23.8 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInternaționalIsraelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri “o sursă egipteană de rang înalt” citată de Al-Qahera News, media apropiată serviciilor de informaţii egiptene, scrie AFP, potrivit agerpres.ro.

“Informaţiile presei israeliene despre existenţa unor tuneluri la frontiera Egiptului cu Fâşia Gaza nu sunt adevărate”, a declarat această sursă.

“Israelul foloseşte aceste alegaţii pentru a justifica continuarea operaţiunii asupra oraşului palestinian Rafah (în extremul sud al Fâşiei Gaza, la frontiera cu Egiptul) şi pentru a prelungi războiul în scopuri politice”, a adăugat ea.

Anterior, consilierul israelian pentru securitate naţională, Tzachi Hanegbi, declarase că Israelul trebuie să “se asigure (de la egipteni) că nu există contrabandă prin tunelurile” sub graniţa dintre Egipt şi teritoriul palestinian asediat, unde se înfruntă de aproape opt luni Israelul şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

“Trebuie să închidem frontiera între Egipt şi Fâşia Gaza”, a adăugat el într-un interviu acordat postului israelian de radio Kan.

Din 2013, armata egipteană a distrus sute de tuneluri subterane săpate între Fâşia Gaza şi Egipt, care în opinia sa au servit pentru contrabanda de luptători şi arme în timpul lungii sale campanii împotriva grupărilor jihadiste din Peninsula Sinai (nord-estul Egiptului).

Destinate contrabandei sau în scopuri militare pentru grupările armate palestiniene, punctele de trecere clandestine săpate în Fâşia Gaza sunt de multă vreme esenţiale pentru a ocoli blocadele impuse de Israel şi Egipt.

De la începutul războiului din Fâşia Gaza, Israelul a afirmat în repetate rânduri că prin tunelurile de sub frontiera cu Egiptul contrabanda continuă.

În ianuarie, şeful serviciilor de comunicaţii ale statului egiptean, Diaa Rashwan, a declarat că Egiptul a “eliminat aceste tuneluri odată pentru totdeauna”, făcând “imposibilă orice operaţiune de contrabandă, fie la suprafaţă, fie sub pământ”.

Egiptul a acuzat atunci Israelul că încearcă să justifice ocuparea ilegală a coridorului Philadelphia, o zonă tampon la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Egipt, potrivit lui Rashwan.

Miercuri seara, un responsabil militar israelian a anunţat că armata israeliană a preluat controlul asupra coridorului Philadelphia. Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că armata israeliană a descoperit “aproximativ 20 de tuneluri” în această zonă.

VIDEO. Nou-născuții au fost evacuați din Gaza

Un prim grup de bebeluși născuți prematur care au fost evacuați dintr-un spital din Fâșia Gaza a trecut luni (20 noiembrie) în Egipt pentru a primi tratament medical, potrivit unor imagini difuzate de guvernul egiptean.

Peste douăzeci de bebeluși erau așteptați să traverseze, potrivit televiziunii egiptene Al Qahera. Nou-născuții se aflau la spitalul Al Shifa din Gaza, unde alți câțiva bebeluși au murit pe fondul prăbușirii serviciilor medicale, cauzată parțial de întreruperi de energie electrică, când s-a terminat combustibilul.

Forțele israeliene au luat cu asalt spitalul Al Shifa săptămâna trecută, pentru a căuta o rețea de tuneluri Hamas construită dedesubt.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Netanyahu, despre când s-ar putea încheia luptele din Rafah

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat seara trecută că luptele "intense" împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde armata...
Ultima oră
Pe aceeași temă