Fostul preşedinte al ANRMAP Cristina Trăilă a transmis, joi, un comunicat în care respinge ca nefondate „acuzaţiile perorante” ale actualilor şefi ai instituţiei şi arată că, dacă seria minciunilor la adresa activităţii din mandatul său continuă, va lua toate măsurile legale care se impun, scrie Mediafax.
Actualul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vlădescu, a acuzat, marţi, fosta conducere a autorităţii, asigurată de Cristina Trăilă, că a anulat ilegal procese verbale de contravenţie, că a făcut angajări pe relaţii de rudenie şi prietenie şi achiziţii la suprapreţ prin firme înfiinţate special pentru a furniza servicii ANRMAP.
El a precizat că neregulile vor fi sesizate DNA sau Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
La rândul său, vicepreşedintele Autorităţii, Mircea Fechet, a dat ca exemplu mai multe persoane angajate cu funcţii-cheie, precum cumnata Cristinei Trăilă, Carmen Colţan, care lucrează la Registratură, ocupându-se cu transmiterea şi primirea corespondenţei instituţiei. Actuala conducere a constatat că documentele legate de cazul celor 40 contracte cu probleme ale Primăriei Sectorului 3 „nu au circulat bine” în cadrul ANRMAP.
El a arătat că sora directorului de Comunicare din cadrul autorităţii are o firmă care se ocupă cu servicii precum legătorie şi îndosariere, însă o parte din aceste servicii nu au fost prestate, deşi există facturi în acest sens.
Un alt exemplu este cel de achiziţii directe efectuate de ANRMAP prin firma Telefort Prod Serv, care are cifra de afaceri bazată exclusiv pe banii proveniţi de la ANRMAP, aceasta încasând 2,2 miliarde lei vechi în circa doi ani şi jumătate pentru servicii de mentenanţă calculatoare şi consumabile. Fechet a arătat că un toner de imprimantă era încărcat cu 700 lei în loc de 49 lei la alt furnizor.
Ca reacţie la aceste acuzaţii, Tărila a transmis, joi, un comunicat în care arată că verişoarele sale se află în Constanţa, la Iaşi şi în Canada şi că actualul director de comunicare al instituţiei nu are fraţi sau surori angajaţi în instituţie.
„De asemenea, le mai spun că am 150 de prieteni, aş putea spune o întreagă familie, toţi aceşti oameni care lucrează în ANRMAP şi alături de care am reconstruit sistemul de achiziţii publice de la zero. De altfel, le promit acestor doi domni că voi proteja fiecare angajat legal al acestei instituţii de abuzurile la care sunt sau ar putea fi supuşi”, spune Trăilă.
În ceea ce priveşte achiziţiile considerate inutile de actuala conducere, fostul şef ANRMAP arată că atât camerele de luat vederi, cât şi sistemul de acces în instituţie au fost recomandate de alte instituţii ale statului şi, de altfel, sunt normale într-o autoritate naţională de natura celei în cauză.
„În privinţa cartuşelor de toner achiziţionate, îi sfătuiesc să facă o cercetare de piaţă şi să observe că pentru o imprimantă Lexmark T640, un toner nou cu o capacitate de 21.000 de pagini, preţul variază între 1.600-1900 ron/bucată, iar un cartuş recondiţionat costă între 700-800 ron/bucată la o capacitate de de 23.000 de pagini. Vă comunic că în baza noului contract, similar cu cel precedent, încheiat de noua conducere, s-a plătit acelaşi preţ, recondiţionarea făcându-se pentru o capacitate de 4.000 de pagini”, spune Trăilă.
Cu privire la accesul în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice, Trăilă arată că acesta este posibil numai de la un terminal din interiorul instituţiei, pe baza unui certificat digital, username şi parola, iar specialistul IT angajat prin contract era absolut firesc să aibă acces, lucru ştiut şi de STS. Verificarea şi validarea documentaţiilor de atribuire se vizualizează din fluxul aferent fiecărei documentaţii în parte, evidenţiindu-se în acest sens autorii verificărilor. În ceea ce priveşte accesul în sistem, fiecare direcţie, în funcţie de atribuţiile pe care le are, deţine cel puţin un certificat fie că vorbim de statistică, comunicare, reglementare sau control ex-post.
„În privinţa aşa-numitelor sancţiuni anulate de mine, precizez că există instituţia plângerii prealabile, în urma căreia pe baza unei proceduri prevăzute de lege şi de Regulamentul de Ordine Interioară, sunt soluţionate aceste plângeri de un Comitetul Consultativ al ANRMAP, format din toţi directorii cu atribuţii în acest sens din cadrul instituţiei. De altfel, anularea de către actuala conducere a sancţiunii cu amendă decisă de echipa de control a instituţiei la adresa Primăriei Bacău nu a avut la bază plângeri prealabile de anulare ci doar intervenţia unor grupuri de interese băcăuane”, mai susţine Trăilă.
Aceasta adaugă că, în realitate, toate aceste „informaţii false aruncate pe piaţă ca pe nişte fumigene” de actuala conducere sunt formulate pentru a acoperi adevărată măsură pe care doresc să o pună în practică şi anume „desfiinţarea ANRMAP, prima etapă fiind deja finalizată prin anticipata desfiinţare a procedurii de verificare prealabilă a documentaţiilor de atribuire, eliminarea punctelor de vedere emise de ANRMAP şi creşterea pragului de achiziţie directă la 60.000 de euro „ca un mare tun, ca o ultimă satisfacţie de 500 milioane euro”.