23.1 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSănătateImportanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în scopul de a putea urma tratamente optime pentru tratarea patologiilor și prevenirea dezvoltării acestora.

De asemenea, și testele de screening pentru anxietate, depresie, tulburări cognitive la persoanele cu diabet fac parte din rutina medicilor generaliști și endocrinologi de la clinici. Prin identificare la timp a unor tulburări de acest tip se pot urma tratamente eficiente, care vor fi prescrise de specialiști psihologi și neurologi.  

Rolul pe care îl au testele de screening în depistarea cancerului de sân

Conform datelor statistice, cancerul de sân este o problemă medicală gravă, ocupă o poziție de lider în structura prevalenței cancerului. Factorii care duc la cancer de sân pot fi de exemplu: predispoziția genetică, antecedentele familiale de cancer, debutul menopauzei după 55 de ani, infertilitatea, abuzul de alcool, utilizarea unor contraceptive, obezitatea, etc.

Pentru prevenirea cancerului mamar ereditar, medicii recomandă: analize de rutină, terapia endocrină preventivă, chirurgia preventivă. Prin testele de screening pentru cancerul de sân se identifică la timp boala, ceea ce poate crește semnificativ șansele de reușită a tratamentului. Este bine de știut și faptul că riscul de a dezvolta cancer de sân crește odată cu înaintarea în vârstă, de aceea testele de screening sunt indicate femeilor cu vârsta peste 50 de ani. De asemenea, pentru reducerea riscului de cancer de sân, medicii recomandă femeilor să aibă un stil de viață sănătos, să evite viața sedentară, să aibă o activitate fizică regulată, să facă primul copil înainte de 30 de ani și să alăpteze.

Prin participarea la teste de screening, la proceduri de mamografie și prin realizarea unor controale de rutină, femeile pot afla dacă au tumori ce nu au fost descoperite prin palpare, sau procese hiperplazice la glandele mamare. Astfel se poate preveni și dezvoltarea cancerului de sân.  

Prin screening cu mamografie se depistează nodulii la sâni, tumorile mici sau care nu pot fi identificate prin palpare. Astfel de teste pot fi efectuate în cele mai bune condiții la clinica medicală Sphera, care este axată în special pe calitatea vieții femeilor.

Prin procedura de screening al tumorilor mamare se obțin informații complete despre prezența factorilor care contribuie la apariția cancerului de sân și se pot efectua controale ale glandelor mamare în scopul monitorizării mai atente a femeilor cu risc ridicat și pentru o examinare ulterioară în profunzime.

Reducerea riscului de probleme la sistemul reproducător feminin, prin analize de rutină și screening ginecologic anual

Prin programul de screening ginecologic anual se poate menține sănătatea reproductivă. Obiectivul este de a descoperi prin controale de rutină afecțiuni sau boli, care s-ar pot agrava în cazul în care nu sunt tratate la timp. De asemenea, monitorizarea anuală poate detecta leziuni premaligne, modificări precanceroase sau canceroase la nivelul colului uterin, înainte ca simptomele să apară.

Prin depistarea timpurie a cancerului de col uterin se pot crește șansele de reușită a tratamentului și se poate reduce riscul de deces. În anumite țări, programul de screening și-a dovedit rolul și eficacitatea; prin aplicarea sa sistematică s-a redus cu 70-80% incidența și mortalitatea prin cancer de col uterin, la femei.  

Controalele ginecologice anuale ajută și la depistarea din timp a infecțiilor care nu produc simptome.

De asemenea, pentru menținerea sănătății femeilor se recomandă și:

  • Un screening corect, în scop de diagnostic al tensiunii arteriale
  • Verificarea nivelului de colesterol din sânge
  • Un test endocrin pentru a afla nivelurile de hormoni din corp și a verifica dacă glandele endocrine funcționează normal.
  • Clinicile medicale de specialitate au disponibile o serie de servicii de screening pentru sănătatea inimii, care sunt interpretare de medici cardiologi și radiologi.

De asemenea și un screening pentru diabet sau prediabet cu test de sânge este indicat, pentru că arată imediat dacă glicemia este prea ridicată. Orice femeie își poate verifica nivelul de zahăr din sânge sau glicemia acasă cu un dispozitiv numit glucometru, care se poate cumpăra fără rețetă de la farmacie sau de la un magazin cu produse de tehnică medicală.  

Cele mai citite

Breaking Actorul Donald Sutherland a murit la vârsta de 88 de ani: fiul său

Donald Sutherland, actorul enigmatic a cărui carieră lungă a cuprins filme precum „The Dirty Dozen” și „The Hunger Games”, a murit, a anunțat joi...

Bilanțul deceselor la Hajj depășește 1.000 după valul de căldură extremă: bilanț AFP

Bilanțul deceselor din acest an de la Hajj a depășit 1.000, a raportat AFP joi, 20 iunie din Riyadh, Arabia Saudită. Mai mult de...

Ședința CSAT: S-a decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT

Joi, 20 iunie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. Agenda discuțiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă