33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialSulfina Barbu: Anularea Consiliului JAI, din cauza acţiunii politice a USL

Sulfina Barbu: Anularea Consiliului JAI, din cauza acţiunii politice a USL

Vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu a declarat, marţi, că reuniunea JAI a fost anulată “din cauza acţiunii politice a USL, arătând clar că Executivul de la Bucureşti este un guvern anti-România”, potrivit Mediafax.

“Eu am convingerea că această reuniunea a fost amânată deoarece ultimele evenimente politice din România au ridicat semne de întrebare şi la nivelul altor ţări. Ştim un lucru: singura ţară care se opunea intrării în Schengen era Olanda. Dacă ar fi fost un raport pozitiv pe MCV, şi Olanda şi-ar fi schimbat punctul de vedere”, a declarat Sulfina Barbu.

Ea a apreciat că, având în vedere faptul că ultimul raport pe MCV nu este pozitiv la adresa României, atunci au apărut îngrijorări faţă de evoluţia politică din România şi din partea altor state europene.

“Având în vedere că ultimul raport MCV nu a fost pozitiv, şi îngrijorările vizavi de evoluţia politică din România au apărut şi la nivelul altor state din UE, acest Consiliu JAI a fost anulat din cauza acţiunii politice a USL, arătând clar că Executivul de la Bucureşti este un Guvern anti-România”, a adăugat Sulfina Barbu.

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că amânarea Consiliului JAI este, într-un fel, o veste bună pentru România, întrucât Olanda nu şi-ar fi schimbat poziţia faţă de lărgirea Spaţiului Schengen în campania electorală.

Vicepreşedintele PSD a precizat că amânarea Consiliului JAI nu are legătură cu ultimele evoluţii din România sau cu ce s-a întâmplat peste vară pentru că aceasta a fost situaţia şi înainte în ceea ce priveşte aderarea la Schengen.

Corina Creţu a menţionat că aderarea la Schengen este legată de procese electorale din ţările membre, fiind vorba de alegerile din Belgia, Germania şi, în principal, din Olanda, ţara care se opune aderării.

Preşedinţia cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea din 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsă de subiecte “substanţiale”, însă aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.

“Deoarece nu am avut subiecte care să ducă discuţii substanţiale, am decis, ca Preşedinţie în exerciţiu, să anulăm reuniunea din septembrie a Consiliului JAI. Nu e normal să ţinem o reuniune de Consiliu doar pentru că era în calendarul nostru”, a declarat marţi, Nikos Christodoulides, purtător de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE.

El a adăugat că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen se va afla pe agenda Consiliului JAI programat pentru luna octombrie, iar până la următoarea reuniune “mai multe dosare importante vor fi pregătite pentru discuţii substanţiale şi luarea de decizii”.

Consiliul JAI, programat pentru 19-20 septembrie, care trebuia să ia o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost anulat, au declarat anterior, surse oficiale.

Conform surselor citate, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul subiect important pe agenda reuniunii programate săptămâna viitoare.

În condiţiile menţinerii opoziţiei Olandei, precum şi a nuanţării poziţiilor Germaniei şi Belgiei, care consideră necesară aşteptarea raportului suplimentar privind MCV de la finalul acestui an, s-a decis de către preşedinţia cipriotă a UE anularea acestei reuniuni.

Decizia anulării reuniunii de săptămâna viitoare a fost luată luni seară, au precizat aceleaşi surse.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a confirmat, anularea de către preşedinţia cipriotă a Consiliului UE a reuniunii din 19-20 septembrie a Consiliului JAI, în care trebuia să se discute aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Cele mai citite

Pentru o curățare în profunzime a canapelei sau a saltelei tale, apelează la o firmă specializată

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Record de îndatorare pentru Statul Român. Datoria publică a crescut în martie la 845 miliarde lei

Datoria publică a crescut în martie cu 3,8 miliarde de lei și a atins nivelul record de 845,1 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Cu...

Cod galben de caniculă şi disconfort termic, luni şi marţi, în mai multe judeţe ale ţării

Meteorologii au emis avertizare de caniculă şi disconfort termic pentru mai multe judeţe ale ţării, valabilă luni şi marţi, când temperaturile vor fi ridicate....
Ultima oră
Pe aceeași temă