21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSuma furată de casierul Termica e mai mare cu 700 de milioane...

Suma furată de casierul Termica e mai mare cu 700 de milioane decât cea anunţată iniţial

Suma însuşită din banii asociaţiilor de proprietari de către Alin Mandache se apropie de 3 miliarde de lei vechi. Pe lângă asociaţia 52, la alte şapte asociaţii din municipiu s-au constatat sustrageri care au dus suma totală a delapidării de la 2,2 la 2,97 miliarde de lei vechi. Luni în şir, casierul itinerant Alin Vasile Mandache a încasat banii strânşi de la asociaţiile de proprietari şi i-a cheltuit pe păcănele n cei de la Termica nu l-a verificat niciodată pe Mandache fiindcă era “băiat bun”. Atitudinea directorului de marketing – Doina Oică, exprimată anterior, este chiar stupefiantă – “E un copil, iar eu când l-am văzut am crezut că este cineva care probabil venise pentru a face practică la noi. Păcat de el” n Directoarea economică de la Termica, Elisabeta Vlăgea, se arată tristă pentru că tânărul Mandache părea a fi un băiat inteligent, absolvent de studii superioare economice pe care te puteai bizui. Este vorba, în final, de banii sucevenilor, plătiţi la casieriile asociaţiilor de proprietari pentru serviciile oferite de Termica. 

 

Alin Vasile Mandache, individul de 24 de ani din Mihoveni care lucra pentru Termica pe o funcţie de “casier itinerant”, a mai punctat câteva sute de milioane de lei vechi la capitolul bani delapidaţi, astfel încât valoarea totală a prejudiciului cauzat societăţii la care a fost angajat, asociaţiilor de proprietari de la care a luat bani şi nu i-a predat în bancă, implicit sucevenilor care au scormonit prin buzunare şi au plătit facturile la întreţinere să nu rămână datornici în pragul iernii, a ajuns acum la aproape 3 miliarde de lei vechi, de la o estimare iniţială de 2,23 miliarde.

La conducerea SC Termica SA a fost numit din primăvara acestui an, Silviu Gemănari, fostul director tehnic al societăţii. Tot cam din acea perioadă a început şi activitatea tânărului Mandache, care aflat în graţiile celor de la divizia economică a firmei cu unic acţionariat Consiliul Local Suceava a început să îşi facă mendrele.

Conform anchetatorilor, Alin Mandache era investit de către şefii din compartimentul economic de la Termica practic cu atribuţii depline în ceea ce priveşte preluarea banilor de la casieriile a 48 de asociaţii de proprietari din numărul total de 97 cu care SC Termica avea contract. Avea la dispoziţie maşină, şofer, dar şi un reprezentant al firmei de pază care să asigure “securitatea” transportului de valori. Numai după finalizarea achetei se va stabili dacă cei doi însoţitori ai lui Mandache – şoferul şi agentul de pază au avut vreo înţelegere cu titularul dosarului aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Se va stabili, în perioada următoare dacă alţi angajaţi ai SC Termica SA, care l-au promovat ori care trebuiau să îl verifice pe Alin Mandache în exercitarea atribuţiilor de serviciu vor fi sau nu cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu.

Revolta suceveanului de rând, care a plătit cu eforturi mari facturile emise de Termica, sub presiunea apropierii sezonului de iarnă şi a nereluării furnizării utilităţilor dacă facturile nu s-au achitat merge acum către cei din conducerea societăţii de termoficare, care au promovat şi au trimis pe teren, ca interfaţă între cea mai importantă firmă de profil din nordul Moldovei, care altcândva îşi preconiza un viitor strălucit pe piaţa furnizorilor de electricitate naţionali, un tânăr şmecheraş.

Şansa de a se recupera vreun leu din banii sucevenilor de la Mandache – zero

Conform ultimelor date furnizate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, paguba principală ce i se impută în acest moment lui Alin Mandache este de peste 282.000 de lei. La aceasta s-au adăugat penalizări de peste 17.000 de lei. Din suma totală s-au scăzut 3.000 de lei – garanţii, rezultând un prejudiciu total de 297.000 lei (2,97 miliarde lei vechi, n.r.). Banii însuşiţi de către Mandache au fost încasaţi de la un număr de opt asociaţii de proprietari, suma cea mai mare – 223.000 de lei fiind delapidată de la Asociaţia de Proprietari nr. 52. În urma investigaţiilor făcute de organele de anchetă, s-a constatat că Alin Mandache nu are niciun bun în proprietate, el locuind împreună cu părinţii în comuna Mitocu Dragomirnei. În consecinţă, şansa de a recupera măcar un leu din acest prejudiciu este aproape zero. Procurorii merg pe construirea unui rechizitoriu pentru delapidare în formă agravantă, dată fiind dimensiunea prejudiciului produs de Mandache ceea ce ar putea avea ca rezultat o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Până la pronunţarea unei pedepse definitive în această cauză, instanţa locală a fost tolerantă cu Alin Mandache, care, după un scurt sejur de 24 de ore în arestul IPJ, a fost pus în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.
Alin Vasile Mandache mai este cercetat şi pentru falsuri în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că a falsificat mai multe documente pentru a induce în eroare pe cei cu care lucra.

Băiatul “frumos şi deştept” a dat peste cap încasările de la Termica

Rămas fără loc de muncă prin 2008, când firma de pază la care lucra îşi încheiase contractul cu Termica, Alin Mandache, care îndeplinea misiunea de agent de pază însoţitor pentru fostul casier itinerant al societăţii, a reuşit să intre rapid în graţiile lucrătorilor din compartimentul economic al societăţii, a profitat din plin de atuurile tinereţii, a dezinvolturii şi de o diplomă ce-i atesta absolvirea unor studii superioare economice “cu nota 9.00”, cum îşi aminteşte directorul economic Elisabeta Vlăgea. I-a luat locul vechiului casier şi s-a pus pe treabă. Era o dulceaţă, îşi amintesc cu nostalgie colegele lui, băiat frumos, deştept, cu o carieră înainte. De aceea nu a fost verificat mai des, pentru că toată lumea avea încredere în el.

Banii oamenilor, tocaţi la păcănele

Obiectiv de Suceava a comentat în momentul în care a început scandalul delapidării fără precedent a cărui exponent a fost angajatul de la Termica, că nu poate fi apreciată din afara sistemului juridic valoarea delapidării pentru care cineva poate intra în arest. Cert este însă că prin felul în care a acţionat, tânărul Mandache, ce a tocat, precum singur a mărturisit, banii oamenilor la păcănele, a pus în pericol alimentarea cu apă caldă şi căldură a mii de suceveni buni platnici, care şi-au achitat obligaţiile la asociaţiile de proprietari. Administratorii asociaţiilor de proprietari au dat pe mâna angajatului Mandache de la SC Termica SA, miliarde care, în loc să ajungă în casieria societăţii de termoficare, s-au pierdut prin sălile de jocuri. Poliţiştii au constatat că în perioada 24.03.2011 – 22.09.2011, Mandache a încasat suma de 299.000 lei de la Asociaţia de proprietari 52. Din această sumă, el a depus în conturile bancare ale societăţii suma de 76.000 lei, restul sumei de 223.000 de lei, folosind-o în interes personal. În plus, Vasile Mandache a falsificat trei monetare, prin care a dorit să creeze aparenţa că a încasat de la asociaţia de proprietari doar 76.000 de lei pentru ca acesta să poată justifica doar depunerea acestei sume în casieria Termica.

La Termica încă nu s-a hotărât cine îi va lua locul lui Mandache

Greşeala mare a tânărului Mandache a fost că a ţepuit cu suma cea mai mare Asociaţia de proprietari 52, din toate cele 97, tocmai aceea în care este arondată locuinţa directorului de marketing al Termica, Doina Oică. Astfel, în toamna acestui an Asociaţia 52 a fost luată în vizor de chiar de SC Termica pentru că ar avea restanţe de miliarde. Situaţia a generat contradicţii între conducerea asociaţiei şi Termica, implicit Doina Oică, ea fiind cea care trebuia să ia o decizie cu privire la sistarea furnizării apei calde şi încălzirii la asociaţiile rău – platnice. „Au fost date preavize la toate asociaţiile care figurau cu sold restant din 2010. În funcţie de vechimea soldului se iau măsuri”, a declarat atunci directorul de marketing al SC Termica, adăugând că nu a încercat să influenţeze în niciun fel asociaţia din care face parte.

Totuşi, a primit un răspuns care a contrariat-o şi de la care, cel mai probabil, a pornit investigaţia care a dus la prinderea tânărului care a furat din bani. Cei de la asociaţia 52 ţineau sus şi tare că nu e normal să fie debranşaţi şi că SC Termica SA se află în eroare, pentru că ei sunt cu plăţile la nivelul lui 2011. „Mirarea lor a fost că după documentele pe care le aveau ei, nu trebuiau să fie debranşată asociaţia de proprietari. În ceea ce am primit eu de la serviciul financiar, care nu se află în subordinea mea directă, rezulta cu totul altceva”, a declarat Doina Oică. Ea a spus că nu a dorit decât să clarifice această situaţie cu care nu a mai avut de-a face. “Nici măcar nu ştiam cum arată. De resursele umane răspunde altcineva. E un copil, iar eu când l-am văzut am crezut că este cineva care probabil venise pentru a face practică la noi. Păcat de el”, a comentat Doina Oică.

Că este sau nu păcat de el, este cert că un delapidator extrem de tânăr a reuşit să ducă de nas o întreagă armată de funcţionari teoretic rutinaţi în calcule şi strategii economice de la SC Termica SA. În această perioadă se discută la societatea de termoficare ce măsuri vor adopta în viitor pentru asigurarea continuităţii activităţii de preluare a banilor de la asociaţii. Există două partide – unii ar dori să se facă externalizarea acestui serviciu, iar alţii ar vrea ca în locul lui Mandache să fie angajată o altă persoană.

Cele mai citite

O rachetă rusească a rănit doi copii și trei adulți la Harkov

Doi copii şi trei adulţi au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Harkov. O rachetă lansată de ruşi a lovit o zonă rezidenţială....

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...
Ultima oră
Pe aceeași temă