22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Ministerul Economiei ar putea încerca scoaterea Hidroelectrica din insolvenţă

UPDATE. Ministerul Economiei ar putea încerca scoaterea Hidroelectrica din insolvenţă

UPDATE: Şeful direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, a declarat că Ministerul Economiei ar putea utiliza o cale extraordinară de atac pentru a scoate Hidroelectrica din insolvenţă. 

“Nu exclud varianta unei căi extraordinare de atac pentru că, după discuţii cu avocaţi, se pare că avem şi o cale extraordinară de atac”, a afirmat Dumitraşcu, citat de Mediafax, la ZF Power Summit, fără să dea alte detalii.

Dosarul reorganizării judiciare a Hidroelectrica va fi trimis judecătorului sindic, pentru rejudecarea cazului, iar fostul administrator judiciar, Euro Insol, este repus în funcţie cu efect imediat, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis reintrarea producătorului de energie în insolvenţă.

Curtea de Apel Bucureşti a casat marţi hotărârea iniţială a Tribunalului Bucureşti prin care procedura reorganizării judiciare a Hidroelectrica a fost închisă pe motive de procedură. Totodată, Curtea de Apel a casat şi a trimis judecătorului sindic pentru rejudecare alte două dosare, primul introdus de Hidroelectrica împotriva unei hotărâri a judecătorului sindic prin care s-a admis o creanţă a Termolectrica, iar al doilea, introdus de Elsid Titu împotriva unei hotărâri a judecătorului sindic prin care nu s-a admis o creanţă în cuantum de aproximativ 13 milioane lei, ca urmare a aplicării clauzei de forţă majoră în 2011.

Remus Borza, proprietarul Euro Insol, a declarat săptămâna trecută că «băieţii deştepţi» forţează la Curtea de Apel redeschiderea insolvenţei Hidroelectrica.

Hidrolectrica a intrat din nou în insolvenţă, după ce mai mulţi traderi de energie au câştigat la Curtea de Apel Bucureşti recursurile formulate împotriva deciziei fostului administrator judiciar al companiei de a nu recunoaşte le recunoaşte creanţele, potrivit unor surse apropiate companiei, citate de Mediafax.

Citeşte şi: Hidroelectrica, profit de 900 milioane lei în acest an

Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat săptămâna trecută agenţiei MEDIAFAX că la Curtea de Apel Bucureşti vor fi analizate recursurile formulate de 11 traderi, două sindicate şi Termoelectrica privind decizia fostului administrator judiciar al Hidroelectrica de a nu recunoaşte creanţe de 1,3 miliarde lei, o hotărâre favorabilă acestora ducând la reintrarea companiei în insolvenţă.

Citeşte şi: Hidroelectrica – din insolvenţă, direct pe Bursă

“«Băieţii deştepţi» forţează la Curtea de Apel redeschiderea insolvenţei Hidroelectrica. Ei au făcut recurs la măsura administratorului judiciar de a nu le recunoaşte creanţe de 1,3 miliarde lei, reprezentând daune pentru denunţarea contractelor cu Hidroelectrica. Dacă se admite doar unul din cele 14 recursuri Hidroelectrica va intra din nou în insolvenţă”, spunea atunci Borza.

Citeşte şi: Hidroelectrica a ieşit din insolvenţa

Hidroelectrica ar urma să fie listată la bursă în luna iunie, prin vânzarea a 15% din acţiuni.

Compania s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 – iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu “băieţii deştepţi” din energie.

Euro Insol a arătat, într-un raport privind cauzele insolvenţei companiei de stat, că acordurile bilaterale de vânzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.

Citeşte şi: Reorganizarea Hidroelectrica a fost depusă la tribunal. Borza primeşte 2.2 mil. euro dacă se aprobă

Potrivit Euro Insol, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries, firme din grupul elveţian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei în perioada 2006-2012.

Contractele cu Alpiq Romindustries şi cu Energy Holding au fost denunţate de Euro Insol în 2012.
Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Cele mai citite

Un bărbat cu permisul suspendat a intrat într-o audiere online la instanță în timp ce conducea

Un judecător din Michigan a rămas surprins când un bărbat care a fost acuzat că a condus cu permisul suspendat a apelat la o...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă