste 100.000 de persoane s-au înregistrat pe o pagină de Facebook. Un tribunal din Pakistan a ordonat întreruperea accesului la Facebook timp de două săptămâni. Site-uri competitoare care au criticat campania au atras zeci de mii de urmăritori.

După primirea primelor ameninţări cu moartea, ea şi-a schimbat identitatea şi s-a ascuns. Ameninţările au reprezentat o provocare pentru FBI, a declarat agentul David Gomez, care s-a ocupat de cazul ei dar care între timp s-a pensionat, mai scrie CNN, preluat de Mediafax.

 

Cele mai citite

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...

Elicopterul președintelui iranian Raisi nu a fost încă găsit! Mesajul transmis de ayatollahul Khamenei

Televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, în timp ce echipele de salvatori efectuează căutări în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul prăbușit...

Primar PSD din Gorj, cercetat după ce a lovit cu mașina o femeie și a fugit de la locul accidentului

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Păiuşi, membru al PSD, este cercetat de poliţişti după ce, duminică, a acroşat cu oglinda laterală a autoturismului o...
Ultima oră
Pe aceeași temă