23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialTaxele din „Republica Mazăre“ supraviețuiesc în Constanța

Taxele din „Republica Mazăre“ supraviețuiesc în Constanța

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a instituit o serie de taxe speciale. Unele dintre ele au fost unice în România. Vă aduceți probabil aminte de celebra taxă de barieră impusă la intrarea în stațiunea Mamaia, care s-a plătit ani buni. Dacă la aceasta s-a renunțat între timp, există însă alte taxe speciale pe care oamenii de afaceri din Constanța sunt nevoiți să le plătească. Două dintre cele mai controversate sunt taxa de promovare a turismului și taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Mamaia şi Sat Vacanţă.

La vremuri noi, aceleași taxe

Noua conducere a Primăriei Constanța a decis să păstreze taxele speciale impuse de Radu Mazăre și votate de către consilierii locali PSD. Acest lucru nu surprinde, pentru că actualul primar, Decebal Făgădău, a fost de acord cu taxele speciale, din postura de viceprimar pe care a ocupat-o în ultimii șase ani, aceea de viceprimar al municipiului Constanța. De acord cu ea au fost și consilierii municipali PSD, unii dintre ei fiind susținuți de partid pentru un nou mandat, pentru lucrurile bune (spun ei) pe care le-au făcut pentru oraș. E drept, aceste taxe speciale au fost cosmetizate puțin. De exemplu, a dispărut o aberație a taxei de promovare a stațiunii Mamaia și a Satului de Vacanță: persoanele fizice care dețin apartamente în Mamaia nu mai trebuie să plătească pentru promovarea acesteia.

La momentul când a fost impusă taxa, Radu Mazăre a susținut cu tărie că toate persoanele fizice trebuie să plătească. Explicația sa: „Dacă piaţa imobiliară în România scade, în Mamaia creşte. Asta nu este întâmplător, ci este rodul unui efort de promovare la care trebuie să participe şi domnii“. O explicație contrazisă de criza care a demolat piața imobiliară. O altă „coafare“ a taxei este că a fost redusă pe ici, pe colo.

Încep verificările

Nu numai că actuala conducere a primăriei nu a renunțat la ta­x­e­le speciale, ci verifică și modul în care sunt achitate. Chiar de astăzi, 7 iulie 2016, inspectorii Serviciului Analiză, Constatare și Control din cadrul Serviciului Public de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Constanța vor efectua controale pe teren cu privire la modul de declarare și achitarea acestor două taxe speciale. Sunt vizați operatorii economici, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice care desfăşoară activitate economică în staţiunea Mamaia şi Sat Vacanţă. „Aceștia aveau obligația achitării și depunerii declarațiilor pentru taxa de promovare a turismului până la data de 1 iunie 2016 și taxa pentru creşterea gradului de linişte până la data de 1 iulie 2016. Neachitarea taxelor la termene scadente atrage după sine majorări de întârziere în cuantum de 1% pentru fiecare lună sau fracție de lună.

Amenzi de până la 2.500 de lei

Operatorii economici care încep desfăşurarea activităţilor economice sau cei care obţin/vizează autorizaţia de funcţionare/avizul program funcţionare sau autorizaţia pentru ocuparea temporară a domeniului public după aceste date, au obligaţia să depună o declaraţie în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii sau a obţinerii documentelor de autorizare“, a precizat Virginia Uzun, director SPIT Constanța. Cine nu își depune declarațiile la timp, riscă amenzi cuprinse de la 279 lei la 696 lei, în cazul persoanelor fizice autorizate, înteprinderilor individuale și înteprinderilor familiale și cu amendă de la 1.116 lei la 2.500 lei, în cazul persoanelor juridice.   

DECIZIE

Anulată de instanță

Taxa de liniște a fost anulată de Tribunalul Constanţa, la finele anului trecut, după ce Asociația „Constanța Ia Atitudine“ a dat în judecată Consiliul Local al Munici­piului Constanța. În speță s-a formulat recurs, care va fi judecat în toamna acestui an. „Dacă va fi definitivă, acest lucru va însemna că taxa de liniște va putea fi recuperată de către cei care au plătit-o. În final, contribuabilii îşi vor putea recupera sumele plătite cu acest titlu, iar Consiliul Local Constanţa va fi obligat la plata cheltuielilor de judecată“, a spus Adrian C. Uscov, partener al casei de avocatură care s-a ocupat de proces.

 

Cele mai citite

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă