12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialTeroare la Washington

Teroare la Washington

Capitala americană este încă în stare de şoc după atacul armat de luni dimineaţă, comis de un fost puşcaş marin în sediul Comandamentului naval Sea Systems, în timpul căruia şi-au pierdut viaţa 12 angajaţi şi au fost răniţi mulţi alţii. Trăgătorul, identificat drept Aron Alexis, 34 de ani, din Fort Worth, Texas, a fost ucis de forţele speciale venite la faţa locului.

Un veteran al armatei americane a deschis focul în incinta tentacularului complex militar aparţinând Navy Yard din Washington, într-o explozie de violenţă care a ucis 12 persoane şi a declanşat valuri de panică în rândul celor peste 3.000 de angajaţi ai bazei navale situate la câteva mile distanţă de Casa Albă şi Capitoliu. Atacul a zguduit capitala SUA, obligând Administraţia federală a aviaţiei să suspende, scurt timp, zborurile de pe aeroportul naţional Reagan. Şcolile din apropierea bazei navale au fost închise şi deasupra Washing­tonului a fost văzut un balet de elicoptere ale forţelor armate iar pe acoperişurile bazei militare şi ale clădirilor din vecinătate au fost amplasaţi lunetişti. Secretarul Marinei, Ray Mabus, a catalogat împuşcăturile de la Navy Yard, „un atac asupra familiei Marinei militare”, subliniind că tirul a dezvăluit carenţe grave de securitate. Baza Navy Yard găzduieşte comandamentul Naval Sea Systems şi circa 3.000 de persoane lucrează în această unitate militară care se ocupă de ingineria, aprovizionarea şi construcţia de nave şi submarine ale Marinei şi este cea mai mare din cele cinci comandamente de sistem ale Marinei.

FBI a identificat suspectul, ucis de forţele speciale care au intervenit la locul atacului, ca fiind Aron Alexis, afro-american, fost puşcaş marin, trecut în rezervă în 2011, după o serie de probleme de conduită. El a fost ucis în schimbul de focuri cu forţele poliţiei, venite după ce intrase în sediul bazei militare navale şi începuse să tragă într-o cafenea de la etajul patru al clădirii 197. A fost identificat prin amprentele digitale luate asupra cadavrului. Cineva a declanşat alarmele de incendiu şi agenţii de securitate au ţipat cerând oamenilor să părăsească clădirea. Sute dintre ei au reuşit să fugă, unii au escaladat zidurile pentru a scăpa de împuşcături. Motivul atacatorului este încă decunoscut. El era înarmat cu o mitralieră de asalt AR-15, cu cu armă de ţeavă dublă şi cu un pistol. Primarul capitalei americane, Vincent Gray a declarat că opt persoane au fost rănite şi investigaţiile sunt în curs. Iniţial, anchetatorii au avut în vedere un al doilea trăgătordar pe parcurs au precizat că Alexis a acţionat singur. Incidentul a evidenţiat deficienţe în sistemul de securitate al Navy Yard din Washing­ton. Alexis, un angajat contractual, avea acces legal în baza navală şi a folosit o legitimaţie valabilă. Punctele de acces în Navy Yard nu dispun însă de detectoare de metal şi atacatorul a putut intra înarmat.

„Alte împuşcături în masă”

Este cel mai grav atac într-o instalaţie militară americană după cel comis de maiorul Nidal Hassan care a deschis focul asupra soldaţilor neînarmaţi la Fort Hood, Texas, în 2009, ucigând 13 persoane şi rănind alte 31. Hassan, care la proces a declarat că a acţionat ca represalii la războaiele SUA în ţări musulmane, a fost recunoscut vinovat şi condamnat la moarte de un tribunal militar, în august. Preşedintele american, Barack Obama, informat despre situaţia aflată în derulare, a declarat că „ne confruntăm cu un alt tir în masă şi astăzi s-a petrecut la o altă instalaţie militară, în capitala naţiunii noastre”. El a promis că va lua măsuri „rezonabile” de control al armelor după ce un bărbat înarmat a împuşcat 20 de elevi şi şase adulţi într-o şcoală primară din Connecticut, în decembrie.

Motivaţie misterioasă

Alexis, un rezident texan, era cunoscut într-un timp pentru interesul său pentru budhism. El a fost angajat în marina americană din mai 2007 până în ianuarie 2011, a devenit electrician de aviaţie şi a primit medalia Serviciului naţional pentru Apărare şi medalia pentru servicii contra terorismului. Alexis a fost arestat la 4 septembrie 2010 la Fort Worth sub acuzaţia de a fi descărcat o armă de foc, dar afacerea a fost abandonată după ce anchetatorii au stabilit că îşi curăţa arma şi a tras accidental. A mai fost arestat în 2004 la Seattle, pentru că, într-o criză de furie, trăsese cu arma în cauciucurile maşinii unui muncitor în construcţii. În ultimii ani, se dedicase culturii thailandeze, învăţa limba şi lucra la restaurantul Bowl Bonne din Fort Worth, Texas. Crizele sale de violenţă se pare că s-au declanşat după ce a participat la operaţiunile care au urmat atentatelor din 11 septembrie 2001. Anchetatorii nu cunosc încă motivul acestei crize de violenţă, care rămâne misterios şi FBI a lansat un apel public pentru informaţii referitoare la Alexis, cerând să sune la un numărul de telefon dat pentru a încerca „să afle tot ce se poate despre deplasările lui recente, contactele, asociaţii”, a declarat Valerie Parlave, şeful biroului local al FBI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă