20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialSute de filme, drive-in, fotbal si nopti lungi la TIFF

Sute de filme, drive-in, fotbal si nopti lungi la TIFF

» TIFF debuteaza vineri cu filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur".

» Sambata seara, filmele de scurtmetraj vor face concurenta proiectiei "JCVD", ultimul film al lui Van Damme, care va putea fi vizionat pe autostrada.

» Filmul si fotbalul, doua arte paralele, dar cu public comun.

Festivalul international de film Transilvania (TIFF) este gata de start, au anuntat ieri organizatorii, cand s-au facut publice si valorile biletelor de intrare puse la dispozitia publicului. Festivalul debuteaza vineri, cu premiera filmului lui Cristian Mungiu & Co, "Amintiri din Epoca de Aur", si se incheie pe 7 iunie, cu filmul semnat de Fanny Ardant, "Cenusa si sange".

Filme scurte si multe
Casa Tranzit din Cluj prezinta sambata, la ora 21.00, o sesiune speciala de filme scurte, Future Shorts, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania. Evenimentul debuteaza cu scurtmetrajul castigator in 2009 la Berlin, "Please Say Something", in regia irlandezului David O’Reilly. La sectiunea de scurtmetraje vor participa trei filme romanesti. Ele sunt incluse in categoria "Cursa pe banda" a competitiei. Filmele vor putea fi votate si la Cluj, prin telefonul mobil, in seara evenimentului. La cea de-a opta editie a Festivalului de Film Transilvania s-au inscris 210 filme straine de scurtmetraj si 52 de filme romanesti.

De la Cannes la Cluj
TIFF va incepe in forta, in seara de 29 mai, la Cinematograful Republica, cu "Amintiri din Epoca de Aur", un film scris de Cristian Mungiu. Pe parcursul festivalului, producatori din Turcia, Germania, Brazilia, Franta, Marea Britanie, Ungaria, Spania, Norvegia, Mexic, Sri Lanka, Afganistan si, nu in ultimul rand, Romania se vor bate pentru Trofeul Transilvania. In acest an, tara noastra va intra in cursa pentru marele premiu cu "Politist, adjectiv", filmul regizat de Corneliu Porumboiu si proaspat posesor a doua premii de specialitate acordate la Cannes, in premiera absoluta in Romania. O alta premiera o constituie sectiunea de proiectii dedicata persoanelor cu deficiente de vedere, dupa un model ce exista deja in cinematografele din Statele Unite.

Van Damme, pe autostrada
O premiera pentru cinefili va fi  ultimul film al lui  Van Damme, care  va putea fi vizionat pe autostrada: "JCVD", in regia lui Mabrouk El Mechri. Pelicula a cucerit toate marile festivaluri ale lumii, de la Cannes la Toronto, Roma si Rotterdam.  Filmul este programat sambata, de la 21.30. Organizatorii promit ca anumite productii din selectia TIFF 2009 sa fie reluate in Bucuresti, in perioada 8-15 iunie, si la Sibiu, in perioada 16-21 iunie.

Pe langa maratonul cinematografic, organizatorii au inscris in program un meci de fotbal inedit. Persoane fara adapost vor juca fotbal cu cei mai cunoscuti cineasti din Romania, in prezenta campionilor de la CFR 1907 Cluj. Documentarul "Australia", proiectat in cadrul TIFF la Ziua HBO, pe 4 iunie, prezinta meciul echipei nationale de fotbal a persoanelor fara adapost din Romania de la Homeless World Cup Melbourne, din decembrie 2008. Documentarul vorbeste despre sapte oameni ce traiesc pe strazi in Timisoara, iar povestea lor este semnata cinematografic de regizorul Claudiu Mitcu, care i-a urmarit in perioada de pregatire si pe strazile Timisoarei. Din echipa cineastilor va face parte si Corneliu Porumboiu, iar meciul va fi arbitrat de Marian Salomir. Meciul va avea loc pe platoul Iulius Mall Cluj si va fi deschis de jucatori ai echipei CFR 1907 Cluj.

Publicul poate cumpara bilete de intrare obisnuite, valabile pentru o singura proiectie, in valoare de 8 lei, sau poate opta pentru unul dintre cele 600 de abonamente valabile pentru opt proiectii. Studentii si elevi, precum si pensionarii vor avea tarif redus, de 5,5 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă