24.2 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialUPDATE Minerii au blocat DN 66. Liderii lor vin la Bucureşti,...

UPDATE Minerii au blocat DN 66. Liderii lor vin la Bucureşti, la negocieri

UPDATE

O parte dintre cei peste 5.000 de mineri care mărşăluiau azi pe străzile din Petroşani au blocat DN 66, timp de câteva minute, întrucât voiau să se îndrepte spre Defileul Jiului, însă ulterior toţi ortacii s-au întors la sediul Companiei Naţionale a Huilei (CNH).

Cei peste 5.000 de mineri care participau la un marş pe bulevardul central din Petroşani au intrat pe DN 66, drumul care duce spre Defileul Jiului, deşi liderii de sindicat şi forţele de ordine au încercat să îi convingă să se întoarcă la sediul CNH, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La un moment dat, pentru a-şi putea continua drumul, o parte dintre mineri s-au îmbrâncit cu lideri de sindicat şi cu forţe de ordine.

Pe DN 66, minerii s-au oprit în faţa Minei Livezeni, unde au ţinut un moment de reculegere pentru colegii morţi în subteran.

UPDATE

O delegaţie formată din lideri ai sindicatelor minerilor din Valea Jiului a plecat spre Bucureşti unde este aşteptată pentru discuţii la Ministerul Economiei pe parcursul unei întrevederi preconizată să înceapă în jurul orei 16.00. Între timp, aproximativ 4000 de mineri încearcă să pună presiune asupra Guvernului manifestând în faţa sediului CNH şi mărşăluind prin centrul Petroşaniului, informează Evenimentul zilei.

UPDATE

Minerii care au mărşăluit azi dimineaţă pe străzile din municipiul Petroşani s-au întors în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH), numărul protestatarilor ajungând la aproximativ 5.000, transmite MEDIAFAX.

Celor peste trei mii de mineri de la cele şapte exploatări din Valea Jiului – Lonea, Petrilea, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani – care au plecat în marş pe străzile din Petroşani li s-au alăturat şi alţi ortaci, astfel că numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000.

 

UPDATE

Peste trei mii de mineri din Valea Jiului care au protestat în curtea Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani au plecat în marş pe străzile din localitate, scandând lozinci împotriva Guvernului.

Minerii, majoritatea îmbrăcaţi în salopete, sunt de la toate cele şapte exploatări din Valea Jului, respectiv Lonea, Petrilea, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani.

Minerii scandează lozinci împotriva Guvernului şi ameninţă că şi-au pierdut răbdarea.

Manifestanţii sunt însoţiţi pe traseu de către jandarmi.

Peste 2.000 de mineri de la cele şapte expoatări din Valea Jiului s-au adunat, miercuri dimineaţă, în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani, pentru a continua protestele declanşate cu trei zile în urmă, informează Mediafax.

 

Minerii de la Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Lupeni şi Uricani din schimburile întâi, 2 , 3 şi 4 au venit la sediul CNH să continue protestele, numărul acestora crescând de la un minut la altul, în condiţiile în care minerii vin de la exploatările din toate cele şase localităţi din Valea Jiului.

Minerii, cei mai mulţi îmbrăcaţi în salopete, huiduie, scandează “Hoţii” şi suflă în vuvuzele.

Ei spun că nu vor renunţa la protest până când guvernanţii nu vor respecta legea şi nu le vor acorda drepturile pentru care au semnat în urmă cu o lună.

Liderii sindicali se aşteaptă ca numărul minerilor care protestează în curtea Companiei Naţionale a Huilei să depăşească patru mii.

Totodată, în cursul acestei dimineţi la Ministerul Economiei continuă negocierile pentru preţul gigacaloriei pentru huila din Valea Jiului, actulal preţ, de 75 de lei, fiind valabil doar pentru luna februarie.

Marţi dimineaţă, aproximativ 500 de mineri din schimbul întâi de la cele şapte exploatări miniere din Valea Jiului – Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Lupeni şi Uricani – au refuzat să intre în subteran şi au protestat în faţa CNH. Ulterior, lor li s-au alăturat alţi colegi de muncă, dar şi personalul TESA de la minele respective, astfel că numărul participanţilor la acţiune a ajuns la aproximativ o mie. Peste 1.000 de mineri şi personal TESA de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au parcurs pe jos, marţi, cea mai mare parte a oraşului Petroşani, apoi s-au întors în curtea CNH, unde au protestat timp de câteva ore, oprind protestul în cursul serii, la cererea unui lider sindical.

Minerii se declarau însă hotărâţi să nu renunţe la proteste până când problemele lor nu vor fi rezolvate şi susţineau că, dacă problema lor nu va fi soluţionată marţi, începând de miercuri, de la ora 7.00, toţi ortacii din toate schimburile se vor aduna în curtea CNH.

Minerii din Valea Jiului au declanşat protestele luni dimineaţă, când aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran. Ulterior, câteva sute de mineri de la exploatările Paroşeni, Vulcan şi Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea. Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, până la sediul Companiei Naţionale a Huilei, unde şi-au cerut drepturile.

Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

 

 

Cele mai citite

Clienții Hidroelectrica primesc o veste proastă. lata online prin aplicația iHidro se amână

Hidroelectrica reia licitație pentru implementarea unui sistem de plăți online în aplicația sa, iHidro. Prima licitație a fost anulată dearece oferte primite au fost...

Începe renumărarea voturilor la două secții din Sectorul 2

La două secții de votare din Sectorul 2 al Capitalei începe acțiunea de renumărare a voturilor, în urma alegerilor desfășurate în ziua de duminică,...

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...
Ultima oră
Pe aceeași temă