16 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO: Istoria întâlnirilor dintre Obama și Putin, marcată de priviri glaciale și...

VIDEO: Istoria întâlnirilor dintre Obama și Putin, marcată de priviri glaciale și strângeri de mâini tensionate

Liderii Barack Obama și Vladimir Putin s-au întâlnit pentru prima dată în 2009, în Mexic și de-a lungul timpului cei doi șefi de stat au avut șase întâlniri. Pe măsură ce relația dintre SUA și Rusia s-a deterioriat și întrevederile dintre Barack Obama și Vladimir Putin au devenit mai scurte și mai tensionate, marcate de momente stânjenitoare. 

Într-un clip video, realizat de Mashable, a fost prezentată istoria relației dintre Obama și Putin așa cum a fost ea înregistrată de camere de filmat. Astfel, presa a surprins schimburi de priviri glaciale și strângeri de mâini tensionate. 

Cea mai recentă întâlnire între președinte Barack Obama și omolgul său rus, Vladimir Putin, a avut loc la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, la sfârștitul lunii septembrie. A fost o întâlnire după doi ani de pauză.

Relaţiile dintre liderii celor două ţări au părut glaciale, după ce Obama și Putin au prezentat poziţii clar divergente faţă de regimul Bashar al-Asssad din Siria, comentează Reuters. 

Cei doi președinți au ciocnit un pahar la prânz, însă Obama îl străpungea cu privirea, în timp ce Putin zâmbea. Mai mult, la poza protocolară de la finalul întrevederii liderii mondial și-au dat mâna fix 12 secunde și nu au susținut o conferință de presă comună. 

Pe poziții diferite

Deși cei doi lideri mondiali au convenit, luni, să caute o soluţie diplomatică la războiul civil din Siria, Barack Obama și Vladimir Putin s-au înfruntat, în întâlnirea lor, în problema centrală a menţinerii preşedintelui sirian Bashar al-Assad la putere. 

Într-o întâlnire de 90 de minute, Obama şi Putin au convenit că este necesar ca forţele lor armate să discute pentru a evita să intre în conflict în Siria, după acumularea militară rusă în această ţară, în ultimele săptămâni.

Statele Unite, Franţa şi alţi aliaţi bombardează ţinte ale grupării Statul Islamic (SI), care a exploatat un vid de putere pentru a cuceri părţi din Siria şi Irakul vecin, cu scopul de a crea un "califat".

Consolidarea prezenţei militare ruse în Siria, inclusiv cu tancuri şi avioane de război, a creat temeri cu privire la posibilitatea unor confruntări involuntare sau accidentale între forţele prezente în teatrul de război şi a ridicat întrebări, la Washington, despre principalul scop al Moscovei.

În timp ce Putin a pledat, în fața ONU, pentru susținerea regimului lui Bashar al-Assad, Barack Obama a respins categoric această propunere și a subliniat că pacea în Siria nu poate fi restabilită până când președintele sirian nu este înlăturat. 

Criza din Ucraina, motiv de tensiune între cele două țări

Relaţiile americano-ruse au fost puternic tensionate de către anexarea de către Moscova, în martie 2014, a Peninsulei ucrainene Crimeea şi de către susţinerea separatiştilor proruşi în estul acestei ţări, potrivit Reuters. 

Barack Obama a criticat anexarea Crimeei în cadrului discursului său de la ONU. 

Astfel, relația dintre Putin și Obama s-a degradat continuu de la întâlnirea bilaterală oficială din anul 2013. De atunci, Rusia i-a oferit azil lui Edward Snowden, a încălcat un tratat pentru rachete de pe vremea Războiului Rece, a anexat Crimeea și a susțiunt armat rebelii din Ucraina. 
  

Sursa: Youtube/ Mashable

Cele mai citite

Iohannis, vizită la Piatra Craiului

Preşedintele Klaus Iohannis va vizita, astăzi, Parcul Naţional "Piatra Craiului", cu prilejul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii şi în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale,...

Glume despre Ciolacu, după vizita la Erdogan. “Marcele, eu ți-aș fi dat sabia lui Ștefan cel Mare, dar am auzit că nu ești moldovean”

Posibila restituire a sabiei lui Ștefan cel Mare către România, anunțată de premierul Ciolacu, a generat glume pe internet. Vizita premierului Marcel Ciolacu la Ankara,...

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....
Ultima oră
Pe aceeași temă