18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialViceprimar Sighet: Exploziile s-ar fi putut produce din cauza unei scurgeri de...

Viceprimar Sighet: Exploziile s-ar fi putut produce din cauza unei scurgeri de gaze din stradă

Viceprimarul din Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, spune că exploziile din imobilul unde funcţiona un club s-ar fi putut produce din cauza unei scurgeri de gaze de la magistrala din stradă, după ce o bucată de conductă, la o îmbinare, s-ar fi fisurat, iar gazele s-ar fi infiltrat pe sub pământ, potrivit Mediafax.

“S-ar părea că explozia s-a produs din cauza unei scurgeri de gaze din stradă, de la conducta de unde erau făcute branşamentele de gaze la clădire, iar o bucată de ţeavă la o îmbinare s-a fisurat şi pe acolo s-a scurs gazul”, a afirmat viceprimarul Ovidiu Nemeş.

Potrivit acestuia, după producerea celor două explozii în club şi într-o altă încăpere din imobil, gazele ar fi fost închise abia în jurul orei 13.30 întrucât vanele de închidere ar fi fost defecte.

“După ora 13.30 s-a închis gazul pe toată strada”, a spus Ovidiu Nemeş.

Duminică seară, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu se va intra în spaţiul unde au avut loc exploziile la Sighetu Marmaţiei până nu există certitudinea că nu mai este vreun risc, echipele de criminalişti şi specialişti în gaze fiind pregătite pentru investigaţii.

“Suntem în etapa în care specialişti de la o firmă de distribuţie gaze sunt în zonă pentru a ne asigura că nu mai avem pericole, vulnerabilităţi, în sensul de a reduce concentraţia de gaze în zonă până la maxim 4,5. Nu vom intra acolo în zonă până nu avem certitudinea că vom putea face cercetarea la faţa locului în condiţii de siguranţă”, a afirmat Liviu Popa.

Acesta a spus că o echipă de procurori şi poliţişti este la sediul societăţii de distribuţie a gazelor din Sighetu Marmaţiei, pentru a ridica toate documentele de proiectare şi de furnizare a gazelor atât pentru magistrale, cât şi pentru utilizatori.

Chestorul Liviu Popa a adăugat că cele două încăperi unde au avut loc exploziile nu erau racordate la reţeaua de gaze şi că “sunt date că alimentarea cu gaze în clădire s-a oprit în jurul orei 13.00”, dar că cercetarea la faţa locului nu este încheiată pentru că deocamdată nu se poate intra în clădire

Potrivit acestuia, în urma celor două deflagraţii au fost rănite 21 de persoane, din care 17 au fost spitalizate – 15 la Bucureşti (11 la Spitalul de Arşi şi 4 la Spitalul de Urgenţă Floreasca), una la spitalul din Sighetu Marmaţiei şi una la spitalul din Baia Mare.

Un procuror şef, prezent la conferinţa de presă de la Sighetu Marmaţiei, a anunţat că în curând investigaţiile vor fi preluate de Parchetul Tribunalului Maramureş, făcîndu-se cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, distrugere şi infracţiuni la Legea protecţiei muncii, întrucât a doua explozie s-a produs când în clădire se aflau angajaţi de la ISU, ai Poliţiei, de la Gaze, care urmau să investigheze modul cum s-a produs prima deflagraţie din club, din noaptea de sâmbătă spre duminică, de la ora 0.56.

Reţeaua de gaz a clădirii din Sighetu Marmaţiei în care au avut loc două explozii ar fi fost verificată în urmă cu câteva zile, susţine unul dintre chiriaşi, fără ca specialiştii să identifice probleme, transmite corespondentul MEDIAFAX, citând presa locală.

Unul dintre chiriaşii clădirii în care au avut loc cele două explozii de la Sighetul Marmaţiei, avocatul Toader Sustic, a declarat presei locale că reţeaua de gaz ar fi fost verificată în urmă cu mai puţin de o săptămână de către ISCIR şi că nu au fost depistate probleme.

“Nu s-a simţit niciun miros de gaz. Nu îmi dau seama ce s-a întâmplat”, a spus avocatul.

Acesta a spus că a fost chemat, duminică, la birou, ca să fie verificată reţea de gaz şi nu s-au găsit scurgeri.

Prima explozie de la clubul din Sighet a avut loc, sâmbătă, în jurul orei 0.56, cel mai probabil din cauza unei acumulări de gaze la un etaj superior al imobilului la subsolul căruia se afla discoteca, care însă nu era conectată la reţeaua de gaze. A doua explozie care i-a surprins pe anchetatorii care făceau investigaţii la faţa locului s-a produs în jurul orei 10.00 – 10.30.

Clubul unde a avut loc prima deflagraţie este situat la subsolul clădirii, iar deasupra acestuia este un cabinet notarial.

Primarul din Sighetu Marmaţiei, Eugenia Godja, a declarat că localul funcţionează de mult timp, cu acte în regulă, şi că nu au fost probleme până acum cu clubul respectiv.

În urma primei explozii, şapte persoane au fost rănite, dintre care şase tinere care au fost aduse duminică dimineaţă la Spitalul de Arşi din Bucureşti, cu un avion militar, ulterior, cu al doilea transport fiind adusă şi a şaptea persoană. Ele au suferit arsuri pe 30-60 la sută din suprafaţa corpului, mai ales pe faţă şi pe mâini.

În a doua deflagraţie, zece persoane au fost rănite, printre care directorul firmei de gaze, trei ofiţeri de poliţie, doi pompieri şi un notar care avea biroul deasupra clubului. Potrivit primarului din Sighetu Marmaţiei, două dintre persoane au fost rănite foarte grav şi alte două grav.

Potrivit unui reprezentant al Spitalului de Arşi din Capitală, unul dintre pompierii răniţi în cea de-a doua explozie de la Sighet are şanse minime de supravieţuire, el având arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului.

Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat MEDIAFAX că primele date în cazul celei de-a doua explozii de la Sighetu Marmaţiei arată că ar fi fost încălcată o regulă elementară, şi anume nu ar fi fost întreruptă furnizarea cu gaze şi electricitate în clădire.

“O primă constatare este că nu s-ar fi întrerupt curentul şi gazele, deşi aceasta era o regulă elementară. Acest lucru urmează să fie stabilit cu certitudine până la sfârşitul anchetei”, a explicat inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii.

Potrivit inspectorului general, cea de-a doua explozie s-a produs deasupra clubului, unde era un cabinet notarial nefuncţional, organele de ordine care au intrat acolo pentru a face cercetări aprinzând lumina şi astfel s-ar fi produs cea de-a doua deflagraţie, considerată accident de muncă.

Prefectul de Maramureş, Alexandru Pocol, a declarat că cea de-a doua explozie s-a produs chiar în momentul în care şeful companiei de gaze din Sighetu Marmaţiei a semnalat cu detectorul prezenţa gazului.

Cele mai citite

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă