12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialSUA se gândesc să aplice „opțiunea militară” asupra Coreii de Nord. Putin...

SUA se gândesc să aplice „opțiunea militară” asupra Coreii de Nord. Putin și Macron cer negocieri directe cu Phenianul

Administrația Trump a anunțat că s-a terminat cu diplomația în cazul Coreii de Nord. Kim Jong-un i-a transmis că își va definitiva programul nuclear ca să discute de la egal la egal

Administrația Trump a anunțat că opțiunea diplomatică pentru a convinge regimul de la Phenian să renunțe la programele balistice și nucleare a devenit foarte „subțire”. Mai rămâne opțiunea militară. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat „extrem de provocatoarea” lansare de rachetă balistică, după ce Coreea de Nord fusese deja supusă unui nou set de sancțiuni, iar SUA își arătaseră bunăvoința schimbând propunerea unui embargo „total și imediat” asupra petrolului și produselor petroliere în „embargo prograsiv”, la cererea Rusiei.

Consilierul pe securitate națională al Casei Albe, H.R. McMaster, a declarat că SUA nu mai au răbdare pentru soluții diplomatice și sancțiuni fără efect. „Sunt unii care comentează că nu avem o opțiune militară. Avem”. Însă nu a fost alegerea dorită de Administrația Trump!”, a subliniat McMaster.

La rîndul său, liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a anunţat că își va completa programul nuclear și că se apropie de deţinerea armei nucleare în pofida sancţiunilor ONU. Obiectivul Phenianului este să obțină „un echilibru de forţe” cu Statele Unite.

„Scopul final este să facem în aşa fel, încât liderii americani nici măcar să nu îndrăznească să se mai gândească la o opţiune militară împotriva Republicii Populare Democratice Coreea”, a precizat Kim Jong-un, ignorând avertismentul Consiliului de Securitate al ONU, care concluziona: „Aceste acţiuni nu sunt doar o ameninţare la adresa regiunii, ci a tuturor statelor membre ONU”.

Kim Jong-un a apreciat că testul rachetei de tip Hwasong-12, de vineri dimineaţa, a fost un succes şi „a promis” să sporească capacităţile nucleare militare  ale ţării. În opinia lui David Wright, un fizician de la asociaţia Union of Concerned Scientists, Coreea de Nord a demonstrat că poate să atingă Guamul, unde SUA au amplasate instaaţii militare strategice. Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel francez, Emmanuel Macron, au îndemnat vineri la „negocieri directe” cu Phenianul, pentru a pune capăt crizei.

Negocierile între Phenian şi cele cinci mari puteri – Statele Unite, China, Japonia, Rusia şi Coreea de Sud – lansate în 2003, sunt blocate din 2008.

Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă