25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSănătateSpondiloza cervicală: ce este, cum afectează coloana vertebrală și care sunt opțiunile...

Spondiloza cervicală: ce este, cum afectează coloana vertebrală și care sunt opțiunile de tratament

Spondiloza cervicală poate fi cauzată de mai multe lucruri, dar cel mai adesea este legată de îmbătrânire. Discurile și articulațiile gâtului sunt afectate încet, apare durerea și se manifestă rigiditatea. De regulă, cu tratament fizic, cu medicamente și prin conștientizarea și menținerea unei posturi corecte, simptomele neplăcute pot să dispară. În situații complexe, revenirea la o viață fără durere poate implica o intervenție chirurgicală. Medicul specialist este singurul în măsură să stabilească un diagnostic corect și complet și să ofere opțiunea de tratament potrivită fiecărui caz în parte.

Ce este spondiloza cervicală?

Probabil ai auzit de această problemă și te-ai întrebat ce este spondiloza cervicală. Este o afecțiune degenerativă a coloanei vertebrale care își pune amprenta asupra discurilor intervertebrale și vertebrelor din zona gâtului. Este caracterizată de deteriorarea cartilajului și a oaselor din coloana vertebrală cervicală, un proces care poate duce la apariția osteofitelor sau a „ciocurilor” osoase. Acestea sunt mici creșteri osoase care se formează în jurul discurilor intervertebrale deteriorate și pot provoca durere și rigiditate. 

Spondiloza cervicală este destul de comună, în special la persoanele de peste 50 de ani. Nu numai vârstnicii sunt afectați. Tinerii pot dezvolta și ei spondiloză cervicală. 

Există factori de risc care cresc probabilitatea de a dezvolta spondiloză cervicală, precum:

  • factorii genetici;
  • vârsta înaintată;
  • lipsa exercițiului sau a mișcării;
  • sedentarismul sau menținerea unei poziții pentru o lungă perioadă;
  • obezitatea;
  • leziuni anterioare ale gâtului sau intervenții chirurgicale;
  • artrită severă;
  • vicii – fumatul. (1), (2)
  • Cum afectează spondiloza cervicală coloana vertebrală și corpul în ansamblu

Procesul de dezvoltare a spondilozei cervicale poate fi lent și progresiv. În timp, discurile intervertebrale, care acționează ca o pernă între vertebre, se pot deshidrata și subția. Acest lucru duce la o diminuare a spațiului dintre vertebre, ceea ce poate cauza presiune pe măduva spinării și pe nervii care ies din coloana vertebrală. Presiunea poate provoca durere, amorțeală, incapacitatea de a efectua anumite mișcări, amețeli, tulburări de echilibru și chiar probleme de vedere. 

Modificările degenerative pot afecta mobilitatea gâtului și pot limita mișcările acestuia. De asemenea, pot provoca dureri la întoarcerea capului și pot contribui la o postură încovoiată. Acest lucru are un impact negativ asupra activităților zilnice, pot afecta somnul, determinând anxietate și depresie. (3)

Cauzele apariției spondilozei cervicale

Spondiloza cervicală este o boală a coloanei vertebrale, ce apare pe fondul înaintării în vârstă. Modificările se referă la:

  • deshidratarea discurilor intervertebrale;
  • hernia de disc;
  • pinteni osoși sau osteofiți;
  • rigiditatea ligamentelor.

Când vorbim despre apariția spondilozei cervicale fără legătură cu vârsta, cauzele apariției pot fi printre următoarele:

  • munca repetitivă – decorare, pictură, muncă de birou, lucrul la calculator;
  • leziuni ale gâtului experimentate anterior;
  • istoric familial. (1), (3)

Simptome și semne ale spondilozei cervicale

Este important de știut că spondiloza cervicală poate să nu prezinte simptome în stadiile incipiente. Simptomele comune, care variază de la o persoană la alta, includ:

  • durere și rigiditate în zona gâtului;
  • dureri de cap;
  • amețeala și problemele de echilibru.
  • furnicături, amorțeală și slăbiciune la nivelul brațelor, mâinilor, picioarelor sau picioarelor.

Pe lângă simptomele menționate, spondiloza cervicală poate prezenta și anumite semne fizice. Acestea pot include alterarea mersului, slăbirea forței musculare, pierderea sensibilității. Aceste semne pot indica faptul că spondiloza cervicală și-a făcut apariția și poate progresa, dacă nu este tratată corespunzător. (1), (2)

Tratamentul spondilozei cervicale

Modificarea stilului de viață

Adoptarea poziției corecte la birou, alături de o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și minerale, contribuie la îmbunătățirea stării generale și la menținerea sănătății oaselor. De asemenea, exercițiul fizic moderat și regulat este esențial pentru întărirea mușchilor gâtului și îmbunătățirea flexibilității coloanei vertebrale. Activități precum înotul sau yoga pot fi deosebit de benefice în acest sens.

Tratament medicamentos

Medicamentele analgezice pot fi utilizate pentru a controla durerea, în timp ce antiinflamatoarele nesteroidiene reduc inflamația. De asemenea, relaxantele musculare pot ajuta la ameliorarea spasmele musculare asociate cu spondiloza cervicală.

În funcție de manifestările specifice, medicul specialist poate prescrie corticosteroizi, medicamente anticonvulsii și chiar antidepresive.

Tratament fizic

Terapia prin masaj poate contribui la relaxarea mușchilor tensionați și la îmbunătățirea circulației sanguine în zona afectată. De asemenea, fizioterapia poate ajuta la îmbunătățirea flexibilității și a forței musculare. Alte metode de tratament non-chirurgical, cum ar fi terapia prin tracțiune, pot fi de asemenea folosite. Aceste tratamente ar trebui să fie efectuate sub supravegherea unui specialist, pentru eficacitate și siguranță.

Tratament chirurgical

În situații deosebite, când tratamentul de mai sus nu este eficient sau simptomele neurologice se agravează, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală. Scopul este de a crea mai mult spațiu pentru măduvă și rădăcinile nervoase. Intervenția poate viza îndepărtarea unei hernii de disc, pinteni osoși sau a unei părți dintr-o vertebră din zona gâtului. (2), (3)

Întregul corp suferă odată cu înaintarea în vârstă. Durerile, rigiditatea și limitarea activităților zilnice nu ar trebui să fie simptome cu care să înveți să trăiești. Mergi la medic de la primele semne ale unor probleme de sănătate și urmează instrucțiunile acestuia, pentru îmbunătățirea calității vieții!

Surse de informare:

1. Cervical spondylosis – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/symptoms-causes/syc-20370787, Accesat 12.12.2023

2. Cervical spondylosis – https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/muscle-bone-and-joints/conditions/cervical-spondylosis/, Accesat 12.12.2023

3. Cervical Spondylosis – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17685-cervical-spondylosis Accesat 12.12.2023

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă