21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialUE vrea să accelereze 'reinstalările' de sirieni promise Turciei

UE vrea să accelereze ‘reinstalările’ de sirieni promise Turciei

Preşedinţia olandeză a UE a presat joi statele membre, în timpul unei reuniuni la Luxemburg, să concretizeze cât mai repede 'reinstalările' de refugiaţi sirieni în Europa dinspre Turcia, element-cheie al acordului privind migraţia semnat între UE şi Ankara, informează AFP, preluată de Agerpres. 

Acordul, încheiat la 18 martie anul curent, prevede că toţi migranţii ilegali nou-sosiţi în insulele greceşti trebuie să fie retrimişi spre Turcia, inclusiv solicitanţii de azil. Pentru fiecare sirian retrimis spre Turcia, UE s-a angajat să 'reinstaleze' un alt sirian dinspre Turcia în UE, în limita a 72.000 de locuri. 
Potrivit unui bilanţ al Comisiei Europene, dat publicităţii miercuri, 325 de migranţi ilegali sosiţi în Grecia după semnarea acordului au fost retrimişi, iar 103 de refugiaţi sirieni au fost reinstalaţi în UE. 

'Nu trebuie să aşteptăm pentru a pune în aplicare partea noastră din acordul' încheiat la 18 martie, a declarat ministrul pentru migraţie al Olandei, Klaas Dijkhoff, a cărui ţară asigură preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, reunit joi la Luxemburg. 
'Fiecare stat membru ar trebui să precizeze cum va contribui' la aceste reinstalări, cu angajamente precise, care să includă cifre şi date, a estimat ministrul, adăugând că în timpul reuniunii de joi nu ar urma să se ajungă la o agendă concretă, ţară cu ţară. 

Potrivit surselor diplomatice, preşedinţia olandeză intenţiona iniţial să le propună statelor membre să se angajeze pe lângă Turcia cu privire la un ritm global a mai mult de o mie de 'reinstalări de sirieni' pe lună, în timpul următoarelor patru luni. 
Împărţirea acestui efort între europeni s-ar face pe baza unei 'repartizări voluntare' decisă în iulie 2015, înaintea acordului cu Turcia, care se referă într-un mod mai general la promisiuni de găzduire de refugiaţi preluaţi din tabere situate în ţări terţe. 
În total, a fost asumat un angajament global de 22.000 de 'reinstalări', dintre care doar 4.000 au fost realizate. 
Germania 's-a oferit deja să preia 100 (de refugiaţi sirieni) pe lună', în cadrul repartizării decise în iulie 2015, a declarat joi ministrul german al afacerilor interne, Thomas de Maiziere. 
Însă mai multe state europene s-au opus unor angajamente prea precise, pe care, potrivit unei surse diplomatice, nu le consideră prea constructive. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă