22.9 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialSUA anihilează cel mai mare cartel al cocainei din lume

SUA anihilează cel mai mare cartel al cocainei din lume

Traficanţii cu tentacule în întreaga Americă de Sud exportau cocaină către toate continentele cu ajutorul unei flotile de submarine.

Zeci de membri ai conducerii celui mai mare cartel al cocainei din întreaga lume, care rula şi spăla zeci de miliarde de dolari din comerţul cu „moartea albă”, au fost arestaţi săptămâna trecută în Columbia şi în alte state sud-americane, într-o operaţiune coordonată de Agenţia Anti-Drog şi de Serviciul de Vămi şi Imigraţie (ICE) al Statelor Unite. Potrivit cotidianului britanic The Telegraph şi CBS News, care citează agenţi ai ICE, operaţiunea „Malurile Pacificului” a destructurat cea mai mare organizaţie de trafic de cocaină din istorie, care controla peste 50% din importurile ilegale din SUA, adică 912 tone de cocaină anual, estimată la valoarea de 24 miliarde dolari. Statele Unite sunt cel mai mare consumator la nivel mondial, însă supercartelul opera şi exporta drogul de lux către toate continentele lumii, mai puţin Antarctica.

Conform ultimului raport anual al Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNDOC), dat publicităţii săptămâna trecută, totalul cocainei aduse anul trecut în America de Nord se ridică la valoarea de 38 miliarde dolari, ceea ce arată că restul organizaţiilor criminale care operează pe piaţa americană se limitau să aducă în SUA şi Canada o cantitate în valoare de numai 14 miliarde dolari. „Acest caz este… – nu, nu este mare… Este enorm! Tentaculele lor ajung peste tot pe glob”, a declarat un oficial ICE, precizând că grupul de crimă organizată dispunea de o flotilă de submarine artizanale, în valoare de un milion de dolari fiecare, cu care transportau drogurile către Mexic, de unde ajungeau apoi în SUA, Europa, Africa şi Asia. Conform anchetatorilor, traficanţii operau o adevărată reţea de laboratoare ultramoderne, amplasate adânc în jungla andină, unde rafinau frunzele de coca, cumpărate pe sume modice de la ţăranii columbieni. Toate operaţiunile erau securizate de mercenari plătiţi, proveniţi din rândurile mişcărilor de gherilă de extremă stânga sau de extremă dreapta care controlează bucăţi din teritoriul Columbiei.

Potrivit ICE, supercartelul făcea profituri atât de mari încât, în ciuda extinderii globale, nu era capabil să le spele în totalitate. „Este imposibil de imaginat ce profituri făceau băieţii aceştia”, a declarat o sursă din ICE pentru CBS News, estimând profiturile organizaţiei la circa 5 miliarde dolari. Liderii „Don Claudio”, arestat în Columbia, şi „Don Lucho”, arestat în Argentina, şi cel de-al treilea cap al organizaţiei, căutat încă de autorităţi, deţineau în America de Sud proprietăţi imobiliare de lux, clădiri de apartamente şi birouri şi alte mari investiţii aparent legitime, însă şi aşa rămâneau cu bani cărora nu le puteau justifica provenienţa. De altfel, aşa cum a precizat William Brownfield, ambasadorul american în Columbia, ancheta globală, care a dus la anihilarea supercartelului, a pornit în septembrie anul trecut, după ce agenţii ICE au descoperit, într-un container cu îngrăşământ, 28 de milioane de dolari bani gheaţă pe care traficanţii încercau să-i scoată din Columbia, pentru că nu îi mai puteau spăla în această ţară.  

Cele mai citite

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă