19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialVan Rompuy: UE a depăşit perioada de recesiune

Van Rompuy: UE a depăşit perioada de recesiune

Uniunea Europeană a depăşit recesiunea, a anunţat miercuri preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, într-un interviu acordat canalului belgian de televiziune RTBF. El a adăugat că acest lucru rezultă din dinamica pozitivă a creşterii economice pe 11 luni ale acestui an în cadrul comunităţii, relatează Agerpres.

Potrivit acestuia, în zona euro, pe ansamblu, există o inflaţie scăzută şi balanţa de plăţi este în echilibru. Cu toate acestea, a recunoscut el, mai rămân dificultăţi.

‘În zona euro sunt încă prea multe divergenţe în termeni de creştere economică, poziţie bugetară şi balanţă de plăţi, iar criza s-a instaurat în unele ţări care au adoptat măsuri de austeritate şi au iniţiat reforme’, – a explicat şeful Consiliului European, în interviul citat de RIA Novosti.

În această situaţie, Van Rompuy consideră necesară asigurarea unei mai mari convergenţe şi coerenţe între membrii zonei euro, care ar trebui să ajute parteneri din uniunea monetară în depăşirea dificultăţilor financiare.

Preşedintele Consiliului European a asigurat că se va face tot ceea ce este necesar pentru protejarea monedei euro.

Van Rompuy găseşte un semn încurajator aderarea Estoniei la zona euro la 1 ianuarie 2011. ‘Acest lucru este important, în ciuda faptului ca unii nu mai cred sau manifestă prea puţină încredere, în timp ce alţii cred într-o măsură mai mare în stabilitatea din zona euro şi eu cred că acesta este un semn foarte pozitiv’, – a spus el. Estonia va deveni cel de-al 17-lea membru din zona euro, notează RIA Novosti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă