26 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialUcigasul disidentului Ursu a omorat o stewardesa in Danemarca

Ucigasul disidentului Ursu a omorat o stewardesa in Danemarca

Ucigasul disidentului Gheorghe Ursu, suspectat acum pentru uciderea unei stewardese intr-un hotel de lux din Copenhaga, a fost identificat de politia daneza pentru ca si-a dat datele din buletin operatorilor dintr-un cazinou.

Marian Clita, cunoscut in Romania pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu si, mai recent, in Danemarca, pentru presupusa ucidere a unei stewardese, a putut fi identificat de politia daneza pentru ca, in ziua crimei, a jucat la cazinou.
"Suspectul nu era un client al hotelului, nu-si rezervase o camera, dar si-a dat buletinul la cazinoul hotelui, unde a intrat luni dupa-amiaza. Crima s-a petrecut luni seara, in jurul orei 20.00 (21.00, ora Romaniei), si probabil ca motivul a fost jaful", a declarat pentru R.l. ofiterul care conduce ancheta, Ove Dahl, sef al Sectiei de Criminalistica din cadrul Politiei din Copenhaga.

Dat in urmarire generala marti de autoritatile daneze pentru o crima savarsita in Hotelul Raddison Blu Royal din capitala tarii, Clita s-a refugiat imediat in Suedia, dar s-a predat miercuri, la sediul politiei din orasul Malmö. Potrivit unui politist suedez, citat de presa locala, romanul si-ar fi recunoscut vina. Aceasta informatie nu a fost insa confirmata inca de Ove Dahl, coordonatorul anchetei care se deruleaza la Copenhaga. Suspectul urma sa fie transportat la sediul Politiei din Copenhaga in dupa-amiaza zilei de ieri si prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva.
"Inca n-am vorbit cu el, il vom interoga in aceasta seara (n.r. – ieri seara). Nu stim cu exactitate cum s-a petrecut crima. Poate a incercat sa intre in camera, poate femeia i-a deschis. Camerele video ni-l arata in mai multe locuri in hotel, dar nu va pot da mai multe detalii deocamdata", a explicat ofiterul, adaugand ca in camera au fost gasite un cutit de dimensiuni mici si un alt obiect contondent, folosite de atacator.

Detinutul de drept comun, "arma" Securitatii
In toamna anului 1985, Marian Clita era doar un hot marunt, dar extrem de violent, incarcerat in arestul Directiei de Cercetari Penale. Numele lui a devenit sonor pentru ca, la ordinul Securitatii, l-a omorat in bataie pe Gheorghe Ursu, poet si disident in timpul regimului comunist, plasat intentionat in aceeasi celula cu Marian Clita. Potrivit marturiilor unor detinuti, acesta primise misiunea sa-l tortureze pana la moarte pe Gheorghe Ursu, la care nu functionasera bataile ofiterilor de Securitate. Marian Clita s-a conformat si Gheorghe Ursu, inchis pentru critici la adresa regimului comunist, a murit ucis de loviturile acestuia. Clita a primit condamnarea pentru aceasta crima abia in anul 1999, cand deja se afla in penitenciar pentru furt din locuinte. A primit 20 de ani pentru crima, pedeapsa redusa insa la jumatate in baza unui decret din anul 1988, emis de Nicolae Ceausescu.

 

Dintre toate pedepsele primite, judecatorii au stabilit ca Marian Clita trebuie sa o execute pe cea mai grea, si anume pe cea de 10 ani. Executarea pedepsei se incheia, conform documentelor aflate in posesia R.l., la sfarsitul acestei luni. Clita a fost insa eliberat conditionat in mai 2008 pentru "comportare foarte buna", ca urmare a unei decizii a Judecatoriei Sectorului 5.
Daca va fi gasit vinovat pentru uciderea stewardesei din Copenhaga, Marian Clita risca sa fie inchis pentru minimum 16 ani, dar poate primi chiar si inchisoare pe viata, avand in vedere gravitatea crimei, au declarat anchetatorii pentru R.l. Dupa ce va primi o pedeapsa definitiva in acest caz, Marian Clita poate solicita sa o ispaseasca in Romania.

Cele mai citite

Ucraina a atacat teritoriul Rusiei cu rachete americane

Rusia pregătește a doua fază a ofensivei împotriva Ucrainei pe direcția Harkov și adună mari unități militare în zonă, a declarat comandantul Forțelor Ucrainene,...

De azi încep sancțiunile pe e-Factura

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000...

Greco-catolicii din București celebrează duminică zece ani de la întemeierea episcopiei

Duminică, 2 iunie 2024, de la orele 10, la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” (str. Polonă 50), Eparhia Greco-Catolică de București celebrează zece...
Ultima oră
Pe aceeași temă