22.9 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialVânzările Dacia: Prăbuşire în România, explozie la export

Vânzările Dacia: Prăbuşire în România, explozie la export

Numărul autoturismelor noi înmatriculate luna trecută în România a înregistrat cel mai accentuat declin din Uniunea Europeană (UE), cu 63% faţă de aceeaşi lună din 2009, potrivit Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), informează Mediafax. În februarie au fost înmatriculate 2.658 de autoturisme, comparativ cu 7.187 maşini în aceeaşi lună din 2009. Diminuarea pieţei auto din România a fost în februarie mai puţin pronunţată faţă de cea din ianuarie, când numărul înmatriculărilor de autovehicule noi de pasageri a scăzut cu 84,6%. La nivelul blocului comunitar piaţa auto a crescut în februarie cu 3%.

Dacia salvează onoarea

Dacă pe piaţa internă autoturismul autohton a fost nevoit să asculte de regulile unei pieţe în regres, Dacia a înregistrat cea mai mare creştere a înmatriculărilor din Uniune şi statele EFTA (Islanda, Norvegia, Elveţia, Liechtenstein). În luna februarie au fost cu 45,4% mai multe unităţi înmatriculate, respectiv 17.491 unităţi, în condiţiile în care în ianuarie avansul a fost de 69,7%. Cota de piaţă a producătorului auto român a urcat la 1,8% în februarie, de la 1,6% în ianuarie şi 1,3% în februarie 2009. În cazul grupului Renault, pro-prietarul Dacia, numărul total al înmatriculărilor de autoturisme noi a avansat cu aproape 30%, la 108.150 de unităţi. Cota de piaţă a crescut, de asemenea, de la 8,8% în februarie 2009 la 11,1% în perioada similară din acest an. În UE au fost înmatriculate 974.346 de autovehicule noi destinate pasagerilor. Piaţa autoturismelor a crescut în 15 state membre ale comunităţii europene, scăzând în celelalte.

Portugalia, record la înmatriculări

Dacă Italia a fost în februarie cea mai mare piaţă a UE, cu 200.560 de autoturisme noi înmatriculate, Portugalia a fost ţara UE în care numărul înmatriculărilor a crescut cel mai mult, respectiv cu 53%. Majoritatea pieţelor auto mari din UE au avut evoluţii pozitive sub influenţa programelor guvernamentale de reînnoire a parcurilor auto. Numărul înmatriculărilor a avansat în februarie cu 18,2% în Franţa, cu 47% în Spania, cu 26,4% în Marea Britanie şi cu 20,6% în Italia.

În Germania, indicatorul a coborât cu aproape 30%. Grupul cu cele mai multe înmatriculări a fost în februarie Volkswagen, cu 200.897 de maşini. 

Lansare: Sandero ecologic se vinde în Franţa

Renault va lansa pe piaţa franceză o versiune Sandero pe bioetanol produsă la fabrica din România. Sandero pe bioetanol va fi disponibil începând de la 10.200 de euro, cu taxe incluse, pentru versiunea Laureate şi 11.300 de euro pentru Prestige, potrivit site-ului CercleFinance.com. Versiunea ecologică conţine mai mult de 5% plastic reutilizat, iar 95% din masa autovehiculului poate fi reciclată la sfârşitul duratei de viaţă. Un model de Logan propulsat cu bioetanol a mai fost lansat de Renault pe piaţa sud-americană în 2007. Bioetanolul poate fi produs din o varietate de plante, printre care trestia de zahăr, cartofi sau porumb. Folosirea bioetanolului trezeşte îngrijorări privitoare la suprafeţele uriaşe presupuse de înlocuirea carburanţilor clasici cu alţii ecologici. Apariţia anunţată a unui bioetanol provenit din celuloză atenuează cumva polemicile.

Cele mai citite

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă