16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialSUA evită falimentul. Congresul a ridicat plafonul datoriei. Obama a promulgat imediat...

SUA evită falimentul. Congresul a ridicat plafonul datoriei. Obama a promulgat imediat actul

Blocajul bugetar din SUA s-a încheiat. Congresul american a ridicat miercuri plafonul datoriei Statelor Unite, după adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a unui text ce elimină riscul de incapacitate de plată, relatează Mediafax.

Aleşii Camerei au votat cu 285 de voturi pentru şi 144 împotriva textului adoptat cu puţin timp înainte de Senat şi care va redeschide întregul stat federal, închis parţial de la 1 octombrie.

Preşedintele Barack Obama a promulgat textul imediat ce l-a primit. Preşedintele SUA a afirmat miercuri că aleşii trebuie să recâştige “încrederea” americanilor după două săptămâni de confruntări politice la Washington şi a declarat că vrea oprirea guvernării “din criză în criză”, relatează AFP.

Obama a mai declarat că “am reflectat asupra modului în care putem progesa în următoarele luni din an” şi a afirmat că printre sarcinile care îi aşteaptă pe aleşii de la Washington figurează “necesitatea de a recâştiga încrederea americanilor care a fost pierdută în ultimele săptămâni”.

Acesta a repetat că este “pregătit să lucrez cu toată lumea (…) privind orice idee care ar duce la creşterea economiei, crearea de locuri de muncă, întărirea clasei mijlocii şi construirea unui buget pe termen lung”.

“În pofida diferenţelor noastre (…) sunt convins că democraţii şi republicanii pot lucra împreună în avantajul Statelor Unite”, a asigurat el, vorbind mai ales despre reforma imigrării, adoptată în cursul verii de Senat însă ale cărei perspective de adoptare în Camera Reprezentanţilor de către republicani par slabe.

Grupul democrat din Cameră a susţinut unanim măsura cu sprijinul unui anumit număr de aleşi republicani. Aproape două treimi din republicani au votat totuşi împotriva textului, subliniind profundele diviziuni din cadrul partidului preşedintelui Camerei, John Boehner.

Votul final al Congresului de miercuri seară, cu doar câteva ore înainte de data limită fixată de Trezoreria americană pentru ridicarea limitei legale a îndatorării publice, încheie mai multe săptămâni de bătălie politică istovitoare.

Compromisul prevede ridicarea plafonului datoriei până la 7 februarie, redeschiderea totală până la 15 ianuarie a agenţiilor federale şi convocarea unei comisii pentru negocierea unui buget pentru restul anului 2014.

Cele mai citite

Emmanuel Macron va fi în vizită în Germania pentru trei zile. Tema întâlnirii este parteneriatul central al UE, cel franco-german

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi Brigitte Macron urmează să efectueze o vizită de stat în Germania, începând de duminică şi până marţi - programată...

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei îndeamnă băncile italiene să plece din Rusia

Băncile italiene trebuie să pună punct afacerilor pe care le derulează în Rusia, pentru că rămânerea în această ţară creează o "problemă de reputaţie",...

VIDEO. Jose Mourinho consideră că a luat decizia greșită când a refuzat naționala Portugaliei

Jose Mourinho, "The special one", a sosit în România pentru a lua parte la meciul de "final" al Generației de Aur, difuzat în seara...
Ultima oră
Pe aceeași temă