14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialRomânia, o ţară condusă pe Facebook

România, o ţară condusă pe Facebook

Umbla mai săptămânile trecute pe internet o harta a Europei în care erau evidenţiate atuurile fiecărei ţări. Germania era prezentată ca raiul autostrăzilor, Franța ca ţara vinului, Italia ca ţara modei, România fiind desemnată ţara de pe bătrânul continent cu cea mai bună conexiune la internet.

Se pare că harta a ajuns şi la mai marii ţării, devreme ce mai toate deciziile importante despre cum se conduce un stat sunt anunţate mai intâi pe Facebook şi abia apoi pe canalele oficiale. Dacă reţeaua de socializare a fost unul dintre atuurile lui Iohannis în lupta cu premierul candidat, se pare că Victor Ponta şi-a învăţat lecţia. Şi a mers până acolo încât a anunţat pe Facebook că s-a operat în Turcia la genunchiul faultat la baschet. Nici măcar nu s-a deranjat să-l anunţe instituţional pe preşedinte că pleacă din ţară, nici în Azerbaidjan şi nici la ieniceri. Şeful statului a aflat, ca orice alt muritor de rând, dintr-o postare că primul-ministru al ţării sale a plecat la o scurtă întâlnire cu dictatorii Europei la Baku şi apoi la Istanbul pentru a se opera.

Ca şi cum gafa şi gestul de impoliteţe la adresa preşedintelui şi ţării nu ar fi fost de ajuns, premierul şi-a continuat opera facebook-ciană şi a anunţat că se autosuspendă din funcţie timp de 28 de zile. Ba mai mult, duminică după amiază a postat pe contul său şi scrisoarea pe care urma să i-o trimită luni şefului statului în care urma să îl informeze, oficial de această dată, despre decizia de a se autosuspendata de la conducerea ţării. Ba mai mult, pentru a se da mare în faţa electoratului său de stânga, Ponta i-a cerut lui Iohannis să-l numească pe Gabriel Oprea, a.k.a Interesul Naţional, îl locul său. "Mâine dimineață voi trimite Președintelui României solicitarea că, în bază art. 107 din Constitututie, să-l desemneze pe Vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atribuțiile funcției de Prim Ministru (inclusiv conducerea ședințelor de Guvern) în această perioadă (atașez adresă)", a scris proaspătul premier operat de pe patul de spital turcesc.

Cu bună ştiinţă premierul a încălcat Constituţia desemnându-l în scrisoarea-facebook pe înlocuitorul său. Articolul 107, aliniatul 3, din Prima Lege a ţării spune clar că doar preşedintele poate numi un prim-ministru interimar din rândul membrilor Guvernului. "Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern".

Acum, mingia este în terenul preşedintelui. Ce va face, rămâne de văzut. Îl va desemna pe Gabriel Oprea ca premier-interimar sau va alege unul dintre membrii Guvernului? Şi alegerea nu e uşoară. Dacă îl va numi pe vicepremierul Oprea toată lumea va spune că toată şarada premierului cu operaţia la Stambul nu a fost decât un blat de joasă speţă între cei doi. Pe de altă parte, este greu să alegi un membru al Executivului care să conducă treburile ţării, din simplu motiv că pe miniştrii lui Ponta nu îi cunoaşte mai nimeni. Poate cu două, trei excepţii: Bogdan Aurescu de la Externe, Eugen Teodorovici de la Finanţe sau Rovana Plumb de la ministerul Muncii.
 

Cele mai citite

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din estul României

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din unele regiuni ale unor țări europene, inclusiv în estul României, susține un raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru...

Prognoza meteo pe regiuni, valabilă pentru următoarele două săptămâni. Cum va fi vremea de 1 iunie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni. Astfel, în intervalul 20 mai - 2...
Ultima oră
Pe aceeași temă