24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialTurcia: Femeile avocat vor putea purta vălul islamic la tribunal

Turcia: Femeile avocat vor putea purta vălul islamic la tribunal

Femeile avocat vor putea purta vălul islamic în tribunalele din Turcia, iar cetăţenii de origine kurdă vor avea dreptul să-şi folosească limba maternă în relaţia cu justiţia, informează sâmbătă AFP, conform Agerpres.

Hotărârea referitoare la portul vălului a fost luată a fost luată vineri, de Consiliul de Stat, cea mai înaltă autoritate administrativă judecătorească din această ţară, ca urmare a unei solicitări prezentate de o avocată care a susţinut că este victima unei discriminări religioase, a explicat o sursă din domeniul judiciar.

Decizia a fost imediat criticată de partizanii laicităţii. De exemplu, preşedintele baroului din Ankara, Metin Feyzioglu, a apreciat că o femeie avocat ‘nu poate să-şi îndeplinească funcţia de apărător al unui acuzat afişându-şi apartenenţa religioasă într-un stat laic’.

Vălul islamic nu va putea fi purtat însă de femeile procuror sau judecător.

Dreptul cetăţenilor de origine kurdă de a-şi folosi limba maternă în relaţia cu justiţia a fost acordat printr-o lege adoptată de parlament, joi seara, într-o atmosferă tensionată, relatează AFP.

Anul trecut, sute de deţinuţi kurzi au intrat în greva foamei pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de interdicţia de a-şi utiliza limba maternă în tribunale şi au renunţat la protest numai după un apel venit din partea liderului Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK), Abdullah Ocealan, aflat şi el în închisoare.

Cele mai citite

Descoperă beneficiile consumului de produse artizanale

Într-o lume dominată de producția industrială și de alimentele procesate, produsele artizanale reprezintă o răsplată pentru cei care apreciază gustul autentic, calitatea superioară și...

Tipuri de gletiere: care sunt și cum alegi modelul potrivit?

Ai în plan finisarea suprafețelor cu glet sau placarea pereților și a podelelor cu plăci...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă