12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialUE la bine, UE la rau

UE la bine, UE la rau

Uniunea Europeana (UE) este o familie de state europene democratice care au decis sa lucreze impreuna pentru pace si prosperitate, si nu un stat de sine statator, format pentru a concura Statele Unite. Cel putin aceasta este viziunea oficiala. Mai mult, tarile membre UE au creat institutii comune, in care fiecare este reprezentata de un delegat, pentru ca unele decizii sa poata fi adoptate, in mod democratic, la nivel european, generand interdependenta.
In anumite domenii si situatii, aceste organisme functioneaza corect, dar secolul XXI a venit cu noi provocari si amenintari, dintre care cea mai periculoasa si mai complexa este cea a terorismului global. Iar in acest caz, spun specialistii, lucrurile nu stau chiar pe roze. Nici in State nu merge totul ca pe roate pe acest subiect, dar cel putin exista factori de decizie unici. Pe scurt, in general, la bine membrii UE reactioneaza unitar, dar la “rau” s-ar putea ivi unele probleme.
Fiind vorba despre un continent “batran”, in Europa exista diferite traditii, valori, mentalitati si orgolii. In cazul gestionarii unei situatii de criza, de exemplu, precum deturnarea unui avion plin cu pasageri, tarile europene se bazeaza pe un set de reglementari contradictorii, ceea ce ar putea conduce la un adevarat fiasco. In Suedia, de pilda, este interzis sa dobori un avion civil indiferent de circumstante. Germania a adoptat, de curand, o lege care confera Ministerului german al Apararii autoritatea de a ordona deschiderea focului asupra unui avion deturnat, dar masura a fost contestata juridic. Patru tari est-europene nu dispun de propriile forte aeriene, bazandu-se pe tarile vecine in ceea ce priveste patrularea spatiului lor aerian. De asemenea, alte tari europene nu isi divulga politicile in acest sens, invocand ratiuni de securitate nationala, titreaza cotidianul american “Washington Post”.
Mai mult, vulnerabilitatea Europei in fata unor atentate de genul celor de la 11 septembrie 2001 este subliniata si de Bo Redeborn, directorul de securitate din cadrul Eurocontrol, agentia europeana care monitorizeaza traficul aerian european. El a declarat ca “este o problema foarte, foarte complicata, deoarece sunt atat de multi parteneri implicati. Unele state sunt mai pregatite decat altele. Suntem bine pregatiti sa ducem lupte in stil vechi, dar rareori sa infruntam amenintari de care nu ne-am mai lovit pana acum”.
Evident, coordonatorul actiunilor de contraterorism al UE, Gijs de Vries, a luat pozitie si a precizat ca oficialii din domeniul securitatii fac eforturi pentru a imbunatati gradul de reactie pan-europeana in eventualitatea unui atac terorist.
Ceea ce inseamna ca statele UE incearca sa fie impreuna si “la bine”, si “la rau”. Dar timpul este un adversar puternic, iar teroristii nu tin cont de intrunirile si dezbaterile la diferite niveluri, de mentalitatile, valorile sau orgoliile diferite.
NATO s-a extins si monitorizeaza spatiul aerian european pentru a identifica avioane deturnate, dar, dupa cum a subliniat si secretarul general al Organizatiei, “notiunea de suveranitate nationala se dovedeste a fi foarte solida”. Prin urmare, specialistii apreciaza ca, cel putin in ceea ce priveste terorismul, ar trebui lasate la o parte divergentele. Si, apoi, sa fie prea tarziu.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă