20.7 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecial"Traian Basescu trebuie sa-si decapiteze propriul balaur!"

“Traian Basescu trebuie sa-si decapiteze propriul balaur!”

Doina Cornea considera ca iesirea din actuala criza si o reapropiere intre presedintele suspendat, Traian Basescu, si premierul Calin Popescu Tariceanu s-ar putea produce doar prin "decapitarea" de catre Traian Basescu a propriului balaur interior.

» Redactor: Doamna Cornea, intotdeauna in momentele de criza intelectualii s-au implicat, mai mult sau mai putin, in viata publica. Ce sfaturi le dati dumneavoastra intelectualilor in momentul de fata?
Doina Cornea: In ‘90-’92, cand nu se prea implicau politic, consideram ca era necesar sa se implice. Acum, consider ca intelectualii ar trebui sa se straduiasca cumva sa impace Presedintia si Guvernul. Atat premierul, cat si presedintele suspendat sunt oameni care si-au indeplinit, in mare, obligatiile fata de exigentele momentului, mai mult nu se putea face, nici la Guvern, nici la Presedintie. Rolul intelectualilor ar fi astazi sa-i avertizeze, sa-i monitorizeze pe presedinte in primul rand, cat si pe domnul Calin Popescu Tariceanu, care acum a schimbat tactica, si nu este cea mai buna. Din pacate, domnul Traian Basescu a pornit acest conflict, orice am zice, de doi ani nu cauta decat o stare conflictuala, si rolul intelectualilor ar fi sa-l faca sa inteleaga ca tara are nevoie de el (altul mai bun deocamdata nu este). In ceea ce-l priveste pe domnul Tariceanu, el s-a ferit sa raspunda la atacuri timp de doi ani, concentrandu-se in primul rand asupra problemelor integrarii, pana acum vreo doua luni, cand si-a schimbat tactica. Totusi, domnul Vasile Blaga a declarat, in emisiunea domnului Robert Turcescu, ca premierul a fost bun si ca Guvernul a fost eficient sub conducerea sa, desi declaratia a fost facuta dupa ce PD-ul a fost inlaturat de la guvernare. fii domnul Traian Basescu ar fi putut fi un presedinte bun, chiar foarte bun, daca ar fi trecut peste scaderile dansului de ambitie, peste setea de putere si dorinta de a se amesteca in domenii care ii depaseau atributiile. Sunt niste defecte pe care va trebui sa si le invinga in speranta ca va reveni la Cotroceni. Balaurul despre care vorbea multimilor in Piata Constitutiei, caruia trebuie sa i se reteze capul, nu trebuie gasit numai in ceilalti – parlamentari, petrolisti, moguli –, ci si in noi insine. Il asigur pe domnul Traian Basescu ca si domnia sa isi are balaurul lui interior, care nu-i da pace.

» Si cum credeti ca s-ar putea rezolva aceasta criza?
D.C.: Doresc ca Traian Basescu sa ajunga din nou la Cotroceni si sa-si vada de atributiile lui de presedinte, sa nu-l mai atace pe premier si sa renunte la acest tip de populism pe care il practica. Sloganul pe care il tot spune de la inceput, "Ne intoarcem la popor" este un slogan ieftin. Este evident ca romanii nu au o constiinta politica clara, pentru ca au fost manipulati forte mult in trecut de unii si de altii. Fiecare a tras opinia publica inspre interesele proprii. Domnul Iliescu a fost primul care a divizat in acest sens tara. Acum vad ca si domnul Traian Basescu a facut acelasi lucru. E o mare greseala pentru ca un presedinte, in primul rand, are misiunea de a veghea ca poporul sa ramana unit in jurul unui mare proiect etic. Noi, din punct de vedere etic, am pierdut foarte mult in comunism. As incerca sa pledez pentru refacerea fibrei morale a poporului roman, a romanilor.

» Totusi, situatia de fata e putin schizoida pentru ca puterea este, de fapt, in opozitie intr-un anumit fel, si exact persoanele care l-au huiduit pe Traian Basescu in momentul in care a rostit discursul de condamnare a comunismului s-au coalizat acum pentru suspendarea presedintelui.
D.C.: Cred ca exagerati, dovediti-mi aceasta… Exista vreun document de coalizare?

» Votul din Parlament…
D.C.: Acum va trebui votata legea ANI. Ce sa faca liberalii? Daca o sa o voteze PSD-ul, pentru ca sunt adversari politici, sa nu o mai sustina? Aceasta este logica pe care mi-ati expus-o… Noi nu traim in niste exigente imediate, noi trebuie sa traim intr-un proiect mai vast. Acest proiect mai vast este votarea acestei legi. Acum le dam in cap pesedistilor daca o voteaza? Sa dea Dumnezeu sa voteze. fii tragem concluzia ca e o coalitie?

» Eu nu am vrut sa creez o logica sui generis in aceasta problema. M-am referit la faptul ca dumneavoastra pledati pentru o fibra morala, iar la suspendarea lui Traian Basecu s-au coalizat PRM, PSD…
D.C.: Sunt oameni liberi, isi exprima prin vot in Parlament optiunile, chiar atunci cand sunt regretabile. Domnul Tariceanu, de pilda, nu a votat. Insa atat presedintele, cat si premierul, ar trebui sa nu mai puna petrol pe foc, ci sa colaboreze. Pe mine m-a revoltat foarte mult situatia, deoarece am avut o simpatie chiar mai mare pentru domnul Basescu decat pentru Tariceanu la inceput. Dar dupa ce am vazut ce face presedintele si cum incearca sa rastoarne lucruri logice… De exemplu, fuziunea intre cele doua partide mi se parea un nonsens. Cum poti sa pretinzi sa fuzioneze doua partide cu doctrine diferite? Sistemul democratic consta tocmai in diversitatea doctrinelor. Apoi, ii reprosez lui Traian Basescu ca nu are minimum de fair-play fata de presupusii adversari. Bunaoara, m-a deceptionat momentul in care premierul s-a dus sa faca o vizita protocolara presedintelui operat intr-o clinica vieneza si, in vazul medicilor austrieci, acesta nu l-a primit. Vuiau ziarele vieneze. Daca tin amandoi la Romania si in mod special presedintele, care trebuie sa-si corecteze niste defecte, trebuie sa reia colaborarea cu Guvernul, dar nu in calitate de comandant al Guvernului, ci in calitate de presedinte, sa vada strict de atributiile care ii revin. Sa aiba relatii normale, civilizate cu premierul, care cred ca a dat dovada de fair-play.

» Credeti ca ar mai fi posibila o apropiere intre cei doi?
D.C: Oricand este posibila o reapropiere, daca decapitam balaurul ascuns in noi.

» Acesta este mesajul pentru Traian Basescu?
D.C.: Pentru toata lumea. Eu am luat aceasta metafora de la domnul Basescu, de la mitingul din Piata Constitutiei. Bineinteles ca el nu si-a vazut propriul balaur. Aceasta este greseala, dansul vede intotdeauna balaurul din celalalt, asa cum am sugerat la inceput. Declaratia cum ca Parlamentul voteaza legi pentru infractori dauneaza si imaginii de care noi avem mare grija in Occident. Parlamentarii insisi au fost votati de cetateni (uneori, de cetateni neinitiati). Slava Domnului, Guvernul si-a indeplinit cu succes misiunea, ca sa putem intra in Uniunea Europeana! Iar domnul Basescu, in discursul domniei sale, nu a vorbit si de propriul balaur, pe care nu-l vede, si il invit sa-l vada, sa-l caute chiar cu lumanarea si cumva sa-l gaseasca, ca sa-l decapiteze. Sunt atatia balauri cat cetateni. Numai ca unii sunt mai mari, altii mai mici…

» Ii indemnati la conciliere, de fapt…
D.C.: Ii indemn la colaborare, convietuire, atat. Fiecare isi are domeniul lui si nu trebuie sa impieteze unul asupra domeniului celuilalt. Nu avem nevoie de un singur conducator in democratie, eu sunt indreptatita sa spun astfel, m-am saturat de un singur conducator. fii un singur conducator poate duce tara la prapastie. Cum a facut Ceausescu. Ceausescu nu a inteles pentru ca era un om simplu, dar domnul Basescu trebuie sa inteleaga si sa nu ne striveasca constiintele. Avem nevoie de pluralism, sa putem alege, nu avem nevoie de un singur partid. Din toate aceste considerente, doresc sa subliniez cat de importanta este refacerea noastra morala, a tuturor. Cand un popor isi pierde valorile si virtutile, se prabuseste. z

OPINIE
» Balaurii presedintelui

Doina Cornea: "Sunt niste defecte pe care va trebui sa si le invinga in speranta ca va reveni la Cotroceni. Balaurul despre care vorbea multimilor in Piata Constitutiei, caruia trebuie sa i se reteze capul, nu trebuie gasit numai in ceilalti – parlamentari, petrolisti, moguli –, ci si in noi insine. Il asigur pe domnul Traian Basescu ca si domnia sa isi are balaurul lui interior, care nu-i da pace. Il invit sa-l vada, sa-l caute chiar cu lumanarea si cumva sa-l gaseasca, ca sa-l decapiteze. Sunt atatia balauri cat cetateni. Numai ca unii sunt mai mari, altii mai mici…"

» Cunoscuta disidenta anticomunista, Doina Cornea a trimis zeci de scrisori si proteste publicatiilor si radiourilor occidentale, printre care Europa Libera, in care a criticat regimul comunist si a cerut libertate pentru cetatenii tarii. Regimul comunist a destituit-o de la catedra, dupa ce, impreuna cu fiul sau, Leontin Iuhas, a impartit manifeste de solidarizare cu revolta muncitorilor brasoveni din 1987. Securitatea a supus-o unor numeroase anchete si torturi, precum si unei permanente supravegheri.

Cele mai citite

NATO, alături de Estonia după incidentul de la graniţa cu Rusia

NATO și-a exprimat solidaritatea cu Estonia în urma unui incident recent la granița cu Rusia, a anunțat vineri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens...

Cătălin Predoiu a participat la o masă rotundă împreună cu  șefi de misiuni ai Uniunii Europene la București

La invitația E.S. Jean Cornet d’Elzius, ambasadorul Regatului Belgiei la București, Marian Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, a participat pe 24...

Circulația pe Transalpina, oprită în acest weekend

Circulaţia rutieră va fi oprită, sâmbătă şi duminică, pe drumul naţional DN 67C, pentru desfăşurarea competiţiei sportive „Transalpina Master Challenge”. Potrivit Direcției Regionale de Drumuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă