17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUN ALTFEL DE CALENDAR

UN ALTFEL DE CALENDAR

28 februarie 1953
James Watson si Francis Crick descopera structura chimica a ADN-ului, anuntul formal s-a realizat pe 25 aprilie, in numarul din aprilie al revistei "Nature".

29 februarie 1900
Se naste Jean Negulesco (m. 1993), regizor de film, pictor, grafician si scenograf american de origine romana, membru de onoare al Academiei Romane (1992).

1 martie 1997
Se constituie Forta de Reactie Rapida a Armatei Romane, care se inscrie in procesul de modernizare a fortelor armate ale Romaniei, in concordanta cu exigentele integrarii in structurile militare ale Aliantei Nord-Atlantice.

2 martie 1918
Moare la München, in varsta de 89 de ani, inginerul Hans Ledwinga, creatorul modelului de masina Tatra. A activat la inceputul carierei pentru Nesseldorf Wagenbau, al carei fondator, Hugo von Roslerstamm, a decis sa participe la curse cu produsele sale. Abia dupa primul razboi mondial, el reuseste modelul clasic al Tatrei, care a primit acest nume pentru ca a fost cu succes testat pe crestele Muntilor Tatra.

3 martie 1978
Trupul lui Charles Spencer Chaplin (n. 16 aprilie 1889), actorul de origine britanica, recunoscut a fi cea mai creativa personalitate a filmului mut, este furat de niste escroci ce incercau sa "stoarca" bani de la familie. Rapitorii au fost prinsi, iar osemintele actorului recuperate 11 saptamani mai tarziu, langa  Lake Geneva.

4 martie 1949
Apare la New Milford, Connecticut, realizat de Connecticut Light and Power Company, primul sistem automat de iluminat stradal. Fiecare unitate de iluminat era dotata cu o celula fotoelectrica, capabila sa masoare intensitatea luminii de afara. Cand aceasta scadea sub o anume valoare se aprindea automat instalatia de iluminat. Din noiembrie 1949, sapte mile de sosea erau iluminate astfel, folosindu-se in total 190 de celule fotoelectrice.

5 martie 1815
Moare in Meersburg, in mare saracie, Franz Anton Mesmer, fizician german, considerat a fi pionierul terapiei prin hipnoza. Nascut in 1734, a studiat religia, filosofia, dreptul si medicina, esuand in toate. In 1770, devine fascinat de preotul suedez romano-catolic, Gassner, care-l initiaza in arta tamaduirii. Teoria pe care se bazeaza tehnica folosita de Mesmer a fost denumita de el "magnetism animal", ceea ce in termenii moderni s-ar traduce prin bioenergie. Din 1772, incepe sa se ocupe de tratamentele bolilor nervoase, folosindu-se de muzica eterica ca factor hipnotic printre altele. Popularitatea sa a crescut, dar Colegiul medicilor din Viena l-a considerat un impostor. Tehnica sa a ramas in istorie sub denumirea de mesmerism.

Cele mai citite

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă