19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialVictoria "Doamnei Proper"

Victoria “Doamnei Proper”

O femeie cu multe secrete si cu o ascensiune rapida. Este cea mai sumara caracterizare a posibilei sefe a guvernului israelian, succesoarea lui Ehud Olmert in fruntea partidului Kadima. Ascensiunea meteorica a ministrului israelian de Externe, Tzipi Livni, ascunde multe semne de intrebare. In spatele unei aparente hermeneutice, comentatorii se intrec in decriptaje care pretind ca pot elucida enigma din jurul "Doamnei Maini curate", cum este supranumita de presa. Un lucru este cert. Istoria familiei sale se confunda cu cea a Israelului. Tzipi Livni este fiica unui cuplu de combatanti ai militiei sioniste de extrema dreapta Irgun Zvai Leumi, cunoscuta pentru atentatele criminale carora le picau victime, in timpul razboiului de independenta, deopotriva civili arabi si reprezentanti ai puterii mandatare britanice. Nu doar tatal doamnei Livni era dominat de spiritul martial.

 

Mama sa, Sarah, n-a ezitat sa se deghizeze in femeie insarcinata pentru a devaliza un tren ce transporta solda militarilor aflati in slujba Reginei Regatului Unit. Tzipora Malka Livni e fiica primului cuplu casatorit imediat dupa fondarea statului Israel in 1948. Intr-o astfel de biografie simbolistica atarna greu. Crescuta intr-o traditie austera si conservatoare, adolescenta Tzipi isi petrece vacantele de 1 mai agatand afise rosii, pe strazile din Tel Aviv, in locul drapelelor cu Steaua lui David. Armata devine un parcurs firesc. Sangele rece si nationalismul sau intransigent atrag atentia recrutorilor Mossad-ului. Doamna Livni petrece patru ani in serviciile secrete israeliene. O perioada opaca, din care se stie doar ca a servit un timp la Paris si ca a participat la filajul unor capi ai Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei. Se mai stie si ca sangele ei rece si inteligenta i-au fost apreciate.

 

Dupa ce paraseste Mossad-ul, in circumstante care scapa presei, Tzipi Livni incepe o cariera politica fulminanta in leaganul dreptei nationaliste, ca protejata a lui Ariel Sharon, pe care-l urmeaza in noiembrie 2005, atunci cand, in urma unei sciziuni a Likud, in 2005 se naste partidul Kadima. Mentorul sau politic ii respecta si ii propaga teoria "doua state pentru doua popoare". Un slogan care arata ca afirmarea identitatii "evreiesti si democratice" a Israelului este incompatibila cu o continuare a ocupatiei. "Daca ar fi sa aleg intre visele mele si nevoia mea de a trai intr-o democratie, prefer sa renunt la o parte din pamant", explica doamna Livni in 2006, in New York Times. Cu alte cuvinte, pe o scena politica dominata de prezente masculine, Tzipi Livni a avut curajul sa sustina ca mai bine accepti sa cedezi o parte din teritoriul revendicat de dreapta sionista pentru a salva statul evreu democratic, decat sa te incapatanezi sa desenezi frontierele Marelui Israel Biblic.

 

Aceasta declaratie avea sa-i atraga admiratia cercurilor de centru-stanga. "Are talent, are sustinerea opiniei publice, stapaneste dinamica geostrategica. Pe scurt, ar fi un excelent prim-ministru", scria Yossi Alpher, un analist politic apropiat de miscarea pacifista Pacea Acum. Datorita acestui parcurs care a condus-o de la dreapta radicala catre un centrism asumat, Tzipi Livni se bucura astazi de popularitate pe toate fronturile politice. Pentru alegatorii partidului Kadima, aflat in plina criza de identitate, doamna Livni apare ca un ultim recurs, mai ales datorita originilor sale, care-i confera o anvergura suficient de solida pentru a linisti aripa dreapta a partidului. Pe de alta parte, integritatea si pragmatismul sau ii asigura simpatia alegatorilor de centru si de stanga. Astazi, Tzipi Livni mai are 41 de zile pentru a gasi o majoritate guvernamentala.

 

Cel mai probabil, va incerca sa reconstituie o coalitie identica celei care se afla la putere acum trei ani, formata din Kadima, partidul muncitorilor, alte doua mici formatiuni politice, partidul pensionarilor si un alt mic partid ortodox. Negocierile ar putea dura cateva saptamani, iar timpul preseaza, pentru ca Israelul intra la inceputul lunii octombrie in perioada sarbatorilor Noului An, potrivit calendarului evreiesc. Chiar si in sezon de sarbatoare e putin probabil ca Tzipi Livni sa nu reuseasca sa formeze un guvern. Principalul ei atu este faptul ca s-a tinut departe de scandalurile de coruptie care au erodat cariera politica a lui Ehud Olmert.

Cele mai citite

Remiză spectaculoasă între Bologna și Juventus! „Bătrâna Doamna” a revenit de la 0-3

Bologna şi Juventus Torino au oferit cel mai spectaculos meci al etapei a 37-a din Serie A, după ce au remizat, scor 3-3. Bologna...

Odă Elenelor care au condus România în…

Ilustrație: Marian Avramescu Un neam condus prea multe decenii de Elene, precum cel românesc, și-a parcat singur calul troian în democrația născută după zidurile...

Adolescentul de 16 ani care conducea autoturismul răsturnat pe un drum forestier în județul Bistrița-Năsăud a murit

Autoturismul care s-a răsturnat marți seara pe un drum forestier din județul Bistrița Năsăud era condus de un tânăr de 16 ani, care a...
Ultima oră
Pe aceeași temă