23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialVaccin capabil de autodistrugere

Vaccin capabil de autodistrugere

Un nou tip de vaccin care intra in corp si apoi se autodistruge – si asta fara intermediul acelor de seringa – ar putea oferi o noua cale de a proteja organismul uman de o paleta larga de boli.

Un grup de cercetatori americani in inginerie genetica au efectuat un testat in laborator modul in care actioneaza un tip al bacteriei Salmonella, pe care l-au introdus, impreuna cu un streptococ, in gurile unor cobai. S-a constatat ca experimentul a fost un succes, bacteria inactivandu-se singura. "Am reusit sa obtinem un tip de "container biologic", in care microorganismele intra automat intr-un proces de autodistrugere" – a declarat intr-un interviu telefonic pentru Reuters Roy Curtiss, specialist la Institutul de Biodesign din cadrul Universitatii Arizona, seful echipei de cercetatori.

"Nu doar ca bacteria se sparge singura si moare, dar nu mai are nici o sansa de "reinviere'" – a adaugat Curtiss. Un antigen este o proteina care poate fi recunoscuta si atacata de sistemul imunitar. Expertii americani au folosit in cadrul experimentului un antigen gasit in "streptococcus pneumoniae", pe care l-au introdus intentionat in Salmonella, o bacterie care invadeaza celulele si apoi se perpetueaza sistematic pana ucide toate celulele sanatoase din organismul uman.

Vaccinul testat a reusit sa-i protejeze pe cobai de infectie prin intermediul antigenului protector introdus in celule. Apoi, inainte ca bacteria Salmonella sa produca vreun "rau", aceasta s-a dezintegrat.

 

Dr. Curtiss crede ca aceasta noua descoperire ar putea fi utila nu doar in cazul bacteriilor, dar si al virusurilor, infectiilor fungice sau impotriva parazitilor. Ar putea chiar rezolva problema folosirii a ceea ce se cheama "vaccinuri vii", care de altfel sunt foarte eficiente, insa uneori prezinta riscul modificarii structurale. In acest sens, a fost creata o tehnica speciala care "inmoaie" bacteria salmonella pentru a nu supravietui in afara laboratorului.

"Am folosit o gena care poate fi activata in prezenta arabinozei (monozaharida cu cinci atomi de carbon în molecula)" – a explicat Curtiss. Bacteria are toate sansele sa involueze, fara sa se reproduca in organism sau sa formeze un baraj celular.

Referitor la modul de administrare a vaccinului, expertii au precizat ca acesta se face pe cale orala. Se spera ca vaccinul sa inceapa sa fie folosit la scara larga incepand din 2009.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...

Stația STB Drumul Mătăsii funcționează pe alt amplasament

Stația de autobuz „Drumul Mătăsii” funcționează pe alt amplasament, anunță Societatea de Transport București (STB). “Începând de astăzi, 21.05.2024, de la ora 11:00, stația de...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...
Ultima oră
Pe aceeași temă