20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialVaticanul l-a beatificat pe Jerzy Popieluszko

Vaticanul l-a beatificat pe Jerzy Popieluszko

Peste 150.000 de polonezi s-au adunat la Varşovia pentru a fi martri la beatificarea lui Jerzy Popieluszko, preotul romano-catolic şi activist al opoziţiei care a fost ucis în 1984 de poliţia secreată comunistă a Poloniei. Arhiepiscopul Angelo Amato a prezidat duminică slujba religioasă de două ore, din Piaţa Pilsudski, la care au participat 120 de episcopi şi 1.600 de preoţi, informează Daily Mail.

Amato a dat citire declaraţiei Papei Benedict XVI, care l-a binecuvântat pe Popieluszko pentru martiriul său, dându-şi viaţa pentru a apăra binele. Papa, aflat într-o vizită în Cipru, a spus că sacrificial lui Popieluszko este un semn special al victoriei binelui asupra răului. În decembrie 2009, Papa l-a declarat martie pe Popieluszko, deschizând astfel calea către beatificarea acestuia, un pas către sanctificare.

Mama lui Popieluszko, Marianna, în vârstă de 90 de ani, sora şi fraţii preotului, ca şi primul ministru Donald Tusk şi şeful Parlamentului European Jerzy Buzek, au fost prezenţi la ceremonie.

Tineri prelaţi au purtat prin capitala Poloniei relicvele lui Popieluszko în cadrul unei procesiuni de peste trei ore, către o mică biserică din sudul Varşoviei, unde mica raclă bătută în argint, cu moaştele preotului, a fost depusă. Mormântul lui Popieluszko rămâne în curtea Bisericii Sf.Stanislas, unde a slujit în timpul vieţii.

Avea 37 de ani când a fost ucis de poliţia secretă, pentru că a sprijinit Solidaritatea lui Lech Walesa, libertatea şi adevărul. Pe 9 octombrie 1984 Popieluszko şi şoferul său Waldemar Chrostowski au fost răpiţi. Şoferul a reuşit să scape şi a anunţat ce s-a întâmplat. Preotul a fost bătut, legat şi înghesuit în porbagajul unei maşini de poliţie, a reuşit să fugă, dar a fost prins, bătut din nou, băgat într-un sac îngreunat cu pietre şi aruncat în râul Vistula. Cadavrul i-a fost găsit peste două săptămâni.

Moartea lui Popieluszko a declanşat masive proteste în Polonia, iar la funeraliile sale au fost sute de mii de oameni.

De faţadă, autorităţile au organizat un proces şi au condamnat trei răpitori şi superiorul acestora la 25 de ani de închisoare. Între timp, toţi au fost eliberaţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă