23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialSUA şi Rusia cer încetarea focului în Siria

SUA şi Rusia cer încetarea focului în Siria

SUA şi Rusia au cerut, luni, “încetarea limitată a focului” în Siria, înaintea conferinţei de pace din Elveţia, relatează AFP, conform Mediafax.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Paris, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi trimisul special al Ligii Arabe şi al ONU pentru Siria, Lakhdar Brahimi, au pledat pentru participarea Teheranului la această conferinţă denumită Geneva II, faţă de care Statele Unite s-au opus până în prezent.

Citeşte şi: Paris. Întrevedere între John Kerry şi Serghei Lavrov privind Siria

Dar John Kerry a evocat din nou eventuala prezenţă a Iranului, apreciind că este “binevenit” şi că Teheranul este “invitat” dacă acceptă principiile tranziţiei politice în Siria, definite într-o primă conferinţă la Geneva, la 30 iunie 2012.

Cei trei lideri au pledat, de asemenea, pentru “schimburi de prizonieri” între rebeli şi regimul sirian, precum şi pentru “culoare umanitare” în Siria.

“Am discutat astăzi despre posibilitatea de a încerca să încurajăm o încetare a focului, poate o încetare a focului limitată care să înceapă la Alep” (nord), a declarat Kerry.

În ceea ce priveşte problema Iranului, Kerry a afirmat că Teheranul ar trebui “să decidă dacă susţine punerea în aplicare a comunicatului de la Geneva I” din iunie 2012, care prevede un guvern de tranziţie dotat cu toate puterile.

Citeşte şi: Siria: 700 de morţi în luptele dintre jihadişti şi rebeli

Lavrov, a cărui ţară susţine regimul sirian, a reiterat că “este clar că Iranul şi Arabia Saudită ar trebui să participe la conferinţa” prevăzută mai întâi la Montreux (Elveţia) la 22 ianuarie, înainte de a continua la Geneva.

Brahimi, care a invitat deja Arabia Saudită dar nu a trimis invitaţie Iranului, a insistat asupra “importanţei” acestuia în regiune, reiterându-şi susţinerea faţă de prezenţa Teheranului.

Cele mai citite

România nu va ceda Ucrainei niciun sistem Patriot dacă nu primește ceva în schimb, afirmă președintele Iohannis

România va ceda Ucrainei un sistem Patriot doar dacă va primi ceva în schimb, astfel încât capacitatea de apărare a României să nu scadă. Acest...

“Vrei să fii soția mea?” TJ Miles și Francisca se căsătoresc

Francisca și TJ Miles s-au întors recent dintr-o vacanță de vis de două săptămâni. Artista a încântat fanii publicând prima imagine cu inelul de...

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....
Ultima oră
Pe aceeași temă