15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialTaberele devin Ruine

Taberele devin Ruine

În judeţul Caraş-Severin mai este disponibilă o singură tabără şcolară.

Dacă în anul 1990, în ju­de­ţul Caraş-Seve­rin exis­tau 10 tabere, acum, nu­mărul acestora s-a redus la una singură. Aceasta, în condiţiile în care locurile din tabere erau şi sunt soli-citate de copiii din toată ţara, cu precădere din zona de câmpie, Bucureşti şi litoralul românesc.

Taberele au fost aşezate în teritoriu într-un mod bine gândit, în aşa fel încât fie-care să îşi găsească locul după preferinţe. Tabere şcolare au existat în Băile Herculane, unde existau ape termale, la Cireşnaia, unde aerul este foarte ionizat, la Brebu Nou, adică la poalele Semenicului, la Valeadeni, în vârful dealului sau la Vila Klaus, lângă Crivaia.

Una dintre taberele de o frumuseţe deosebită era cea de pe Valea Minişului. Aşezată pe DN 57 între ora­şe­le Anina şi Bozovici, sta­ţiu­nea era asaltată an de an de copii din toată România. Fiindcă cererea era tot mai mare, de jur împrejurul pavilionului central au fost construite alte pavilioane mai mici, dar care acum, fiindcă nu sunt folosite de ani întregi, au ajuns nişte ruine.

 

Porţi inchise din 2007

Ultima serie de copii a plecat de la Valea Minişului în 2007. De atunci, vila impunătoare ce putea găzdui 80 de copii pe serie a rămas închisă. Îngrijitor şi paznic al taberei de la Valea Minişului a rămas Petru Babeu. Omul spune cu tristeţe în glas că ,,programul copiilor din tabără era unul deosebit. Îi duceam la peşteri, la baie la Lacul Miniş, în drumeţii până la Anina şi Rudăria la muzeul de mori de apă. Făceam focuri de tabără, uite, cât casa de mari. Şi, Doamne, ce frumos mai era! Copiii cântau, spuneau poezii. Aveam unii de la Bucureşti de stăteau şi câte două serii pe an la noi. Făceam mămăligă cu brânză şi mâncam la foc cu slănină prăjită în băţ de ei singuri”, adaugă bărbatul.

Acum, un singur centru de agrement pentru tineret este autorizat să funcţioneze în judeţul Caraş-Severin. Tabăra Şcolară de la Râul Alb este în amonte de Reşiţa la poalele Muntelui Semenic. Are o capacitate de aproape 100 de locuri şi este mereu plină.

 

Dezastru în tabere

După 1990, autorităţile s-au interesat tot mai puţin de taberele şcolare, iar terenul pe care au fost construite altele a fost revendicat. Cert este că, tabere­le au fost închi­se, iar acum se de­gradează de la o lună la alta. Unele dintre ele – aşa cum este cazul Vilei Klaus -, fost castel de vânătoare – au intrat în vizorul unor oameni de afaceri, care încearcă să le cumpere şi să le transforme în hoteluri.

Cele mai citite

VIDEO. Manchester City, noua și vechea campioană a Angliei. Trupa lui Guardiola câștigă titlul în Premier League

Manchester City a făcut istorie în fotbalul englez, câștigând pentru al patrulea an consecutiv titlul de campioană a Angliei. Această performanță este una de...

Primar PSD din Gorj, cercetat după ce a lovit cu mașina o femeie și a fugit de la locul accidentului

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Păiuşi, membru al PSD, este cercetat de poliţişti după ce, duminică, a acroşat cu oglinda laterală a autoturismului o...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă