19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialUcraina s-a retras din Comunitatea Statelor Independente

Ucraina s-a retras din Comunitatea Statelor Independente

Ucraina a anunţat că se retrage din Comunitatea Statelor Independente, după anexarea Crimeei, relatează Mediafax.

“S-a decis lansarea procedurilor pentru ieşirea din Comunitatea Statelor Independente”, a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitatea Naţională şi Apărare.

O declaraţie postată anterior pe site-ul MAE de la Kiev arată că Ucraina a decis deja că nu va mai asigura preşedinţia CSI în 2014.

‘Ucraina a decis să nu continue mandatul preşedinţiei CSI pentru 2014 şi îşi rezervă dreptul de a-şi revizui apartenenţa sa viitoare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Evgheni Perebiinis.

Citeşte şi: DW: Comisarul pentru Extindere propune admiterea Ucrainei în UE

Acesta a mai precizat că numeroase state membre CSI au susţinut decizia Moscovei de preluare a peninsulei Crimeea şi semnarea acordului prin care aceasta devine parte a Rusiei.

Ucraina a avut o relaţie dificilă cu CSI încă de la crearea acestei organizaţii, după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Totuşi, în timpul mandatului preşedintelui Viktor Ianukovici, relaţiile Kievului cu CSI s-au consolidat.

Citeşte şi: FOTO: UPDATE: Kievul somează autorităţile proruse din Crimeea să-l elibereze pe comandantul forţelor navale. Şeful marinei ucrainene, capturat de militanţii proruşi

Un adjunct al ministrului rus de externe, Vasili Nebenzia, a declarat pentru agenţia RIA Novosti că Rusia regretă decizia Kievului privind renunţarea la preşedinţia CSI, dar a precizat că ‘este dreptul lor’ (al ucrainenilor, n.r.).

CSI reuneşte cele 15 ţări foste republici sovietice cu excepţia statelor baltice (Estonia, Letonia, Lituania) şi a Georgiei, care s-a retras din organizaţie în 2008 ca urmare a conflictului militar cu Rusia.

 

Cele mai citite

E oficial! Adrian Vasile, OUT de la CSM București! Primele declarații ale antrenorului

Așa cum toată lumea se aștepta, CSM Bucureşti s-a despărțit de Adrian Vasile, după ce antrenorul nu a reușit să o califice pe noua...

Remiză spectaculoasă între Bologna și Juventus! „Bătrâna Doamna” a revenit de la 0-3

Bologna şi Juventus Torino au oferit cel mai spectaculos meci al etapei a 37-a din Serie A, după ce au remizat, scor 3-3. Bologna...

Toni Kroos pune ghetele în cui. “Gata cu Real, gata cu fotbalul”

Legendarul Toni Kroos a făcut marele anunț. Mijlocașul Realului se retrage din fotbal, după EURO 2024, potrivit spuselor sale. Fotbalistul german Toni Kroos, în vârstă...
Ultima oră
Pe aceeași temă