26.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialUn timbru foarte rar, recuperat după 60 de ani de la furtul...

Un timbru foarte rar, recuperat după 60 de ani de la furtul lui

Un exemplar dintr-un timbru american foarte rar, denumit „Inverted Jenny”, a fost vândut recent pentru mai mult de un milion de dolari. Joi, procurorul districtului de sud din New York, Preet Bharara, a anunţat că un alt timbru din acest model a fost găsit la 60 de ani după furtul său, informează Agerpres

„Inverted Jenny” este un timbru devenit faimos pentru avionul pe care îl reprezintă a fost imprimat invers, cu susul în jos. Erorile de imprimare suscită, în general, interesul colecţionarilor şi conferă timbrelor respective un caracter de raritate filatelică. 

Acesta este cazul timbrului „Inverted Jenny”, care reprezintă avionul biplan Curtiss Jenny JN-4HM şi care a fost editat în câteva sute de exemplare în anul 1918, având valoarea nominală de 24 de cenţi. 

La o licitaţie care a avut loc marţi la New York, la casa de licitaţii ‘Robert A. Siegel’, un exemplar din acest timbru a fost vândut pentru 1.175.000 dolari. 

Joi, procurorul districtului de sud din New York, Preet Bharara, a anunţat că un alt timbru din acest model a fost găsit la 60 de ani după furtul său. 

Furat de la un filatelist, Ethel B. Stewart McCoy, care avea patru exemplare, la o reuniune a colecţionarilor ţinută la Norfolk în septembrie 1955, preţiosul dreptunghi de hârtie a dispărut până în luna aprilie a acestui an. 

Casa de licitaţii ‘Spink’ a semnalat autorităţilor că o persoană a vrut să vândă timbrul. 

Interogat de FBI, Keelin O’Neill a dat asigurări că a primit acum mai bine de doi ani acest timbru „Inverted Jenny”, de la bunicul său, care ulterior a decedat. 

Informat cu privire la provenienţa timbrului, el a fost de acord să-l predea autorităţilor care l-au donat în mod oficial bibliotecii americane de cercetare filatelică (American Philatelic Research Library, APRL). 

Dintre cele patru timbre furate de la Ethel B. Stewart McCoy, trei au fost găsite şi atribuite APRL, în concordanţă cu voinţa proprietarului, care a murit în 1980. Cel de al patrulea timbru nu a fost încă găsit

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă