21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUrsul gunoier a invins autoritatile

Ursul gunoier a invins autoritatile

» O ursoaica si puiul ei au intrat ieri intr-o casa din centrul Brasovului. Incoltiti de politisti si jandarmi, ursoaica si puiul s-au refugiat la etajul patru al casei. In cele din urma, animalele au fost tranchilizate si transportate la gradina zoologica.

Flavius Barbulescu, seful Serviciului Gospodarirea Animalelor din Primaria Brasov, a precizat ca ursoaica si puiul se afla printre ursii care coboara aproape seara de seara la tomberoanele cu gunoi din cartierul Racadau, in cautare de mancare. "Am fost alertati de localnicii care au vazut ursoaica si puiul plimbandu-se prin gospodarii. Noi am incercat sa o scoatem in strada pentru ca apoi sa o incadram pe aleea de sub Tampa si sa ii deschidem calea inapoi spre padure. A fost o interventie mai grea, pentru ca ursoaica era cu un pui foarte mic. Puiul nu putea sa se tina dupa ea si nici ea nu voia sa mearga spre padure fara pui. La numarul 100, a intrat in gospodarie si s-a refugiat intr-un pod. Atunci am decis sa o tranchilizam. Ne-am miscat foarte repede, fiindca exista riscul ca ursoaica, deja tranchilizata, sa cada de pe acoperis. Am legat-o de labele din fata cu chingi si am tras-o inapoi in pod, tot pe geam", a explicat Flavius Barbulescu.
In urma cu cateva zile, schela care sustine inscriptia "BRAsOV" pe muntele Tampa a devenit locul de refugiu al turistilor care fug de urs. Doi tineri turisti, plecati la o plimbare pe munte, au fost fugariti de urs. Urcati, de frica, pe schela, tinerii au sunat la Serviciul Unic de Urgenta 112 si au solicitat ajutor. Doua echipe de jandarmi au pornit in ajutorul tinerilor care, ulterior, au fost coborati in siguranta in oras.

In acest an, aproape 20 de ursi au putut fi intalniti in Racadau si in Scheii Brasovului. Fenomenul se produce in conditiile in care, de patru ani de zile, autoritatile lupta declarativ cu invazia ursilor in oras. Intreaga poveste a costat peste 120.000 de euro, bani tocati din fonduri publice.
In 2004, autoritatile brasovene, suparate pe ursul de tomberon, au convocat o conferinta de presa unde au anuntat ca au impuscat ursii. A doua zi, dupa ce toate asociatiile de protectie a animalelor au reactionat vehement fata de afirmatia amintita, autoritatile i-au "inviat" la loc. Dupa care, oficialii au anuntat ca i-au deportat, cu sprijinul Consiliului Local Brasov, in Apuseni. Ceea ce au omis autoritatile locale a fostul faptul ca "inamicii" ar fi trebuit dusi la o distanta de cel putin 500 de kilometri pentru a nu se mai putea intoarce la locurile de bastina. Dedulciti la bunatatile de pe maidanele Brasovului, ursii s-au intors fara probleme la tomberonul de bastina din Racadau.

Un angajat al AJVPS Brasov a avut ideea de a pune in mancarea destinata ursilor calmante pentru oameni. Ideea cu pastilele nu a avut efect, omnivorele amintite devenind tot mai nervoase. Astfel, in urma cu trei ani un urs a ucis doi oameni si a ranit alti sapte. Un reprezentant al autoritatilor a venit in urma cu doi ani cu o alta idee, si anume de a le pune ursilor bomboane si mancare expirata, simultan cu luarea gunoiului mai devreme din Racadau. Ca urmare, ursul de tomberon si-a schimbat obiceiurile gastronomice si a inceput sa vina la masa la ceas de noapte, inainte de ridicarea deseurilor. In vara lui 2005, autoritatile, impreuna cu o firma de salubritate, a montat containere "antiurs" in valoare de 4.000 de dolari bucata, aduse din Italia de un sicilian – Giuliano Lombrici. Acesta a sustinut atunci ca tomberoanele sunt atat de sigure incat si oamenii vor avea probleme la deschiderea lor. Iritati de initiativa, ursii care tineau mortis sa ia masa direct din tomberon au inceput sa lucreze in echipa. Astfel, puteau fi vazute echipe de ursi: unul tinea tomberonul deschis si altul cotrobaia inauntru sa mai vada ce bunatati arunca brasovenii.
In toamna lui 2005, s-au mai tocat alte zeci de mii de euro pentru a se monta in jurul cartierului un gard electric "antiurs". Reprezentantii firmei care a montat gardul au zis ca nu este periculos pentru oameni. Drept urmare, specialistul firmei s-a si curentat demonstrativ, spre deliciul publicului prezent la inaugurare. Pe ursi toata povestea i-a lasat indiferenti, iar gardul a devenit un amanunt neimportant in drumul lor spre sursa zilnica de hrana.

» Deportarea ursilor
La finalul anului trecut, autoritatile au anuntat ca problema a fost definitiv rezolvata pentru ca a mutat toti ursii de tomberon in rezervatia de la Zarnesti. Dupa conferinta de presa in care a fost comunicata realizarea cu pricina, nici un brasovean nu a mai avut curajul sa numere ursii. Din pacate, contrar declaratiilor oficiale, ursii nu au bagat in seama demersul autoritatilor si, culmea tupeului, pot fi vazuti seara de seara in Brasov. Mai mult, fenomenul a inceput sa fie valorificat de brasovenii cu spirit de initiativa, acestia incasand sume in jurul valorii de 10-15 euro de la turistii straini dornici sa vada noua atractie a naturii si habitatul ursului de tomberon.

Cele mai citite

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...
Ultima oră
Pe aceeași temă