32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialTurcia ameninţă cu îngheţarea relaţiilor cu UE în perioada preşedinţiei cipriote a...

Turcia ameninţă cu îngheţarea relaţiilor cu UE în perioada preşedinţiei cipriote a Uniunii

Turcia ameninţă că va îngheţa relaţiile cu UE dacă situaţia Ciprului nu va fi rezolvată prin negocieri până în iulie 2012, când autorităţile de la Nicosia urmează să preia preşedinţia semestrială a Uniunii, a declarat vicepremierul turc Besir Atalay, relatează AFP, citat de Mediafax.

“Dacă negocierile (privind Ciprul) nu vor avea un rezultat pozitiv şi dacă UE va încredinţa preşedinţia Ciprului de Sud, criza va fi în principal între UE şi Turcia. Deoarece noi vom îngheţa relaţiile cu UE”, a avertizat el sâmbătă seară, într-o declaraţie difuzată de un post TV din Ciprul de Nord.

Turcia nu recunoaşte Republica Cipru şi este singurul stat care a recunoscut Republica Turcă a Ciprului de Nord, unde trăieşte comunitatea turcă din insulă.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a ameninţat în mai multe rânduri cu îngheţarea relaţiilor cu UE din cauza situaţiei Ciprului. “Dacă nu va fi găsită o soluţie privind împărţirea Ciprului până la sfârşitul anului, Turcia va îngheţa relaţiile cu Uniunea Europeană pe durata preşedinţiei cipriote”, în perioada iulie – decembrie 2012, a afirmat el, la sfârşitul lunii iulie.

“Vreau să spun clar: vom îngheţa toate raporturile cu UE. Nu putem discuta cu administraţia cipriotă greacă”, a adăugat el.

Situaţia Ciprului nu a înregistrat progrese importante după 2004, când ciprioţii greci au respins masiv, prin referendum, un plan ONU de reunificare, acceptat de ciprioţii turci. La scurt timp după vot, sectorul grec al insulei a aderat la UE.

Cele mai citite

Evenimente de Ziua Copilului în București

Numeroase evenimente au fost pregătite pentru copii, în Bucureşti, cu ocazia zilei de 1 Iunie, printre care "Porţi deschise" la Camera Deputaţilor, o nouă...

Rusia – Ucraina, ziua 829: Kievul acuză Moscova că a lansat peste 100 de rachete și drone asupra infrastructurii esențiale

Rusia a tras peste 100 de rachete şi drone asupra infrastructurii esenţiale şi centralelor electrice din Ucraina noaptea trecută, a anunţat armata aerului ucraineană.''Inamicul...

Guvernul Ciolacu Prelungește Plafonarea Prețurilor la Energie până în 2025

Protecția Consumatorilor Români În Fața Volatilității Pieței Energetice Creșterea prețurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflației în multe țări. România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă