12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialTurcia plăteşte două miliarde de euro pe submarine germane

Turcia plăteşte două miliarde de euro pe submarine germane

Turcia şi compania germană ThyssenKrupp Marine Systems au semnat vineri un acord în valoare de două miliarde de euro care constă în fabricarea a şase submarine U-214, potrivit oficialilor ambelor părţi, citat de hurriyetdailynews.

Compania germană ThyssenKrupp Marine Systems este unul din cei mai importanţi furnizori ai Marinei Militare Turce, iar plata pentru cele şase submarine a fost făcută în avans. În următorii 10 ani compania germană are obligaţia să asigure logistica, personalul şi subcontractanţii pentru fabricarea celor şase submarine. 

Trezoreria Turciei şi băncile germane au semnat un acord şi au salvat afacerea în ultima zi a anului 2010, conform oficialilor turci. Turcia şi HDW, o sucursală afiliată holdingului ThyssenKrupp Marine Systems, au semnat acordul în iulie 2009, însă nu au reuşit să ajungă la o înţelegere în privinţa preţului.

Turcia a optat pentru HDW în vara anului 2008, în dauna unor companii franceze şi spaniole rivale, când oficialii turci au declarat că oferta nemţilor era de 2,5 miliarde de euro. Renegocierile ulterioare au făcut ca preţul să scadă cu 500 de milioane de euro. Submarinele vor fi realizate pe şantierul din Gölcük, de la Marea Marmara, în apropiere de Istanbul.

Producerea celor şase submarine convenţionale face parte din programul de modernizare a armatei turce şi vine după ce Ankara a decis să îşi echipeze forţele aeriene cu 100 de aeronave de ultimă generaţie F-35 Joint Strike Fighter Lightning II, în valoare totală de 13 miliarde de euro.

Ankara speră că submarinele vor fi operaţionale începând cu anul 2015.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă