28.2 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiMiniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un...

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit în cadrul sesiunii anuale pentru a-și reafirma sprijinul pentru Ucraina pe drumul spre justiție și reconstrucție. În continuarea reuniunii la nivel înalt de la Reykjavik, aceștia au stabilit, de asemenea, viitoarele direcții de politică ale organizației și au adoptat un nou tratat privind inteligența artificială.

În ceea ce privește Ucraina, miniștrii au reiterat importanța Registrul daunelor, primul element constitutiv al unui mecanism internațional cuprinzător de despăgubire, și au salutat progresele înregistrate la nivel internațional în ceea ce privește posibila înființare a unui tribunal special pentru crimele de război. De asemenea, miniștrii au salutat măsurile luate pentru a asigura o mai bună protecție a copiilor din Ucraina și pentru a asigura întoarcerea celor care au fost deportați și transferați cu forța de către Rusia.

Pe baza unui raport privind acțiunile ulterioare Declarației de la Reykjavik, pregătit de adjuncții lor, și în lumina raportului anual al Secretarului General al Consiliului Europei („Drepturile noastre, viitorul nostru”), miniștrii au discutat despre activitatea desfășurată de la cel de al 4-lea Summit al șefilor de stat și de guvern (Reykjavik, 16-17 mai 2023) și au convenit asupra viitoarelor direcții de politică în numeroase domenii, printre care mediul, migrația, traficul de persoane și protecția jurnaliștilor.

Sesiunea a fost precedată de un eveniment pentru tineret, „Încredere în ziua de mâine”, desfășurat în perioada 14-16 mai 2024, ca parte a festivităților pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a Consiliului Europei. În vederea sporirii participării tinerilor la viața democratică și la procesele decizionale, s-a convenit ca o conferință a miniștrilor responsabili pentru tineret să aibă loc în 2025.

Miniștrii au adoptat, de asemenea, o convenție-cadru privind inteligența artificială, primul instrument internațional în domeniu.

În cele din urmă, Președinția Comitetului de Miniștri a făcut o declarație pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a Consiliului Europei.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă