13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialUn regal al muzicii de fanfară

Un regal al muzicii de fanfară

Timp de 3 zile, gălăţenii se vor delecta cu muzică de promenadă şi divertisment, în interpretarea a 7 fanfare din Turcia, Republica Moldova şi România.

 

Pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi va avea loc, de vineri până duminică, un regal al muzicii de fanfară, de promenadă şi divertisment, prilejuit de cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Fanfare şi Orchestre de Marş şi Promenadă „Iosif Ivanovici”. La această ediţie vor participa fanfara din Edyrne (Turcia), două fanfare din Republica Moldova, cea a Palatului de Cultură Soroca şi AMTAP din Chişinău, Fanfara „Argeşul” din Piteşti, Orchestra „Valahia” din Giurgiu, Muzica Militară a Garnizoanei Brăila şi formaţia-gazdă a festivalului, Fanfara „Valurile Dunării”, de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Cei peste 150 de instrumentişti vor susţine concerte, zilnic, începând cu ora 11.00, la Chioşcul de pe Faleza Dunării, iar seara, începând cu ora 19.00, pe scena de la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde organizatorii festivalului au amenajat o sală de spectacole în aer liber, cu 2.000 de locuri. Festivalul are scopul de a reînvia o veche tradiţie a oraşului de la Dunăre şi de a crea o adevărată sărbătoare a muzicii de fanfară româneşti şi universale. La Galaţi, tradiţia concertelor de fanfară datează din prima parte a secolului al XIX-lea. În 1832, prin apariţia Fanfarei Regimentului de Marină 11 Siret, Galaţiul a fost unul dintre primele oraşe din ţară în care au fost înfiinţate muzici militare.

La 1880, dintre instrumen¬tiştii Fanfarei Regimentului 11 ¬Siret s-a remarcat Iosif Ivanovici, cel ce avea să devină unul dintre cei mai remarcabili compozitori şi dirijori militari din istoria muzicii româneşti. Valsul “Valurile Dunării”, compus de Iosif Ivanovici, a primit Marele Premiu al Expoziţiei de la Paris.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă