20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialSucces nebun al actorilor constanteni la Bucuresti

Succes nebun al actorilor constanteni la Bucuresti

Teatrul National Constanta a smuls aplauze necontenite din partea unui public bucurestean extrem de exigent. “Imblanzirea scorpiei” s-a jucat pe scena Teatrului Odeon din Capitala cu sala arhiplina si spectatori in picioare.
Publicul a fost surprins de varianta moderna a piesei lui Shakespeare jucata pe muzica traditionala… lautareasca. In sala s-au aflat personalitati precum Monica Anghel, Dumitru Costin sau Doina Levintza. Regizorul american Paul Bargetta, cel care a montat “Imblanzirea scorpiei”, a creat o anumita tipologie de prezentare care se intalneste si in zilele noastre: tipul omului bogat, avar, needucat. Varianta constanteana a uneia dintre cele mai cunoscute piese ale lui William Shakespeare iese din rutina teatrala printr-o serie de elemente originale. Este vorba, in primul rand, despre dinamica nemaiintalnita pana acum adusa in prim-plan de actorul Cristian Iacob, protagonistul – Petruchio – care “imblanzeste scorpia”. Cea mai mare curiozitate a spectacolului ramane muzica. Desi actiunea se petrece intr-un alt spatiu, intr-un alt timp, taraful Teatrului National aduce spectatorii in locurile traditionale romanesti prin muzica populara veche si cea lautareasca.

In cel mai pur stil american

“Imblanzirea scorpiei” este o piesa controversata tinand cont de faptul ca miscarile feministe din Europa Occidentala a dezaprobat-o. “Finalul nu este chiar atat de antifeminist, dar totusi se spune ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului”, a spus Liviu Manolache, unul dintre cei mai apreciati actori constanteni. In acest sens, regizorul Paul Bargetta a trasat piesa in stilul pur american, fara sa-si puna prea multe intrebari, asa cum fac de obicei europenii.

Numai cuvinte de lauda

Artistii anticului Tomis au fost apreciati pentru un spectacol care s-a jucat impecabil. “Actorii au jucat exceptional si au dovedit ca pot face lucruri cu totul si cu totul iesite din comun. Sunt de exceptie. Dincolo de problemele de gust care se ridica la nivelul fiecarui spectator, de exigentele lui, rezultatul a fost unul extrem de interesant. Cristi Iacob mai surprinde intr-un mod foarte placut in rolul pe care il face. Fiecare actor si-a creat propria identitate in rolul pe care l-a jucat”, a afirmat actorul Adrian Titieni. Directorul companiei “Ovidius” din cadrul Teatrul National Constanta, Nicolin Magureanu, a spus: “Actorii sunt ca si copiii mei. Cu ajutorul lor, la Constanta s-a creat o minune. Reforma in teatru a inceput la malul marii”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă